Zaujme najmä krásnym telom a 8 GB RAM, ako celok mohol byť lepšie vyladený.

To najlepšie od tohto výrobcu, čo má momentálne v ponuke. Modelu Omega sa technologická výbava a cena určite nedá vytknúť. Za cenu 499 EUR získavate nadpriemerne vybavený smartfón s unikátnymi rozšíreniami systému. Na tento model sme sa veľmi tešili a vyskúšali sme ho.

Zaujímalo nás totiž, ako veľmi vieme využiť 8 GB RAM a ako veľmi sa bude telefón so sklom Gorilla Glass na oboch stranách šmýkať. Hneď úvodom dodávame, že veľmi. Ak nebude na stolíku, nebojte, nestratili ste ho. Hľadajte ho na zemi.

Najlepšie vlastnosti v skratke

  • Vysoký výkon
  • 128 GB úložisko
  • Displej vo formáte 17:9
  • Kvalita portrétových fotografií
  • Nadstavba Nubia UI 5.1

Dizajn a možnosti

Na pohľad naozaj krásny telefón, ktorý si aj v dnešnej dobe podobných dizajnov priniesol niečo svoje. V modrej farbe vyzerá veľmi pekne, telefón má telo zosilnené kovovým rámom. Bočné hrany sú mierne zaoblené, tak ako to býva zvykom u mnohých ďalších telefónoch. Je tu však aj zrezanie, ktoré pôsobí akoby telefón nebol správne spojený svojimi časťami dokopy. Je to pocitová záležitosť, najmä preto, lebo zrezaná hrana vás bude škriabať.

Výrobca sa rozhodol vypustiť audio konektor. Slúchadlá pripojíte len cez USB-C konektor na spodnej hrane. Nezabudol do balenia pribaliť redukciu USB-C na 3,5 mm konektor. Do Omegy môžete dať dve Nano SIM karty, priestor na pamäťovú kartu tu nie je.

Nad displejom sú dva fotoaparáty. Aj pri selfie fotkách si budete môcť vytvoriť efekt rozostreného pozadia. Vedľa reproduktora nad displejom nechýba signalizačná LED dióda. Je vidieť, zároveň je nenápadná a nebude vyslovene rušiť. Zadná strana má takisto dva fotoaparáty, ktorý dopĺňa dvojtónový blesk. Čítačka odtlačkov na zadnej starne je podľa nás dobre dostupná. Je rýchla a spoľahlivá.

Výbava a výkon

Výkonové testy jasne ukazujú, že toto je high-end telefón. To je inak vidno na prvý pohľad aj po preskúmaní špecifikácií. Procesor Snadpragon 835, nadštandardná kapacita pamäte a 128 GB úložisko je niečo, čo sa len ťažko prehliadne.

V praxi to vyzerá tak, že aplikácie sa správajú veľmi svižne. Plynule sa medzi nimi prepínate a ak ich systém násilne neukončí, máte ich okamžite k dispozícii. Z toho vyplýva, že 8 GB RAM sme nemali veľmi možnosť využiť.

Hodí sa to pri multitaskingu, no myslíme si, že zatiaľ je to nadbytok a netreba zaň platiť. Operačný systém mal vypnuté šetriace režimy, resp. vypnúť sa nedali úplne. Smart riadenie spotreby bol jeden z najmenej agresívnych režimov a vybrať si vždy nejaký musíte.

Problém bol v tom, že sme často našli aplikácie ukončené, pretože sa zapínali odznova. Napríklad sa nám počas testovania nepodarilo zistiť, ako donútiť aplikáciu Dropbox posielať fotografie na cloud. A to sme zapli aj Galériu aj Dropbox, aby sme mali istotu, že obe pre tento účel dôležité aplikácie bežia.

Nabehnutie im trvalo rovnako dlho ako na smartfóne so 4 GB RAM. Na druhú stranu musíme uznať, že systém ako taký bol skutočne plynulý a pri takej kapacite pamäti Android nemal šancu zakopnúť. Ocenili sme rýchle nabíjanie Quick Charge 3.0. Nabíjačka s oddeliteľným USB-C káblom je súčasťou balenia. Telefón vydržal klasického 1,5 dňa normálneho používania. Výhodou ale bolo, že sme ho mohli používať intenzívnejšie a mali záruku, že nás poslúži na celý pracovný deň až do včera.

