Acer Predator X27 je špičkové herné zariadenie s parametrami, aké má na trhu iba minimum monitorov.

Prakticky iba jeden, ASUS ROG Swift PG27UQ. Tomu zodpovedá aj vysoká cena na úrovni 2 500 eur. Monitor však spadá do segmentu zariadení, ktoré si kúpia technologickí nadšenci v snahe mať medzi prvými doma úplne nové technológie. V tomto prípade ide o kombináciu rozlíšenia 4K, 144 Hz obnovovacej frekvencie a technológie G-SYNC HDR s certifikáciou DisplayHDR 1000.

Technologická výbava monitora od Aceru je do veľkej miery totožná s modelom ASUS ROG Swift PG27UQ. Oba monitory majú 27-palcovú uhlopriečku a už spomenuté lákadlá v podobe 4K rozlíšenia, 144 Hz obnovovacej frekvencie a certifikácie DisplayHDR 1000. Číslo 1000 označuje maximálny jas v nitoch, ktorý dokáže monitor vygenerovať na vybraných miestach obrazovky. O podsvietenie sa stará 384 samostatných LED diód, ktoré sú dynamicky kontrolované.

Podporu technológie HDR využijete pri sledovaní služby Netflix a pri hraní hier. Aktuálne je na trhu viac ako 75 titulov, ktoré podporujú HDR. Keď sme testovali monitor od ASUS-u pred polrokom, situácia bola výrazne horšia.

V prípade celej bielej plochy monitora dosahuje novinka od Aceru maximálny jas na úrovni 600 nitov. Displej takisto ponúka 4 ms GTG odozvu a 10-bitovú farebnú hĺbku. Chválime vysokú vernosť farieb, pod ktorú sa podpisuje technológia Quantum Dot. Súčasťou výbavy sú dokonca kryty, ktoré si môžete prichytiť okolo obrazovky, aby vás pri hraní či práci neotravovali odlesky okolitých svetiel.

Výrobca myslel na detaily aj v prípade ergonomického stojana. Ten umožňuje natočenie, náklon aj úpravu výšky. V tomto smere nemáme pripomienky. Stojan je tiež dizajnovo spracovaný a odlišuje sa od väčšiny modelov, ktoré sme v minulosti testovali.

Acer Predator X27 ponúka USB hub so štvoricou USB 3.0 portov. Dva sú na zadnej strane, dva nájdete na boku. Vo výbave tiež nájdete HDMI 2.0 port a DisplayPort 1.4. Faktom je, že v prípade štandardu DisplayPort 1.4 je možné prenášať 10-bitový RGB obraz maximálne do frekvencie 98 Hz. Nad túto hranicu už neponúka monitor plnohodnotné zobrazenie HDR obrazu. Na druhej strane je pomerne náročné a drahé poskladať počítač, ktorý by zvládol vykresľovať dnešné hry vo vysokej kvalite a 4K rozlíšení na úrovni 98 a viac snímok za sekundu. V porovnaní s monitorom od ASUS-u ponúka Predator X27 o dva USB porty viac. Ostatné porty sú totožné, vrátane obmedzenia aktuálneho štandardu DisplayPort 1.4.

Acer Predator X27 má bohaté nastavenia. Môžete si aktivovať filter modrého svetla, upravovať podsvietenie podľa činnosti, ktorú práve vykonávate a takisto prispôsobiť zobrazenie čiernej. Môžete si ju napr. úmyselne zosvetliť, aby ste videli nepriateľov, ktorí sa schovávajú v tmavých rohoch. K dispozícii sú tiež prednastavené herné režimy a režimy pre bežnú prácu, úpravy grafiky a sledovanie filmov. Ovládanie zabezpečujú tlačidlá na pravom boku zadnej strany monitora.

thumbs-up-icon

Výhody

  • špičkové parametre
  • kvalita obrazu
  • HDR

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • pre väčšinu cenovo nedostupný

Cena: 2 387 EUR

Zapožičal: Acer

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit