Konečne je tu rovnocenný konkurent pre lacný iPad.

Trh s tabletmi sledujem už od jeho vzniku. Počas posledných rokov som bol svedkom viacerých období – v tom prvom prišiel na trh úplne prvý iPad a ostatní výrobcovia sa snažili konkurovať lacnejšími kópiami so systémom Android. Avšak hardvér ani Android vtedy ešte neboli pripravené na éru tabletov.

Situácia sa postupne zlepšovala a chvíľu to bolo dokonca tak, že Android tablety predstavovali rozumnú voľbu. Neponúkli síce zážitok na úrovni iPadu, avšak boli citeľne lacnejšie a netrpeli chybami, ktoré by vás ako používateľov iritovali. Displej bol kvalitný a výkon postačoval.

Lenže Apple potom začal zlacňovať svoj základný model iPadu, až sa s ním dostal na úroveň 350 eur. V tejto ére sme aj dnes a je to obdobie, kedy vo svojich odporúčaniach, aký tablet si kúpiť, uvádzam lacný iPad ako štartovací bod. Všetko pod 300 eur totiž obsahuje nejaký kompromis – buď menej kvalitný displej alebo slabší výkon alebo oboje.

Jedine základný iPad ponúka používateľský zážitok, ktorý je aj dnes bez kompromisov a má potenciál na to, aby vám vo vysokej kvalite vydržal aj niekoľko rokov. Čakal som pomerne dlho, aby som mohol podobne charakterizovať aj nejaký tablet s Androidom v cene na úrovni 300 až 350 eur a konečne som sa dočkal. Privítajte Xiaomi Pad 5.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5

Vyrovná sa iPadu a v niečom ho aj predčí

Ako som už spomenul, doteraz to bolo tak, že Android tablety v cene na úrovni 350 eur neprinášali s výnimkou iného pomeru strán a lepšej reprodukcie zvuku žiadnu pridanú hodnotu v porovnaní so základným modelom iPadu a z hľadiska ostatných parametrov zaostávali. S príchodom modelu Xiaomi Pad 5 sa to našťastie mení.

Xiaomi Pad 5 je tablet, ktorý odporúčam ako ideálnu voľbu pre každého, kto hľadá všestranný tablet na multimediálnu zábavu a nenáročnú prácu. Zároveň je to tablet, za ktorý odporúčam, aby ste si priplatili, pokiaľ máte stanovený rozpočet na úrovni 200 až 300 eur. V tejto cene vás totiž čakajú viaceré obmedzenia, či už ide o nevýrazný displej alebo slabší výkon.

Xiaomi Pad 5 má však tak nastavené parametre, že si drží vysokú kvalitu z hľadiska všetkých dôležitých parametrov. Dizajn, kvalita displeja, reprodukcia zvuku, výkon, to všetko je prakticky na úrovni drahšieho Huawei MatePadu 11, ktorý som testoval nedávno. Jednoducho, Xiaomi Pad 5 nemá v segmente na úrovni 350 eur konkurenciu.

A to nielen z hľadiska Android tabletov, ale aj v porovnaní s tohtoročným základným iPadom. Budem sa opakovať, ale konečne je tu adekvátna alternatíva k tomuto tabletu od Applu.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5

Na multimediálnu zábavu je ideálny

Xiaomi Pad 5 na prvý pohľad pripomína iPady Pro. Tenké rámiky okolo displeja a rovné hliníkové hrany dopĺňa chrbát z kvalitného plastu. IPS displej má uhlopriečku 11 palcov a rozlíšenie 2560 × 1600 pixelov. Obnovovaciu frekvenciu si môžete zvoliť 60 alebo 120 Hz. Vizuálna kvalita displeja je na vysokej úrovni, z hľadiska multimediálneho využitia poteší podpora pre Dolby Vision.

Práve multimediálne používanie je silným lákadlom tohto tabletu. Displej dopĺňajú štyri reproduktory s podporou Dolby Atmos a výsledok je na vysokej úrovni. Na základe môjho testovania môžem povedať, že z hľadiska displeja a zvuku nemá Xiaomi Pad 5 vo svojej cenovej kategórii konkurenciu a vyrovná sa aj drahším modelom.

Faktom je, že ak vyslovene nevyžadujete systém iPadOS, tento tablet vám poslúži na pozeranie videí, hranie hier a počúvanie hudby lepšie ako základný model iPadu. A ponúka aj podporu pre používanie viacerých aplikácií súčasne, čo zlepšuje multitasking a využitie tabletu na pracovné účely.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5

Nedostatky sa na ňom hľadajú ťažko

Xiaomi Pad 5 poháňa procesor Snapdragon 860. Ten mierne zaostáva za Snapdragonom 865, ktorý nájdete vo výbave Huawei MatePadu 11, avšak rozdiel nie je výrazný. Namerané hodnoty nájdete v tabuľke na konci článku. Nadštanrdne veľká batéria s kapacitou 8720 mAh mi v rámci testu pomocou aplikácie PCMark zabezpečila výdrž na úrovni 14 hodín. K dispozícii je 22,5 W nabíjačka.

Na Xiaomi Pade 5 sa ťažko hľadajú nedostatky a to dvojnásobne s prihliadnutím na jeho cenu. Naozaj, z hľadiska základnej výbavy a celkového používateľského zážitku nemám pripomienky. Vytknúť mu môžem iba absenciu podpory pre Wi-Fi 6. Niekomu môže chýbať 3,5 mm jack, ale jeho absenciu už považujem za štandard. Chýbajúce GPS však môže prekvapiť a niekomu aj reálne chýbať – najmä ak sa chcete pomocou tabletu aj navigovať.

Drobné nedokonalosti sa môžu objaviť aj v prípade špecifických spôsobov používania. Ak chcete používať tablet na videokonferencie, môže vám prekážať umiestnenie kamery v ľavom rámiku. Aby sa kamera nachádzala v hornom rámiku, treba držať tablet v režime na výšku a to môže byť trochu nepraktické, keďže aj oficiálny obal s klávesnicou a aj ostatné obaly, resp. stojany sú navrhnuté tak, aby bol tablet na šírku.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5 má kameru v ľavom rámiku (pri používaní na šírku). Niekomu to môže prekážať

Môžete si k nemu dokúpiť oficiálny obal s klávesnicou a dotykové pero

Xiaomi Pad 5 som testoval iba samostatne. Výrobca k nemu ponúka dotykové pero Xiaomi Smart Pen, ktoré sa magneticky prichytí na horný rámik a takýmto spôsobom sa aj nabíja. Toto pero bude v predaji aj na Slovensku a to v priebehu novembra. V Číne je k dispozícii tiež oficiálna klávesnica, ktorá má podobný dizajn ako klávesnice pre iPady Pro. U nás bohužiaľ nebude v predaji.

Mimochodom, Xiaomi Pad 5 má v sebe zabudovaný senzor okolitého svetla, ktorý vyhodnocuje aj teplotu svetla a podľa toho prispôsobuje nastavenie displeja. Funguje to podobne ako True Tone displej v Apple produktoch.

Pad 5 využíva operačný systém Android 11 s nadstavbou MIUI 12.5. Tá ponúka vysokú kvalitu používateľského zážitku aj funkcií. Mierne pripomienky mám iba k režimu plávajúcich okien, ktorý umožňuje používať viacero aplikácií súčasne. Práca s oknami sa mi zdala byť o niečo menej pohodlná v porovnaní s konkurenciou, avšak to môže byť vec zvyku, resp. subjektívna preferencia.

Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
Xiaomi Pad 5

Verdikt

Xiaomi Pad 5 je tablet, ktorý by som si sám kúpil, ak by som teraz hľadal mobilné zariadenie s veľkým displejom na multimediálnu zábavu a bežné používanie. Vo svojej cenovej kategórii ponúka bezkonkurenčnú kombináciu špičkovej multimediálnej výbavy a vysokého výkonu.

Zároveň poslúži aj na nenáročnú prácu, čítanie či surfovanie internetom. Nedostatky sa na tomto tablete hľadajú naozaj ťažko.

Cena: 349 eur

Zapožičal: Xiaomi

  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
  • Xiaomi Pad 5Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Páči sa nám

  •  bezkonkurenčný pomer cena/výbava na trhu
  •  dobrý výkon a nadštandardne veľká batéria
  • špičkový displej a reproduktory
  • podpora pre Dolby Vision a Dolby Atmos
  • možnosť využívať viacero aplikácií súčasne a to aj v malom okne
  • konečne poriadna konkurencia pre lacný iPad

Nepáči sa nám

  • neprakticky umiestnená selfie kamera
  • nepodporuje Wi-Fi 6
  • k dispozícii je iba Wi-Fi verzia tabletu
  • GPS nie je vo výbave
  • oficiálne puzdro s klávesnicou nebude na Slovensku v predaji

Technické špecifikácie:

 Xiaomi Pad 5
Operačný systémAndroid 11, zabezpečenie 1. 7. 2021
Formát SIM kartynie  
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 860, 8-jadrový, až 2,96 GHz
Displej, počet farieb, HDRIPS, 16 miliónov, HDR10+, Dolby Vision
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]11 / 2560 × 1600, 16:10, 120 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, ABGNac, nie, nie, nie
Hlavný fotoaparát / video13 (f/2.0), 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 (f/2.0) Mpx, Full HD, 30 fps
Batéria8720 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]254,7 × 166,2 × 6,8 / 500
NabíjanieUSB-C, 22,5 W
Cena v dobe uvedenia na trh349 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark561508
PCMark for Android – Work 3.011308
3DMark Wild Life / Stress Test3398 / 99,60 %
Úložisko – PCMark Storage 2.022435

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit