Notebook v kompaktnejšom vyhotovení so 14,5 OLED obrazovkou a špičkovým displejom.

Takto sa dá stručne charakterizovať notebook Swift X vo verzii so 14“ displejom, ktorý ponúka zároveň vysoký grafický výkon. Konštrukciou aj technológiami nie je priamo určený na hranie hier, no grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 4060 s 8 GB VRAM môžete na tento účel smelo použiť. Vzhľadom na to, že notebook má silnú kartu, využil som ho v nástrojoch s umelou inteligenciou. Sprevádzkovanie modelovacieho nástroja Stable Diffusion bolo na tomto stroji hračkou.

Takisto treba dodať, že v minulosti bol na našom redakčnom stole aj model Acer Swift X 16, ktorý je v 16“ verzii a veľmi sa podobá na aktuálne testovaný model. Dalo by sa hovoriť o malom a veľkom bratovi. Rozdiely sú v konfigurácii, no tu má používateľ na výber, ak chce menší alebo väčší notebook a teda aj displej a tiež klávesnicu s numerickým blokom. Tá sa na 14,5“ model nevošla.

Cena a technológie

Výrobca sa snaží priniesť čo najviac technologickej výbavy za rozumnú cenu. Z môjho pohľadu sa mu to podarilo a je vidieť, že tento počítač je už v súlade s modernými požiadavkami na umelú inteligenciu aj zo strany Intelu a Microsoftu.

To bude jednak vyžadovať silný procesor s NPU, ktorý spĺňa tieto požiadavky a takisto je tu vyhradené samostatné tlačidlo Copilot. Ide o tzv. AI PC. U nás Copilot nefunguje a tlačidlo otvorí panel vyhľadávania. Prišli sme však o pravý kláves Ctrl. Pointa toho celého nakoniec nebude len o „silnom“ procesore, ide najmä o to, aby mal neurálnu jednotku na AI úlohy.

Acer Swift X 14 Intel Core Ultra 7Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift X 14 Intel Core Ultra 7

Okrem toho, že je tu procesor od Intelu z najnovšej 14. generácie, je tu aj OLED HDR True Black 500 displej. Je zameraný na poskytovanie čo najpresnejších farieb a spĺňa pokrytie 100 %. DCI-P3. Ešte viac poteší 120 Hz verzia tohto displeja. V rámci úspory sa dá prepnúť aj na 60 Hz režim, ale vzhľadom na silnú výbavu a už tak dobrú výdrž v režime na batériu, som tomu neprikladal veľký dôraz.

Radšej som využil vstavané technológie na maximum. Súčasťou nástrojov s AI je podpora rozostrenia pozadia, prípadne udržiavania očného kontaktu pri využívaní webovej kamery. K dokonalosti jej chýbal už len fyzický kryt.

AI PC prezentacia od InteluZdroj: Intel

Hliníkové telo a spotreba

Výrobca použil hliníkové telo z dôvodu potreby chladenia zostavy. Teplota v zadnej časti v miestach pod displejom sa pohybovala až do 53,1 °C. V miestach mriežkovania reproduktorov nad klávesnicou to bolo 47,3 °C a klávesnica dosahovala teplotu 38 °C. To sú údaje pre vysoké zaťaženie. Pri kancelárskom použití sa notebook zahrial v spodnej časti na 39,3 °C a klávesnica sa zahrievala na úrovni 37 °C.

Pri bežnom kancelárskom využití, používaní webového prehliadača a práci s Wordom alebo Excelom bola spotreba 45 W a pri vyššej záťaži 60 W . Išlo o otváranie aplikácií alebo vykonávanie konverzie obrázkov v grafickom editore.

Pri maximálnom zaťažení, ktoré dosiahnete pri hraní hier, sa podarilo počas testov dosiahnuť 104 W a 80 W pri vysokom zaťažení mimo hrania hier, napríklad pri využívaní umelej inteligencie. Zaujímavosťou je, že notebook zaťažíte na maximum až pri hraní hier, keď sú aktívne zapojené všetky komponenty. V prípade použitia AI nástrojov išlo hlavne o zapojenie grafickej karty.

AcerSense

Výrobca rozšíril nastavenia notebooku a riadenie spotreby prostredníctvom svojho nástroja AcerSense. Ide o variant nástrojov, ktoré používajú aj konkurenčné notebooky a dá sa tu nastaviť režim výhradného použitia dedikovanej grafickej karty (dá sa aj v BIOS-e), nastavenia filtra modrého svetla na displeji alebo napríklad stíšiť notebook či definovať použitie v maximálnom výkone.

Acer Swift X 14 Intel Core Ultra 7Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift X 14 Intel Core Ultra 7

Portová výbava

Výrobcu treba pochváliť za portovú výbavu, ako aj jej rozmiestnenie. Na ľavej strane je väčšina portov, z toho aj dva USB-C porty, ktoré sú od seba dostatočne ďaleko, aby ste mohli notebook napájať a zároveň mať pripojený flashdisk so širším rozmerom. Na pravej strane nájdete jeden USB-A port, ktorý som použil na pripojenie konektora od bezdrôtovej myši a tiež microSD čítačku.

Verdikt

Acer Swift X 14 je zo série výkonných notebookov určených na grafickú prácu, no pri menšom rozmere. Vzhľadom na pomer obrazovky 16 : 10 je dostatok priestoru na náročné grafické aplikácie. So silnou grafickou kartou si zahráte aj hry, hoci to nie je priamo herný nástroj. Najväčšou devízou tohto modelu je OLED displej a dlhá výdrž na batérie, ak započítame výkonnú konfiguráciu.

Cena: 1815 eur

Zapožičal: Acer

Páči sa nám

  • Vysoký výkon vhodný na AI
  • Výborný OLED displej
  • Podsvietená klávesnica
  • Portová výbava
  • Výdrž na batériu

Nepáči sa nám

  • Tlačidlo Copilot namiesto Ctrl vpravo
  • Má tendenciu častého chladenia

Technické parametre a testy

Model notebooku / ParameterAcer Swift X 14
ProcesorIntel Core Ultra 7 155H 1,4 ÷ 4,8 GHz, 24 MB L3 cache (20 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD WD (max. 1 TB)
Hlavný displej14,5″, 16:10, OLED, HDR 500, 120 Hz, max. rozlíšenie 2880 × 1800 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 4060, 8 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6AX / Bluetooth 5.3
Porty2 × USB-C / TB4 + PD 100 W, 1 × USB-A 3.2 Gen 1, 1 × USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, microSD, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]323 × 228 × 18
Hmotnosť [kg]1,5
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1815
Model / TestyAcer Swift X 14
PCMark 10 – Aplikácie12624
3DMark 11 – Herný výkon17602
3DMark – Speed Way1662
3DMark – Solar Bay27381
3DMark – Port Royal3797
Geekbench 6 CPU Single / Multi2385 / 12922
Geekbench 6 GPU75793
VR Mark – Orange Room7910
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1232,6
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]4:57
Faktor mobility3,3

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.