Nová séria notebookov od ASUS-u si chce odhryznúť z koláča notebookov pre kreatívnych používateľov. Tie s podporou RTX sa pýšia zapojením do programu NVIDIA Studio. Na výber sú dve série grafických kariet. Ak chcete GeForce, je tu nami testovaný model vo veľkosti 15,6 palca. Modely s uhlopriečkou 17 palcov majú grafické karty série Quadro.

Špičkové notebooky, ktoré sú určené na 3D modelovanie, pre architektov, programátorov, ale nemenej aj na strih videa. Má certifikáciu ISV.

Vyhotovenie a používanie

Na to, že ide o notebook v takejto veľkosti, je veľmi ľahký. Hmotnosť len 2 kg nebýva zvykom. Výrobca nenechal nič na náhodu a telo je z horčíkovej zliatiny. Je to výborná voľba, získate ľahké a odolné telo.

Z hľadiska návrhu je to dizajnová lahôdka. Vyzerá úžasne a hranatý dizajn s miernym zaoblením a zrezaním hrán sa vám bude určite páčiť. V ASUS-e vedia robiť pekné notebooky, o čom sme sa neraz presvedčili.

Klávesnica má tri stupne podsvietenia a sme radi, že sa výrobca svojho nastoleného štandardu drží. Je prispôsobená a klávesy F/multimediálne na nich sú oddelené do troch samostatných častí po štyroch. Nad nimi vľavo hore sú tri multimediálne klávesy prehrávača a tlačidlo na vypnutie. Majú veľmi príjemný zdvih. Nakoniec aj ostatné klávesy sú výborné a je to po každej stránke tichá klávesnica. Jedna z najtichších, aké si s notebookom dnes môžete kúpiť. Úplne vpravo je vertikálna súprava tlačidiel na prácu v dokumentoch ako Home, End atď. Aj napriek 15,6-palcovej uhlopriečke sa výrobca rozhodol nepoužiť numerický blok. Rovnako aj my si myslíme, že cieľovej skupine chýbať nebude. Šípky sú menšie, ale viac oddelené a všetky majú rovnaký tvar. Chválime tento prístup a dobre sa s nimi pracuje.

Pochvalu má od nás aj touchpad. Je vynikajúci a notebook sa s ním dá pohodlne ovládať. Tu ale dodávame, že cieľová skupina určite použije vlastnú myš.

Zmenou je absencia webovej kamery a čítačky odtlačkov. Toto nám trochu chýbalo. Videokonferencie s týmto notebookom spravíte, ale nebude vás vidno.

Displej má úzke rámiky a je v súlade s vyhotovením NanoEdge, čím výrobca charakterizuje svoje displeje s minimálnymi rámčekmi. Majú hrúbku len 7,5 mm a ocenili sme, že spodná časť začína vyššie, zhruba na 2 cm. Na tento notebook sa vám bude dobre pozerať a netreba neprirodzene skláňať hlavu. Uhol otvorenia veka je zhruba 130°, ale pri tejto konštrukcii a rozmeroch notebooku postačuje.

Asus ProArt StudioBook Pro 15

Asus ProArt StudioBook Pro 15, Zdroj: Asus

Výkon a výbava

Je jasné, že toto je stroj zameraný na vysoký výkon. Nielen tým, že tu je procesor Intel Core i7-9750H, 2,6 ÷ 4,5 GHz, ale aj 48 GB RAM. V našej konfigurácii sme mali 1 TB SSD disk zapojený v poli RAID. Dá sa ísť až na 2 TB veľkosť. Keďže toto je 15,6-palcový model, výrobca použil grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 2060 so 6 GB VRAM. Áno, na tomto si zahráte aj najnovšie hry s podporou Ray Tracingu, no určený je primárne na modelovanie, napríklad na rendering v Blenderi a iných aplikáciách tohto typu.

Chválime aj nadštandardnú výbavu portov, napríklad aj klasický LAN konektor. Keby sme chceli ísť do detailu, využitie by sme našli aj na čítačku SD kariet. S tou ale výrobca nepočíta.

Displej je 4K a má certifikáciu PANTONE so 100 % pokrytím Adobe RGB a Delta-E menším ako 1,5. Oproti sRGB je Adobe RGB detailnejšie v zelenom spektre.

V rámci multimédií musíme vyzdvihnúť reproduktory SonicMaster Premium umiestnené v spodnej časti. Sú vynikajúce a vychutnáte si silné basy. Málokedy počujeme lepší zvuk priamo z notebooku.

Nastavenie zvuku na notebooku od ASUS-u

Nastavenie zvuku na notebooku od ASUS-u, Zdroj: TOUCHIT

O chladenie sa starajú štyri chladiče, navyše majú samočistiacu funkciu. Podobné technológie majú aj iní výrobcovia, napríklad Acer. Na výber sú dva režimy chladenia – Automatický a Turbo, prepínať sa dajú priamo na klávesnici alebo cez softvér MyASUS na správu notebooku.

V záťaži je notebook hlučnejší, no chválime dobre zvládnuté chladenie. S výnimkou mriežky a časti nad klávesnicou nemá notebook vyslovene žiadne miesto, kde by sa prehrieval. Teplejšia je klávesnica, no nie sú tu dramatické výkyvy teploty.

Model notebooku / ParameterAsus ProArt StudioBook Pro 15
ProcesorIntel Core i7-9750H 2,6 ÷ 4,5 GHz, 12 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť48 GB DDR4 (max. 48 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Displej15,6″, IPS, matný, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 2060, 6 GB VRAM
Porty1 × USB-C /  1× DP, 1× USB 3.1, 2 × USB 3.0, HDMI, LAN, kombinovaný audio, vstup mic
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]360 × 252 × 19
Hmotnosť [kg]2
ZapožičalASUS
PCMark 10 – Kancelársky výkon4524
Essentials8526
Productivity6707
Digital Content Creation4394
3DMark 11 – Herný výkon16414
Graphics score18517
Physics score12463
Combined score11928
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room7129
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1569,3
Access time [ms]0,036
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]4:23
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]362,2
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]40,3 / 43,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,7 / 44,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,19
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Telo z horčíkovej zliatiny a dizajn
  • Klávesnica
  • Certifikácia ISV
  • Vynikajúci displej
  • Kvalitný zvuk

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Chýba webová kamera a čítačka odtlačkov
  • Iba jeden USB-C port, bez čítačky SD

Asus ProArt StudioBook Pro 15

Asus ProArt StudioBook Pro 15, Zdroj: Asus

Verdikt

Asus ProArt StudioBook Pro 15 je jednoznačne stroj pre profesionálov. Nielen podľa ceny, ale najmä výbavou. Naozaj je v základe 48 GB RAM. Špičkový výkon, návrh a množstvo nenápadných detailov. Tento notebook nás rozhodne zaujal.

Cena: 2459 EUR

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.