Toto je už na pohľad odolný telefón.

Je určený používateľom, ktorí priamo využijú jeho zosilnené telo, dlhú výdrž na batériu a odolnosť voči vode s certifikáciou IP68. Dizajnovo je prispôsobený tomu, aby zvládol pády. Výrobca hovorí o odolnosti pri páde z výšky 1 metra.

Konštrukčne je navrhnutý inak, ako bežné telefóny. Tu sú všetky konektory zakryté. Svoj gumový kryt má audiokonektor na hornej hrane ako aj napájací microUSB konektor na spodnej. Batéria je v telefóne napevno a dve Nano SIM karty sa vkladajú zboku. Ide o hybridný slot, takže sa rozhodujete medzi kombináciou Dual SIM alebo SIM + pamäťová karta. Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a zapnutie telefónu sú ľahko dostupné.

V rámci „obrneného“ krytia sú viac vystúpené. Stlačiť ich ale vyžaduje viac sily, než ste bežne zvyknutí. Na zadnej strane je fotoaparát s LED bleskom. Je zapustený tak, aby tvoril s krytom jednu líniu.

Ovládanie je výhradne cez displej. Škoda, že výrobca nepridal dotykové tlačidlá, na rám displeja by sa určite s veľkou rezervou zmestili. Telefón je pomerne výkonný. Teda nie je to odolný smartfón, ktorý by nezvládol náročnejšie veci. Je však dosť ťažký a preto ho odporúčame používateľom, ktorí ho naozaj využijú. Ako bežný telefón, ktorý viac vydrží, sa nehodí. Systém je v základnej výbave, teda nie je tu výraznejší zásah zo strany výrobcu.

Grafická nadstavba je z Androidu 6, výrobca pridal funkcionality rozšírení navyše. Napríklad MiraVision na úpravu farebnosti, jasu a ďalších parametrov displeja. Displej má jemne modrý resp. studený biely nádych. Nemusíte si to hneď všimnúť, pri porovnaní s displejom iného telefónu bude tento rozdiel viditeľný ihneď. Vďaka MiraVision má používateľ voľnú ruku v nastaveniach zobrazovacej jednotky.

V balení nájdete nabíjačku na rýchle nabíjanie s hodnotami 5/7/9 V a 1,67 A alebo 12 V a 1,25 A. To sa vzhľadom na 5000 mAh akumulátor hodí. V oblasti výkonu je to stredná trieda v tej nižšej rovine. Nebudete sa vyslovene sťažovať, no bleskurýchle reakcie neočakávajte.

Fotoaparát

V tomto prípade to bude veľmi rýchle. Fotoaparát má síce 13 Mpx čip (5 Mpx na prednej strane), ale berte ho len ako doplnok. Pomalé zaostrovanie a slabšie zvládanie HDR vylepšenia vás obmedzí len na základné fotografie. Ideálne statické, na rýchle zachytenie momentu to príliš nebude. Video v tomto prípade považujeme za základ. Výrobca síce hovorí o Full HD videu, nám sa však nepodarilo nikde prepnúť z HD rozlíšenia vyššie.

Snímkovanie by ste mohli dosiahnuť na úrovni 20 sn./s., no my sme sa zo 14 dostali maximálne na 16 snímok. Je to v závislosti od scény. Ak „švenkujete“, teda pohybujete sa s mobilom zo strany na stranu, dostanete vyššie snímkovanie, zároveň ale rozmazaný obraz.

Hodnotenie

+ odolnosť voči pádom a vode, pevná konštrukcia, rýchle nabíjanie, 5000 mAh akumulátor
– fotografovanie, nevhodné na video

Cena: 210 EUR
Zapožičal: ASBIS SK

Verdikt

Archos 50 Saphir je odolný telefón, to bez výhrad. Odporúčame ho ale tým, ktorí hľadajú skôr odolnosť ako výkon. Má veľkú batériu a rýchle nabíjanie. Pri ostatných možnostiach ale zaostáva.

Parametre telefónov a výsledky benchmarkov:

Model telefónuArchos 50 Saphir
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
ProcesorMediaTek MT6737, 4-jadrový, max. frekvencia 1,5 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 /720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, nie
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 Mpx, autofocus / HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]27 / 550
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]147 × 76 × 14 / 220
KonektormicroUSB
ZapožičalASBIS SK
Cena [EUR s DPH]210
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score37703
PCMark for Android – Performance3287
3DMark Sling Shot – Total score78
Graphic66
Physics230
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom januárovo-februárovom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Alcatel Shine Lite: Šikovný telefón do ruky

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.