ASUS začal predávať novú generáciu svojho cenovo dostupného herného notebooku.

ASUS TUF Gaming FX504 je novinka v segmente notebookov s herným výkonom. Taiwanský výrobca má vo svojom portfóliu hernú značku ROG, ktorá je určená pre drahšie a lepšie vybavené herné zariadenia. Cenovo dostupné notebooky, ktoré však majú viac ako dostatok výkonu na hranie, predáva aj pod samostatným modelovým radom v rámci značky ASUS.

Model FX504 prvýkrát obsahuje aj označenie TUF, ktoré ASUS doteraz používal iba pri základných doskách. Produkty s týmto označením by mali ponúkať zvýšenú odolnosť a dlhšiu životnosť, na posúdenie toho je však potrebná dlhšia doba, ako takmer dvojtýždňové používanie v redakcii. Faktom je, že notebook má konštrukciu z plastu, horné veko je z brúseného hliníka. Konštrukcia pôsobí na dotyk odolným a pevným dojmom, plasty boli tvrdé a neohýbali sa. Veku dominuje logo ASUS a okrasné vzory.

ASUS TUF Gaming FX504

Ľahko sa prenáša

ASUS FX504 má 15,6-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1080 pixelov, obnovovacia frekvencia je 60 Hz. Výrobca definuje obrazovku ako „IPS-Level“, v skutočnosti ide o AHVA panel. Zobrazenie farieb je dobré, avšak pozorovacie uhly nie sú ideálne a to najmä pri pozeraní na displej zvrchu. Vtedy dochádza k najvýraznejšiemu skresleniu. Pri bežnom používaní vás však nebudú pozorovacie uhly obmedzovať a vizuálny zážitok si užijete naplno. Škoda len nižšieho maximálneho jasu, ktorý nemusí dostačovať počas slnečného dňa. V redakcii sme počas zamračeného dňa používali displej s nastavením jasu na minimálne 75%. V prípade domáceho používania môže byť riešením externý displej, pri cestovaní môže nižší maximálny jas reálne prekážať.

V súvislosti s prenášaním notebooku a cestovaním treba pochváliť hmotnosť iba 2,3 kg a hrúbku len 25 mm. Negatívom je však iba 48 Wh batéria, FX504 nám vydržal v teste aplikácie PCMark len 100 minút a to je slabá výdrž. Konkurenčné herné notebooky dosahujú v tomto teste výdrž na úrovni cca 3 hodín. Pri sledovaní videa s vypnutým Wi-Fi pripojením bude výdrž dlhšia, avšak odporúčame brať si nabíjačku vždy so sebou. To platí pre všetky herné notebooky, aj tie, ktoré majú väčšiu batériu.

V prípade hrania na batériu dokáže notebook fungovať dlhšie ako hodinu, avšak výkon sa viditeľne zníži. Počas testovania sme hrali novinku Shadow of the Tomb Raider a zatiaľ čo s pripojeným notebookom k elektrickej sieti sme si užívali hranie vo Full HD rozlíšení s vysokým nastavením kvality, v režime na batériu hra trhala aj pri nízkom nastavení kvality. Nepomohla ani zmena režimu napájania v nastavení batérie.

S prenášaním tohto notebooku nebudete mať problém

Priplaťte si za konfiguráciu s SSD diskom

ASUS TUF Gaming FX504 sme testovali v najlacnejšej konfigurácii, ktorá sa predáva v obchode Datacomp.sk za 849 eur. Táto konfigurácia ponúkala procesor Intel Core i5-8300H, grafickú kartu NVIDIA GeForce GTX 1050 so 4 GB videopamäte a 8 GB operačnú pamäť typu DDR4 s taktom 2666 MHz od spoločnosti SK Hynix. To je vzhľadom k cene veľmi dobrý základ. Problémom bolo úložisko, ktoré bolo zastúpené iba 1 TB pevným diskom Seagate s rýchlosťou 5400 otáčok za minútu. Jeho výrobca síce tvrdí, že ide o najrýchlejší SSHD na svete, ale v praxi sme to nepocítili. Prvý deň testovania sme s notebookom nemohli poriadne nič robiť, lebo sa na pozadí sťahovala a pripravovala aktualizácia pre Windows 10, čo je činnosť, ktorú SSD disky zvládnu v priebehu jednej hodiny.

Pomalosť pevného disku sa prejavila aj pri bežnom používaní operačného systému Windows 10. Pri hrách ju nebolo až tak cítiť, avšak pokiaľ chcete s notebookom aj normálne pracovať, odporúčame zvážiť konfiguráciu so systémovým SSD diskom a 1 TB pevným diskom na hry a multimédiá. Rozdiel je iba 50 eur, oplatí sa priplatiť si. Výsledky meraní nájdete v priloženej tabuľke na konci článku.

AUS FX504 má všetky porty na ľavom boku. Zaujímavé rozhodnutie

Zážitok z hrania je na dobrej úrovni

Zážitok z hrania na TUF Gaming FX504 je na dobrej úrovni. Podmienkou je však hranie v režime pripojenia k elektrickej sieti. Kvalita zobrazenia obrazu je veľmi dobrá až na už spomenutý nízky maximálny jas displeja. Chválime aj pohodlnú podsvietenú klávesnicu a dostatočne veľký touchpad. FX504 počas nášho testovania výborne zvládal aj chladenie notebooku. Nebol prehnane hlučný a teploty sa pohybovali na úrovni 75 °C pre procesor a 71 °C pre grafickú kartu. To je výborný výsledok aj v porovnaní s priamou konkurenciou. Taktiež chválime zabudované gigabitové Wi-Fi.

Kritike sa však nevyhnú reproduktory, ktoré nemajú dostatočné rozmery a výkon, aby poskytli plnohodnotný zážitok zo zvukovej zložky hier. Odporúčame teda použiť slúchadlá. A zaujímavé je aj rozhodnutie výrobcu umiestniť všetky porty na ľavý bok. Subjektívne preferujeme, ak je na pravom boku aspoň jeden USB port pre pripojenie myši, v prípade FX504 budete ťahať kábel z ľavej strany notebooku. Nemalo by vás to obmedzovať, ale niekomu to môže prekážať. Notebook ponúka okrem troch USB portov aj HDMI výstup, ethernet a 3,5 mm jack.

V nadpise recenzie sa spomína, že FX504 je notebook s herným výkonom za dobrú cenu a s darčekmi zadarmo. ASUS TUF Gaming FX504 sa predáva v špeciálnom balení s pribaleným batohom na prenášanie notebooku a s hrami Gears of War 4 (Ultimate edition) a Age of Empires (Definitive edition), ktoré si môžete po prihlásení sa do Microsoft konta stiahnuť z obchodu Microsoft Store. Navyše v obchode Datacomp.sk môžete až do 30. 11. 2018 (alebo do vypredania zásob) získať k nákupu ASUS herných notebookov ešte ďalší darček, ktorým je balíček hier v hodnote až 150 eur.

ASUS TUF Gaming FX504 v balení s darčekmi

Verdikt

ASUS TUF Gaming FX504 ponúka atraktívny pomer cena/výkon. Patrí k najlacnejším notebookom na trhu s príslušnou výbavou, pričom priložené darčeky zvyšujú výhodnosť jeho kúpy. Ak ich využijete samozrejme. Zariadenie sa v rámci testovania prezentovalo dobrým chladením aj herným zážitkom. Chválime aj celkové spracovanie konštrukcie, nízku hmotnosť a hrúbku a pohodlnú klávesnicu. Za negatíva považujeme slabšiu výdrž v režime na batériu, nízky maximálny jas displeja a nevýrazné reproduktory. A odporúčame priplatiť si 50 eur za najlacnejšiu konfiguráciu s SSD diskom.

Cena: od 849 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

ASUS TUF Gaming FX504

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Konštrukcia
  • Atraktívny pomer cena/výkon
  • Darčeky v balení
  • Dobrý zážitok z hrania pri zapojení do elektrickej siete

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Nižší maximálny jas displeja
  • Slabšie reproduktory
  • Výdrž batérie
  • Všetky porty sú na ľavom boku

Parametre a namerané hodnoty notebooku:

ModelASUS TUF Gaming FX504
Displej15,6″, TN, 1920 × 1080, 60 Hz
CPU / GPUIntel Core i5-8300H / NVIDIA GeForce GTX 1050 4 GB
Operačná pamäť / Úložisko8 GB DDR4 / 1 TB HDD + 8 GB SSHD, 5400 rpm
Konektivita2 × USB 3.0, USB 2.0, HDMI 1.4, ethernet, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť384 × 262 × 25 mm / 2,3 kg
Testy
PCMark 10 – Rozšírený test3 690
PCMark 8 – výdrž / skóre1:38 / 3 036
3DMark – Time Spy / Stress Test1 810 / 97,3%
3DMark – Fire Strike5 580
3DMark – Sky Diver15 714
VRMark – Orange Room3 180
VRMark – Blue Room574
Teploty v záťaži – CPU / GPU75 °C / 71 °C
Priemerná rýchlosť čítania disku90 MB/s

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit