Môže byť odolný smartfón zároveň aj tenký? Tento model to potvrdzuje a ukazuje, že telefón, ktorý má niečo vydržať, nemusí byť hrubá tehla.

Dizajn a prepracovanosť je vidieť na prvý pohľad. Pogumované telo má zosilnené kovovými plátmi. Displej je chránený lemovaním vystupujúcim nad jeho povrch. To z bežných smartfónov nepoznáte a displej je tak trochu lepšie chránený. Minimálne pri páde na hranu nedochádza k priamemu kontaktu s displejom. Svoj podiel na tom majú aj skosené rohy. Takisto aj pri otočení na displej na hladkú plochu, zostane nad úrovňou povrchu. Naozaj pekný kúsok, ktorý sa hodí do rúk každému a nebude robiť hanbu. Objektívy fotoaparátov sú mierne zapustené, aby sa chránilo ich sklíčko.

My sme ocenili ovládacie tlačidlá. Sú hliníkové a ľahko dostupné. Pohodlné ovládanie je teda zaručené. Prístup k SIM kartám je zboku a nepotrebujete žiadny nástroj. Nechtom vyberiete slot na karty. Výrobca nezakryl USB-C ani audiokonektor, ale sú vodotesné.

Aligator sa vydal cestou čo najjednoduchšieho rozhrania a výbavy. Čistý Android s minimálnymi úpravami je zárukou, že telefón bude fungovať hladko. Aspoň v medziach, v akých sa pri menej výkonnom procesore MediaTek môžeme pohybovať. Výbava je nastavená tak, aby sa s telefónom dalo bežne pracovať. Treba počítať, že je to pomalší model. Miernou útechou bude výdrž batérie. Deň a pol až dva dni si vystačíte. To v prípade, že nebudete fotografovať. Na naše prekvapenie sú fotky o niečo lepšie, než sme pri tomto type smartfónu zvyknutí. Svoj podiel má dvojitá optika, hoci druhý čip je len VGA a je naozaj len pomocný. Napríklad na režim rozostreného pozadia pri portrétových fotkách. Kvalitou a rozoznaním pozadia od hlavného objektu sme ale roky dozadu oproti dnešným štandardom.

Škoda slabšej podpory aktualizácií, keďže je tu čistý Android. Posledná aktualizácia je takmer spred roka. To ale nebráni normálnemu používaniu smartfónu a z nášho pohľadu tu nie je také veľké riziko, ako sa na pohľad môže javiť.

Snímač odtlačkov prstov funguje rýchlo, prst naň ale treba dať presnejšie ako pri pokročilejších smartfónoch z „neodolnej“ série. Odomykanie tvárou je takisto možné, ale je mierne pomalšie, kvôli procesoru. Za užitočné považujeme poklepanie na displej na jeho rozsvietenie a možnosť nastaviť ovládanie gestami na displeji.

Model telefónuAligator RX700 Extremo
Operačný systémAndroid 8.1, aktualizácie 5. 8. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM, hybridný
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorMediaTek, 4-jadrový
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1440, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 + 0,3 Mpx, Full HD, 20 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx, HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]156 × 75 × 10 / 208
KonektorUSB-C, 5 W
ZapožičalAligator
Cena [EUR s DPH]199
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score44710
PCMark for Android – Performance3385
3DMark Sling Shot Extreme – Total107
Graphic87
Physics610
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť2/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Supertenký
  • Výdrž batérie
  • Odolnosť hrán
  • Čistý Android

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Pomalší kvôli CPU
  • Bokeh efekt by potreboval vylepšiť

Verdikt

Aligator RX700 Extremo je unikátny v tom, že je super tenký a je to naozaj pekný telefón. Hodí sa teda každému, kto chce odolný kus, ale dbá aj na to, aby dobre vyzeral. Pomalé 5 W nabíjanie nám prekážalo viac ako rezervy v oblasti fotoaparátu. Čistý Android zbytočne nezaťažuje systém a získate dobre použiteľný smartfón.

Cena: 199 €

Zapožičal: Aligator

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.