Ultraľahký notebook, aký sme v teste dlho nemali. Je radosť nosiť ho kamkoľvek so sebou. Pri takej nízkej hmotnosti (936 gramov) by sme očakávali v balení notebooku ešte samostatnú batériu. Tá je však súčasťou tohto kolibričieho notebooku. Acer sa ukázal v segmente prenosných notebookov ako nikdy predtým.

Vyhotovenie a používanie

Svoj podiel na hmotnosti má horčíkovo-lítiová zliatina. Žiaden hliník, ktorý vás bude chladiť, ale pevný a zároveň ľahký stroj. Telo je dostatočne pevné, aby ste mohli notebook nosiť všade, kam potrebujete. Nám sa páčila nielen hmotnosť, ale aj celkové vyhotovenie. Štandardná klávesnica, ktorá je určená na dlhodobé písanie.

Mohla by byť ešte tichšia, no jemné cvakanie nie je nijak výrazne rušivé. Má jeden stupeň podsvietenia, ocenili by sme, keby sa dalo nastaviť na trvalé podsvietenie, kým je počítač zapnutý. Klávesnica po niekoľkých sekundách neaktivity zhasne a rozsvieti sa až pri ďalšom použití.

Model notebooku / ParameterAcer Swift 5
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskIntel, 256 GB, PCIe SSD + N (M.2)
Displej14″, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]329 × 228 × 15
Skutočná hmotnosť [kg]0,936
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1051

Chválime výrobcu za umiestnenie regulácie hlasitosti a jasu späť na šípky. Je to to najlepšie, čo môže byť a veľmi sme si to pri tejto značke obľúbili. Touchpad sa používa dobre, hoci by mohol byť aj mäkší. Precízna práca ako Drag&Drop, jemné ťahanie myšou atď. vás dosť unaví. Treba si strážiť prítlak, ktorý sa v hornej časti touchpadu výrazne zvyšuje. Na tomto notebooku je radosť pracovať.

Podpora zvuku Dolby Audio Premium a Acer TrueHarmony je cítiť a nahrádza externé reproduktory. Zvuk je až netradične silný a vyvážený. Nie vždy sa nám ale pozdával. Niekedy rozšírenie zvuku pôsobilo akoby aktéri filmu viedli rozhovor v jaskyni. Efekt priestoru bol vlastne efektom oneskorenej ozveny. Výborné rozšírenie, ale ako pri všetkých týchto rozšíreniach, občas ho budete musieť vypnúť. Reproduktory sú umiestnené zospodu v bočných častiach.

Výkon a hardvérová výbava

Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz sa ukázal ako výborný procesor ôsmej generácie. Neraz sme ho preverili aj na iných konfiguráciách a definitívne ho odporúčame. V praktických činnostiach s ním získate pohodlnejšiu prácu. Všetky kancelárske aplikácie ako aj internetové prehliadače sa zrýchlia. Načítanie stránok bude rýchlejšie, zapínanie a vypínanie kariet a ďalšie činnosti, ktoré sú náročné na spracovanie. Počítač nebude trhať rekordy benchmarkov, hoci jasné navýšenie výkonu je vidieť.

Kapacita RAM je štandardných 8 GB, rovnako aj disk na úrovni 256 GB. Dokonca ani nie je najrýchlejší spomedzi iných testovaných modelov. Systém naštartuje z vypnutého stavu do 10 sekúnd, aj to sa počíta. Chválime aj celkovú optimalizáciu systému. Je teda pravda, že tu nie sú žiadne podnikové utility ani nič navyše v tomto smere. Plejádu predinštalovaných hier nepočítame.

Model / TestyAcer Swift 5
Kancelársky výkon – PCMark 103085
Essentials6572
Productivity5776
Digital Content Creation2100
Herný výkon – 3DMark 111292
Graphics score1156
Physics score4304
Combined score1107
VR Mark
Orange Room552
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]281,3
Access time [ms]0,118
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]3:55
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]30,9 / 34,8
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,6 / 44,7
Celkové hodnotenie
Faktor mobility4,18
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5

Potešila nás správa výkonu a chladenia. Notebook je počuť, keď na ňom spustíte náročnejšie aplikácie. Nestane sa ale, že by mu hučal ventilátor ďalšiu polhodinu, alebo kým by ste ho nereštartovali a mal by nový nábeh. Vrátením sa do menej náročného zaťaženia sa otáčky upravia a zase máte nehlučný notebook.

Acer jasne ukázal, že pridávať hliník kvôli chladeniu nebude ten správny argument. Tu nie je telo z hliníka a notebook sa vôbec nijako výrazne neprehrieva. Spokojní sme boli aj s portovou výbavou. Dva USB 3.0 porty sú pre mnohých to podstatné. Ocenili sme teda USB-C + DisplayPort navyše a HDMI. Zostáva už len audiokonektor na ľavej strane. Všetko ostatné, vrátane tenkého konektora na napájanie, je na pravej hrane.

thumbs-up-icon

Výhody

  • tenučký dizajn
  • použitie horčíkovej zliatiny
  • žiadny hliník
  • rýchle nabíjanie
  • takmer nehlučný
  • vysoký kancelársky výkon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Cena: 1051 EUR

Zapožičal: Acer

Verdikt

Acer Swift 5 je špičkový notebook za super cenu. Ľahký, tenký, všade sa zmestí a ešte má nadštandardný výkon. Na nás urobil veľmi dobrý dojem nielen cenou, ale aj celkovým spracovaním. A notebookov, ktoré na nás urobia ozajstný dojem, je cez rok naozaj veľmi málo.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.