Nokia T20 je základný tablet, avšak v cene na úrovni 200 eur patrí k tomu lepšiemu, čo nájdete aktuálne na trhu.

Vo svojich odporúčaniach, aký tablet si kúpiť, spomínam magickú hranicu 350 eur. V tejto cenovej kategórii totiž dostanete tablet, ktorý nemá výraznejšie obmedzenia a ponúka optimálny zážitok z hľadiska bežného používania. V roku 2021 si za 350 eur môžete kúpiť skvelý Xiaomi Pad 5 a stálou alternatívou zo sveta Applu je základný model iPadu.

Existuje však množstvo používateľov, ktorí nemajú 350 eur a na kúpu tabletu majú vyhradený nižší rozpočet. A práve pre nich môže byť atraktívny tablet Nokia T20, ktorý je konečne v predaji aj na Slovensku (minimálne cez Alzu.sk) a prináša atraktívny pomer cena/výbava – aspoň na papieri.

Nokiu T20 už niekoľko týždňov používam a v tejto recenzii zhrniem moje kľúčové poznatky a skúsenosti.

Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nokia T20 má predinštalovanú bočnú obrazovku Entertainment Space, ktorú Google pchá do všetkých Android tabletov

Kvalitná konštrukcia

Nokiu T20 treba pochváliť za kvalitu spracovania a moderný dizajn. 10,36-palcový displej lemujú pomerne tenké rámiky, takže tablet má dobrý pomer medzi veľkosťou displeja a kompaktnosťou konštrukcie. Oceňujem hliníkové šasi, ktoré pôsobí odolným a kvalitným dojmom.

Tmavomodré farebné spracovanie pôsobí sviežo v porovnaní s konkurenčnými tabletmi v čiernej farbe. T20-ka má odolnosť na úrovni IP52, čo predstavuje základnú odolnosť voči pokvapkaniu vodou. Na displeji je základné ochranné sklo, ktoré ho chráni pred poškriabaním.

Ak to teda zhrniem, Nokia T20 má výrazne kvalitnejšiu konštrukciu, než na akú som v cene na úrovni 200 eur zvyknutý. Kvalita a odolnosť konštrukcie môže predstavovať konkurenčnú výhodu a aj dôvod, prečo si vyberiete v cene na úrovni 200 eur tablet práve od Nokie.

Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nokia T20 má kvalitnú hliníkovú konštrukciu

Jasný displej, ale…

Nokia T20 má 10,36-palcový IPS displej s tenkými rámikmi a pomerom strán 5:3. Tento formát mi je viac sympatický v porovnaní s 11-palcovými modelmi, nakoľko je Nokia o niečo kompaktnejšia (o necelý 1 cm z hľadiska šírky aj výšky). Záleží však na vašich subjektívnych preferenciách.

Formát 5:3 je vhodný na všestranné používanie a čítanie webových stránok aj v režime na výšku. Displej má obnovovaciu frekvenciu 60 Hz a absenciu podpory HDR. V tejto cene to nie je prekvapujúce. Potešil ma maximálny jas na úrovni 400 cd/m2, ktorý zabezpečuje dobrú čitateľnosť aj vonku.

IPS displej je základnej kvality. Zodpovedá tomu aj trochu mdlé podanie farieb a o trošku horšie pozorovacie uhly v porovnaní s drahšou konkurenciou. Kvalita displeja je na bežné používanie viac ako dostačujúca, avšak práve displej je tým kľúčovým parametrom, v ktorom majú o niečo drahšie tablety (Xiaomi Pad 5, lacný iPad) viditeľne navrch.

Tablet ponúka zabudovaný filter modrého svetla. Osobne som však musel manuálne znižovať jas, aby bolo používanie tohto tabletu vo večerných a nočných hodinách (aj s aktivovaným nočným režimom) pre moje oči menej unavujúce.

Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nokia T20 a jeho displej s pomerne tenkými rámikmi. Škoda slabšieho podania farieb a horších pozorovacích uhlov

Netflix iba v SD kvalite

Nokia T20 má síce rozlíšenie 2000 × 1200 pixelov, avšak tablet ponúka certifikáciu Widevine iba na úrovni L3. V praxi to znamená, že viaceré streamovacie služby, ako je Netflix, budete môcť cez tento tablet sledovať iba v SD kvalite. Je to škoda, pretože v prípade YouTubu je k dispozícii aj Full HD rozlíšenie a obsah v tejto kvalite vyzerá na displeji veľmi pekne.

Pre porovnanie – hlavným konkurentom tabletu Nokia T20 je aktuálne tablet Realme Pad. Na základe priameho porovnania môžem povedať, že Realme Pad má o niečo kvalitnejší displej a vo výbave má aj certifikáciu Widevine L1, takže Netflix a ďalšie služby, ktoré využívajú toto bezpečnostné riešenie, môžete sledovať v HD kvalite. Ak teda hľadáte tablet primárne na sledovanie Netflixu a multimediálnu zábavu, Realme Pad je lepšia voľba.

Na druhej strane, Nokia T20 poteší výbornou výdržou batérie. Tablet má 8200 mAh batériu a potešila ma výborná optimalizácia z hľadiska standby používania. V praxi to znamená, že pokiaľ budete tablet používať iba doma, aby ste si každý deň na pár minút prečítali novinky a správy na internete, potom budete tablet nabíjať raz za 1,5 až 2 týždne.

Z hľadiska neustáleho používania dosahuje tablet výdrž na úrovni 10 až 15 hodín v závislosti od spôsobu používania a nastavenia jasu. V prípade hrania hier či sledovania videa s maximálnym nastavením jasu je výdrž kratšia.

Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nokia T20 umožňuje prehrávanie Netflix obsahu iba v SD kvalite

Postačujúci výkon

Tablet od Nokie využíva procesor Unisoc T610. Doteraz som sa s ním nestretol, avšak používateľský zážitok je vzhľadom na cenu dobrý. Tablet reaguje svižne, spomalenia či záseky som nepostrehol. Nokia T20 si poradí aj s nenáročným multitaskingom.

Grafický výkon tabletu neohúri, takže hráčom odporúčam priplatiť si za výkonnejší tablet. Avšak z hľadiska bežného používania – surfovanie po internete, pozeranie videí, sociálne siete a komunikácia, je tento tablet dobre navrhnutý. Mimochodom, procesor Unisoc (jeho výkonnejší model) sa nachádza aj v novom tablete od Samsungu.

Nokia T20 je dostupná v konfigurácii s 3 GB RAM / 32 GB úložiskom vo Wi-Fi verzii bez GPS, resp. vo verzii 4 GB RAM / 64 GB úložisko + LTE konektivita + GPS. V ponuke lokálnych obchodov som našiel iba lacnejší model a to za cenu 216 eur. Osobne som testoval lepšie vybavený LTE model.

Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nokia T20

Čistý Android a prísľub nadštandardnej softvérovej podpory

Nokia T20 ponúka predinštalovaný systém Android 11. Výrobca sľubuje 2 veľké aktualizácie systému Android a 3 roky pravidelných softvérových aktualizácií. Nadštandardná softvérová podpora môže byť lákadlom a môže predstavovať pridanú hodnotu, nakoľko väčšina lacných tabletov dostane prinajlepšom jednu veľkú aktualizáciu systému Android – ak vôbec.

Softvérovú podporu nemôžem zatiaľ objektívne zhodnotiť. Na internete sa objavujú správy od používateľov, ktorí už dostali októbrovú aj novembrovú bezpečnostnú záplatu. Testovací kus, ktorý máme v redakcii, je však zaseknutý na bezpečnostných aktualizáciách z augusta a neponúka žiadne nové aktualizácie.

Súčasťou systému Android je aj detský režim, tzv. Kids Space a multimediálne rozhranie – bočná obrazovka Entertainment Space, čo je tohtoročná novinka, ktorou chce Google zatraktívniť Android tablety. Osobne by som však ocenil možnosť túto multimediálnu obrazovku vypnúť a namiesto nej zobrazovať správy a novinky zo sveta, ako je to tomu v prípade Android smartfónov.

Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nokia T20 má 3,5 mm jack aj USB-C port

15 W nabíjanie cez USB-C aj 3,5 mm jack

Tablet od Nokie ponúka 3,5 mm jack aj slot na microSD karty s podporou do 512 GB. K dispozícii je Bluetooth 5.0 konektivita a podpora pre Wi-Fi až do štandardu Wi-Fi 5. Nabíjanie s výkonom až 15 W zabezpečuje USB-C port. Súčasťou balenia je však iba 10 W nabíjačka.

Nokia T20 má dva reproduktory. Kvalita reprodukcie zvuku neohúri, avšak vzhľadom na cenu nie je ani podpriemerná. V tejto cene predstavuje štandard. Rovnako možno definovať aj dvojicu zabudovaných fotoaparátov, ktoré pravdepodobne využijete primárne na účely videohovorov.

Predný fotoaparát má rozlíšenie 5 Mpx a fixné zaostrenie. V horších svetelných podmienkach si všimnete šum, avšak kvalita videohovorov pomocou tejto kamery bude prakticky na úrovni väčšiny notebookov. Ocenil som, že predný fotoaparát je umiestnený tak, že tablet budete na videohovory používať v režime na šírku.

Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nokia T20

Verdikt

Nokia T20 je dobrý lacný tablet. V cene na úrovni 216 eur dostanete dobrý používateľský zážitok, ktorý patrí k tomu lepšiemu v tejto cenovej kategórii. V závislosti od toho, aké sú vaše požiadavky, by som zvažoval aj model Realme Pad. Ten má o niečo lepší displej a umožňuje aj HD prehrávanie v službe Netflix a ďalších.

Nokia T20 poteší kvalitnou konštrukciou, ktorá pôsobí prémiovejším dojmom, ako je skutočná cena tabletu. Pridanou hodnotou je tiež nadštandardná výdrž batérie a dobrá optimalizácia v standby režime, takže tablet nebudete musieť nabíjať každú chvíľu, aj keď ho aktívne nevyužívate. Výhodou tabletu je čistý Android 11 s prísľubom dvoch veľkých aktualizácií a troch rokov bezpečnostných aktualizácií. Výkon považujem za dostatočný z hľadiska bežného používania.

Slabšou stránkou tabletu je displej. Síce ponúka vysoké rozlíšenie, dobrú ostrosť a vysoký jas, avšak podanie farieb je mdlé a pozorovacie uhly sú o trošku slabšie. Používanie tabletu vo večerných hodinách môže byť takisto viac unavujúce pre vaše oči v porovnaní s drahšími tabletmi, ak máte rovnako citlivé oči ako ja. V tomto smere pomôže manuálne zníženie jasu.

Realme Pad má o niečo kvalitnejší displej, avšak za predpokladu, že budete chcieť výrazne kvalitnejší displej, budete si zaň musieť priplatiť – Xiaomi Pad 5 je v tomto smere najlepšia voľba z hľadiska pomeru cena/výbava a predáva za 350 eur.

Cena: od 216 eur

Zapožičal: HMD Global / Nokia Mobile

  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
  • Nokia T20Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT

Páči sa nám

  • ✓ kvalitná konštrukcia
  • ✓ dobrá výdrž batérie
  • ✓ vysoký maximálny jas displeja
  • ✓ Android 11 a prísľub dvoch veľkých aktualizácií
  • ✓ celkovo dobrý používateľský zážitok vzhľadom na cenu

Nepáči sa nám

  • ✕ mdlejšie podanie niektorých farieb
  • ✕ slabší grafický výkon
  • ✕ Widevine iba na úrovni L3 (Netflix si pozriete iba v SD kvalite)

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

 Nokia T20 LTE
Operačný systémAndroid 11, zabezpečenie 5. 8. 2021
Formát SIM kartynano SIM (testovaný model)
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64 (testovaný model)
Procesor [max. frekvencia]Unisoc T610, 8-jadrový, 1,8 GHz
Displej, počet farieb, HDRTFT, 16 miliónov, nie
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]10,4 / 2000 × 1200, 5:3, 60 Hz
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, Wi-Fi 5, nie, do 512 GB, áno
Hlavný fotoaparát / video8 Mpx, automatické zaostrenie, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx, pevné zaostrenie, Full HD, 30 fps
Batéria8200 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]247,6 × 157,5 × 7,8 / 470
NabíjanieUSB-C, 15 W
Cena v dobe uvedenia na trhod 216 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark162418
PCMark for Android – Work 3.07634
Geekbench 5 – Jedno jadro / Viac jadier347 / 1222
Geekbench – Grafika / Strojové učenie799 / 125
3DMark Wild Life / Stabilita524 / 99,60 %
Úložisko – PCMark Storage 2.012452
Výdrž batérie – PCMark Work 3.012:55 hodiny

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit