ASUS ROG Strix XG32VQR je vylepšenou verziou modelu XG32VQ. ASUS pridal podporu HDR a vylepšil aj pokrytie farebného priestoru, ku ktorému smerovalo v minulosti pár pripomienok. Výsledkom je monitor, ktorý by sme si kúpili domov aj my.

Ako sme už spomenuli v recenzii monitora od AOC, kombináciu 32-palcovej obrazovky a rozlíšenia 2560 x 1440 pixelov dnes považujeme za optimálnu voľbu na hranie. ASUS ROG Strix XG32VQR ponúka tenké rámiky po troch stranách a mierne zaoblenie, ktoré sme si obľúbili. Výborne funguje aj v prípade pomeru strán 16 : 9.

Monitor využíva VA panel a má trošku slabšie pozorovacie uhly, avšak tento nedostatok sme počas bežného používania nepostrehli. V závislosti od nastavenia jasu a kontrastu sme namerali maximálny jas obrazovky na úrovni až 550 cd/m2, čo je výrazne viac ako udávaný maximálny jas 450 cd/m2.

Na ASUS ROG Strix XG32VQR oceňujeme jeho praktickosť. Monitor umožňuje nastavenie výšky, náklonu a natočenia. Ponúka krytku, ktorá zakryje porty a riešenie pre skrytie káblov. K dispozícii je viacero režimov nastavenia obrazu, od herných až po pracovné. V režime sRGB sme namerali takmer 100 % pokrytie tohto farebného priestoru.

Monitor má 144 Hz obnovovaciu frekvenciu a využíva technológiu FreeSync 2 HDR. Adaptívnu synchronizáciu podporujú aj GeForce karty, čo sme počas testovania vyskúšali. S kvalitou obrazu počas hrania sme boli spokojní a celkovú kvalitu displeja chválime aj z hľadiska všestranného používania. Oceňujeme, že ASUS zakomponoval do monitora aj vlastné nastavenie HDR obrazu. To je viditeľne lepšie v porovnaní s HDR od AMD.

ASUS ROG Strix XG32VQR má zabudované nastaviteľné podsvietenie na zadnej strane a tiež aj na stôl. Tento efekt sa dá vypnúť. Monitor ďalej ponúka dvojicu HDMI 2.0 portov, DisplayPort 1.2 a dvojicu USB 3.0 portov.

V nastaveniach nájdete úpravu filtra modrého svetla, funkciu Shadow Boost pre lepšiu viditeľnosť tmavých oblastí a tiež aj herné funkcie, ako je pomocný smerový kríž alebo počítadlo FPS a časovač.

ModelASUS ROG Strix XG32VQR
Veľkosť a typ panelu31,5″, VA, 2560 x 1440 px, 144 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva60,36 až 548,65 cd/m2, 4 ms
Pokrytie farebného priestoru99,6 % sRGB, 80,6 % Adobe RGB, 87,8 % DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, FreeSync 2 HDR, DisplayHDR 400, podsvietenie, herné funkcie
Konektivita2x HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, 2x USB 3.0
thumbs-up-icon

Výhody

  • kvalita displeja
  • HDR od ASUS-u je lepšie ako FreeSync HDR

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nič podstatné

Verdikt

ASUS ROG Strix XG32VQR by sme si kúpili, ak by sme mali k dispozícii štedrejší rozpočet. Model od ASUS-u prináša navyše HDR a pár extra funkcií.

Cena: 639 eur

Zapožičal: ASUS

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit