Acer v apríli 2019 predstavil svoju novú značku ConceptD. Tá obsahuje počítače a notebooky, ktoré sú určené pre tvorcov obsahu a iných kreatívnych používateľov. Ich základom je výkonný hardvér, ktorý bežne nájdete aj v herných notebookoch, takže v čom spočíva skutočný rozdiel?

Je zrejmé, že navrhnúť notebook, ktorý má byť výkonný a využívať pritom neherný hardvér je prakticky nemožné. Procesory pre notebooky sa nedelia na herné a neherné, ale iba na výkonné a nevýkonné. Rovnako je to aj v prípade grafických kariet, hoci, NVIDIA už začala do notebookov pre tvorcov obsahu integrovať grafické karty NVIDIA Quadro. Na trhu však nájdete aj konfigurácie, ktoré využívajú grafické karty GeForce RTX, a tak tomu bolo aj v prípade nami testovanej konfigurácie notebooku Acer ConceptD 9. V ponuke slovenských obchodov sme našli aj konfiguráciu s grafickou kartou NVIDIA Quadro RTX 5000 16 GB GDDR6, tento model sa nazýva ConceptD 9 Pro.

Popravde, je jedno, či máte v notebooku GeForce RTX alebo Quadro. Podstatné je, aby bola grafická karta výkonná a splnila svoj účel a to RTX zvládne aj v prípade kreatívnych aplikácií. NVIDIA pre svoje grafické karty poskytuje dva typy ovládačov – jeden ovládač je optimalizovaný na hry, druhý ovládač je prispôsobený pre využitie plného potenciálu grafickej karty pri práci. Tieto grafické karty momentálne podporuje viac ako 85 rôznych programov a nástrojov, ktoré dokážu využiť ich hardvérovú akceleráciu a urýchliť niektoré alebo viaceré úkony.

Vypočujte si aj náš podcast:

Ak sa nad tým zamyslíme, tak základným predpokladom pre vznik tzv. notebookov a počítačov pre tvorcov obsahu mohol byť prípadný problém s dizajnom počítača. Niektorým používateľom mohlo prekážať, že si kúpili herný notebook na prácu. Na túto základnú pripomienku sa následne nabalili ďalšie správne argumenty – notebook na kreatívnu prácu vyžaduje kvalitnejší displej z hľadiska pokrytia farieb ako ponúkajú herné notebooky. Vernosť podania farieb je v tomto prípade dôležitejšia ako je obnovovacia frekvencia displeja, ktorú oceníte iba pri hraní kompetitívnych hier. A do úvahy treba brať aj dizajn chladenia, ktorý sa môže v prípade herných notebookov odlišovať – predpokladá sa, že hrať budete so slúchadlami na ušiach. Avšak pri práci v ideálnom prípade nechcete, aby vás rušil hlučný ventilátor počítača.

Acer ConceptD 9

Displej notebooku Acer ConceptD 9 si nastavíte, ako ho potrebujete, Zdroj: Acer

Kreatívny stroj s atypickým displejom

Všetky tieto argumenty sa prejavili aj pri návrhu notebookov radu Acer ConceptD a všimli sme si ich pri testovaní modelu Acer ConceptD 9. Tento 4,5 kg notebook disponuje 17,3-palcovým IPS displejom s rozlíšením 4K a 60 Hz obnovovacou frekvenciou. Kvalita displeja je špičková, čomu zodpovedá maximálny jas, ktorý sme namerali na úrovni 425 cd/m2 a tiež aj verné pokrytie farieb. V prípade farebného priestoru sRGB sme namerali pokrytie na úrovni 98 %. V prípade Adobe RGB to bolo takmer 97 %, resp. 83,5 % pre DCI P3. Sú to špičkové hodnoty, aké sú v prípade notebookov zriedkavé. Notebooky obvykle ponúkajú verné pokrytie priestoru sRGB, avšak v prípade Adobe RGB je to zvyčajne na úrovni 70 %.

Displej je v prípade notebooku Acer ConceptD 9 polohovateľný. Okolo rámu sa nachádzajú dve ramená, ktoré umožňujú jeho používanie v rôznych polohách. Pozrite si fotografie v článku a pochopíte, ako premyslene to funguje. Rámiky okolo displeja sú hrubšie, ako je dnešný štandard, avšak to ide ruka v ruke s jeho výraznejšie vyššou kvalitou a tiež spomenutou polohovateľnosťou.

Displej je dotykový a matný, súčasťou balenia je tiež dotykové pero. To využijete na kreslenie, tvorbu poznámok a ďalšiu prácu. Odozva displeja na dotykové pero je prakticky okamžitá, zážitok z jeho používania je na vysokej úrovni. Pri kreslení si môžete obrazovku položiť na klávesnicu, čo zjednodušuje používanie notebooku pri tejto aktivite.

Acer ConceptD 9

Notebook je možné používať v režime kreslenia, súčasťou balenia je dotykové pero, Zdroj: Acer

Špičkový výkon je potrebný základ

Základom testovanej konfigurácie bol procesor Intel Core i9-9980HK. Sekundovala mu grafická karta NVIDIA GeForce RTX 2080 s 8 GB videopamäte a 32 GB RAM s frekvenciou 2666 MHz. SSD úložisko typu NVMe malo kapacitu 1 TB a v teste PCMark 10 dosiahlo 1224 bodov s rýchlosťou 151,55 MB/s a prístupovým časom na úrovni 106 µs.

Acer ConceptD 9 ponúka vysoký výkon. Ako jeden z mála notebookov, ktoré sme doteraz testovali, pokoril hranicu 8000 bodov v teste PCMark 10. Grafická karta GeForce RTX 2080 takisto naplnila svoj potenciál v rámci testovania.

Počas používania notebooku v záťaži sme si všimli, že jeho hlučnosť bola o poznanie nižšia v porovnaní s herných notebookmi. To je príjemná vlastnosť a potvrdzuje to aj prísľuby výrobcu, ktorý prezentoval tichšie chladenie ako jeden z rozdielov oproti herným notebookom. Aj napriek tichšiemu chladeniu sa teplota procesora v záťaži pohybovala na úrovni 95 °C, čo je štandardná hodnota. Potešila nás však pomerne nízka teplota grafickej karty GeForce RTX 2080. Tá sa držala na hranici 75 °C, a to je skvelý výsledok aj v porovnaní s hernými notebookmi, ktoré majú obvykle horúcejšie grafické karty, a to aj v prípade menej výkonných modelov.

Efektívnemu a tichému chladeniu je prispôsobený dizajn klávesnicovej časti. Klávesnica zaberá spodnú polovicu, vrchná polovica obsahuje prieduchy, ktoré umožňujú lepšiu cirkuláciu vzduchu a vyfukovanie tepla. Samotná klávesnica je mechanická, na čo si možnože niektorí používatelia budú chvíľu zvykať – najmä na zvuky špecifické pre mechanické klávesnice, ktoré vydáva a rýchlu spätnú väzbu pri stláčaní klávesov. Touchpad je umiestnený vpravo od klávesnice a funguje spoľahlivo. Oceňujeme dve veľké hardvérové tlačidlá.

Acer ConceptD 9

Acer ConceptD 9 nás potešil efektívnym a tichým chladením. Výrobca kvôli tomu upravil klávesnicovú časť, Zdroj: Acer

Bohatá portová výbava

Konštrukcia notebooku je kvalitná. Zariadenie pôsobí odolným dojmom, a to isté platí aj o vonkajších ramenách, ktoré umožňujú výbornú polohovateľnosť displeja. Priložené dotykové pero je typu Wacom EMR. Obsahuje dve tlačidlá a dokáže rozoznať 4096 úrovní tlaku.

Vo výbave notebooku nájdete dva USB 3.1 Gen 1 porty, jeden USB 2.0 a dvojicu USB-C portov. Jeden z nich je typu 3.1 Gen 1, druhý z nich typu 3.1 Gen 2 aj s podporou technológie Thunderbolt 3. Nechýba ethernet a 2× 3,5 mm jack, jeden pre mikrofón, druhý pre slúchadlá. Na zadnej hrane sa nachádza plnohodnotný HDMI a DisplayPort.

Acer ConceptD 9 je skvelo vybavený stroj, avšak podľa očakávania neohromí výdržou batérie. Tá dosahuje 2,5 hodiny v prípade kancelárskej práce pri polovičnom jase obrazovke, resp. 100 minút pri sledovaní videa s maximálnym nastavením jasu. Nie je to prekvapením, 4K displej má vyššiu spotrebu ako Full HD obrazovka a notebook je vybavený výkonnými komponentami. Priložený napájací adaptér má výkon 330 W.

Acer ConceptD 9

Vo výbave nájdete plnohodnotné USB porty, HDMI aj DisplayPort, Zdroj: Acer

ModelAcer ConceptD 9 CN917-71
Displej17,3″, IPS, 3840 × 2160 px, 60 Hz
CPU / GPUIntel Core i9-9980HK / NVIDIA GeForce RTX 2080 8 GB
Operačná pamäť / Úložisko32 GB DDR4 / 1 TB SSD
Konektivita2× USB 3.1, USB 2.0, 2× USB-C (1× Thunderbolt 3), HDMI, DisplayPort, ethernet, 2× 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť428 × 303 × 26,5 mm / 4,5 kg
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test8 001
Výdrž batérie – Práca / Video2:30 / 1:40
SSD úložisko – Body / Rýchlosť1224 / 151,55 MB/s
3DMark – Port Royal / Stress Test5810 / 97,8 %
Time Spy9025 / 4315 (Extreme)
Fire Strike19725 / 5858 (Ultra)
Test – Displej a maximálne teploty
Minimálny / maximálny jasod 20,96 do 425,78 cd/m2
Pokrytie farebných priestorov98,0 % sRGB, 96,8 % Adobe RGB, 83,5 % DCI P3
Teplota CPU / GPU v záťaži95 °C / 75 °C

Verdikt

Acer ConceptD 9 je atraktívna prezentácia moderných technológií, ktoré by mohli byť základom výkonného herného notebooku, avšak výrobca ich dokázal využiť a upraviť tak, aby vyhovovali potrebám kreatívnych používateľov a tvorcov obsahu. Acer ConceptD 9 nie je iba prezlečený herný notebook. V skutočnosti obsahuje viacero menších či väčších zmien, z ktorých bude cieľová skupina používateľov naozaj profitovať.

Na Acer ConceptD 9 oceňujeme vysoký výkon, kvalitný 4K displej a rôzne spôsoby používania. Potešilo nás tiché a efektívne chladenie a prispôsobenie pre farebné priestory sRGB a Adobe RGB, medzi ktorými sa môžete prepínať pomocou softvérového nástroja. Ten obsahuje aj ďalšie praktické informácie a funkcie.

Roman Kadlec

Cena: od 4999 €

Zapožičal: Acer

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit