Najkrajší smartfón s odolným telom. Nie je to prekvapenie, keďže tento francúzsky výrobca už neraz ukázal, že jeho dizajnéri vedia vymýšľať telefóny.

V oblasti odolnosti nenechal výrobca nič na náhodu a konštrukciu zosilňuje 18 skrutiek a štyri samostatne v časti s plechom, v ktorom je vnorený fotoaparát a čítačka odtlačkov. Bočné hrany sú špeciálne tvarované, takisto pogumované a zdrsnené ako časť zadného krytu. Rozmerovo je väčší a do tela by sa zmestil 5,5-palcový displej. To v prípade bežného modelu. Odolnosť vyžaduje pevnejšie hrany a zosilnenie, ktorému rozumieme. Horný kryt s audiokonektorom je chránený gumovým krytom presne tak ako aj spodný kryt USB-C konektora. Potrebujete ale kábel dodávaný so smartfónom inak ho nenabijete. Konektor je veľmi vnorený do tela hlavnej kostry.

Široký výber smartfónov nájdete na www.nay.sk
Certifikácia IP68 umožňuje nechať telefón ponorený vo vode polhodiny. Zaujímavá je kombinácia dvoch SIM kariet, ale dvoch veľkostí. Stretávame sa s tým občas a tu sa dá vložiť Nano a Micro, teda najmenší a prostredný rozmer z klasickej karty. Karty sa vkladajú zboku, čiže na plnú odolnosť treba všetky gumové západky poriadne zatlačiť do tela telefónu. Ocenili sme programovateľné tlačidlo v spodnej časti pravej hrany. Reaguje až na tri udalosti (jedno a dve stlačenia a dlhé stlačenie) a naprogramovať si môžete realizáciu rýchlej fotografie, zapnutie LED svetla, či napríklad otvorenie aplikácie. Výborná vec a dobre sa používa. Treba byť ale trpezlivý, niekedy sa dočkáte reakcie o dve sekundy neskôr. Procesor nepatrí medzi najrýchlejšie.

Model telefónuArchos Sense 50X
Operačný systémAndroid 7.0, aktualizácie 5. 8. 2017
Formát SIM kartyDual Micro + Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorMediaTek MT6737T, 4-jadrový, max. 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 64 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0 LE, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx / HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / VGA, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]153 × 79 × 13 / 223
KonektorUSB-C
ZapožičalArchos
Cena [EUR s DPH]259
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score44399
PCMark for Android – Performance3196
3DMark Sling Shot Extreme – Total175
Graphic142
Physics925
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava2/5
Rýchlosť2/5
Výdrž4/5

Výrobca dodáva tento model s čistým rozhraním. Tu nemalo veľmi zmysel používať multimediálne ladenú nadstavbu Nubia UI 5.1, ako v prípade modelu Omega. Výrobca sem pridal nejaké aplikácie ako Sudoku či Flashlight na ovládanie baterky. Avšak zanesené reklamami a hneď sme ich odinštalovali. S reklamami ich nepovažujeme za niečo navyše, čo dostávate so smartfónom. Aplikácia Files je fajn a ide o správcu súborov, ktorý podporuje zobrazenie dvoch panelov.

Fotografovanie je prekvapivo na veľmi dobrej úrovni. Fotografie v tme tu spravíte s menším šumom ako u drahších modelov. Takisto nás naozaj prekvapilo HDR. Citeľný rozdiel bol vidieť na prvý pohľad. Ak máte možnosť – pevnú ruku a dostatok času, využite tento režim fotenia. Sklamaním môže byť video, ktoré je len v HD avšak aspoň pri 30 sn./s. Predný fotoaparát robí VGA video s 20 sn./s. teda takmer nepoužiteľné.

thumbs-up-icon

Výhody

  • odolné a pekne navrhnuté telo
  • kvalitné fotografie v triede odolných smartfónov
  • Full HD displej
  • IP68
  • kapacita pamätí

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabší procesor

Verdikt

Archos Sense 50X je odolný smartfón, ktorý ešte aj dobre vyzerá. Jeho výbava je slabšia, priaznivcov odolných kúskov s dlhou výdržou na batériu to neodradí. Telefón na nás zapôsobil veľmi dobre. Určite niečo vydrží a s kapacitou 3 GB RAM sa dá používať.

Cena: 259 EUR

Zapožičal: Archos

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 3/2018, ako súčasť testu smartfónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.