Displej s uhlopriečkou 5,73“ a rozlíšením 1080 × 2040 px sa dobre používal. Páčilo sa nám, aj to ako sa telefón vďaka jeho predĺženému tvaru držal v ruke. Displej je v rohoch zaoblený, vyzerá to pekne ale nebolo to nutné. Horšie je, že je zaoblené aj sklo Gorilla Glass nad displejom. Začína sa ešte na viditeľnej ploche displeja a je na ňom vidieť nepríjemný lom svetla. Dá sa to po čase prehliadať. V systéme určite, v hrách vás to môže rušiť.

Operačný systém a nadstavbou Nubia UI 5.1 je krásny a páčil sa nám. To bez výhrad a je to systém, ktorý najviac kombinuje rôzne gestá na obrazovke. Takto sa dá upraviť jas, spraviť fotka obrazovky alebo napríklad vyčistiť pamäť RAM.

Fotografovanie

Príjemným prekvapením je kvalita fotiek. Tu sme si mohli vyskúšať, že štyri fotoaparáty majú zmysel. Snímače sú v silnej konfigurácii a to 23 Mpx + 12 Mpx na zadnom fotoaparáte. Predné snímače sú v konfigurácii 5 + 5 Mpx na prednej strane.

Keď výrobca implementuje algoritmus s mierou a istou dávkou inteligencie, získate naozaj pekné fotky. Narážame najmä na blur efekt, čiže rozostrené fotky z pozadia. Treba si dať pozor na vzdialenosť a uhol fotenia ale pri dobrom osvetlení získate naozaj krásne fotky. V rámci špeciálnych režimov je tu zásoba kreatívnych aj praktických motívov.

Napríklad špeciálny režim Klon na fotografovanie viacerých ľudí. Už ich nemusíte napomínať, aby sa všetci pozerali do objektívu. Spravíte viac záberov a potom sa fotky spoja do jednej. Ako vidno na večerných fotkách, tu sú rezervy. Nič, čo by ale priveľmi vybočovalo z radu. Keď máte málo svetla, nepomôže ani čarovanie. Fotky majú korekcie šumu, vďaka ktorým vyzerajú viac ako kreslené, než klasické fotografie.

Verdikt a technické parametre

Archos Diamond Omega je fajn telefón. Vzhľadom na technické parametre, rýchlosť systému aj celkové spracovanie je cena 499 EUR naozaj veľmi dobrá. Nadstavba Nubia UI bola správna voľba, podstatne rozšírila možnosti ovládania smartfónu a to, ako sa vám s ním bude pracovať.

Prekážalo nám ale ukončovanie aplikácií a tým občasné nezobrazovanie notifikácií. Výrobca by mohol viac zapracovať na vyladení operačného systému. Nadmerná kapacita RAM na nás v konečnom dôsledku nespravila až taký dojem. Pokojne by stačili 4 GB a lepšie odladený telefón.

Model telefónuArchos Diamond Omega
Operačný systémAndroid 7.1.1, aktualizácie 1. augusta 2017
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
ProcesorSnapdragon 835, 8-jadrový, max. 2,45 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,73 / 1080 × 2040
Slot na pamäťovú kartunemá
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1 LE, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video23 + 12 Mpx / 4K, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 + 5 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3100 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]148 × 73 × 9 / 170
KonektorUSB-C, Quick Charge 3.0
Benchmarky Archos Diamond Omega
AnTuTu Benchmark – Total score196281
PCMark for Android – Performance6220
3DMark Sling Shot Extreme – Total3576
Graphic3742
Physics3097
Hodnotenie Archos Diamond Omega
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Páčilo sa nám:

  • Kvalitné spracovanie
  • Modrá farba
  • Rýchle nabíjanie
  • Vysoký výkon a 126 GB úložisko
  • Kvalita portrétových fotiek

Nepáčilo sa nám:

  • Príliš lesklý dizajn
  • 8 GB RAM sa nám javilo ako zbytočných
  • Neúplná lokalizácia systému
  • Vypínanie aplikácií na pozadí
  • Horšie fungovanie automatického jasu

Cena: 499 EUR

Zapožičal: Archos

Na článku spolupracoval Ondrej Macko.

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Honor 9 Lite so štyrmi fotoaparátmi sa začal predávať na Slovensku. Prevalcuje konkurenciu?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.