Zenbook 14 OLED je skvelo navrhnutý notebook.

Každoročne testujem najnovšie notebooky a za posledné roky som si všimol určitý trend, ktorý je typický pre tento segment. Výrobcovia notebookov sa s každou novou generáciou snažia do výbavy zakomponovať zlepšené komponenty a táto kombinácia sa raz za niekoľko rokov prejaví citeľným zlepšením.

Tento úvod recenzie som zvolil zámerne. ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M) je jeden z prvých notebookov s novými procesormi Intel Meteor Lake, ktorý je už v predaji aj na Slovensku – a možnože je úplne prvý. A práve procesory Meteor Lake predstavujú to citeľné zlepšenie, na ktoré sme čakali. Počas testovania novinky od ASUS-u som ho okamžite pocítil z hľadiska výbornej výdrže batérie a zlepšeným grafickým výkonom.

A hoci je nový procesor hlavným lákadlom nového Zenbooku, ASUS doň zakomponoval aj ďalšie komponenty, ktoré sa dočkali zlepšenia. Výsledkom je skvelo navrhnutý notebook, ktorý je takmer perfektný.

Ľahké a odolné hliníkové šasi

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M) ponúka celohliníkovú konštrukciu, ktorá je tenká, ľahká a odolná. Notebook má hrúbku 14,9 mm a hmotnosť 1,29 kg, čo sú príjemné hodnoty vzhľadom na 14-palcovú veľkosť. Šasi pôsobí elegantne a kvalitne a výrobca sa chváli, že je navrhnuté, aby prežilo teploty od -51 do +71 °C. Zároveň spĺňa odolnosť na úrovni amerických vojenských noriem, keďže notebook bol testovaný 18 testami a 5 testovacími procedúrami.

Je zrejmé, že túto odolnosť nemám možnosť naplno otestovať v rámci dvojtýždňovej lehoty, keď mám notebook zapožičaný na testovanie. Avšak z doterajšieho testovania iných ASUS notebookov, ktoré takisto spĺňajú vojenské normy odolnosti, mám pozitívne skúsenosti, čo sa ich odolnosti v rámci každodenného nosenia a používania týka.

Chválim, že notebook je možné rýchlo a pohodlne otvárať aj jednou rukou. Jeho ergonómia je bezchybná a pánt umožňuje otvorenie až o 180°.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)

Zlepšený OLED displej

Zenbook 14 OLED ma počas testovania potešil zlepšeným 14-palcovým OLED displejom. Ten má rozlíšenie 2880 × 1800 pixelov, obnovovaciu frekvenciu 120 Hz, pomer strán 16 : 10 a ponúka 87 % pomer obrazovky k telu. K dispozícii je tiež podpora pre HDR a certifikácia TrueBlack 500. V porovnaní s minuloročným Zenbookom S 13 OLED som ocenil najmä väčšiu uhlopriečku a vyššiu obnovovaciu frekvenciu.

Kvalita OLED displeja je tradične špičková, o tom nemá zmysel sa výraznejšie rozpisovať. Obrazovka ponúka verné podanie farieb a 100 % pokrytie farebného priestoru DCI-P3, čo sú parametre, ktoré oceníte počas editovania fotiek, ale aj v rámci multimediálnej zábavy.

Je potrebné upozorniť na to, že OLED displej je lesklý, čo môže niektorým používateľom prekážať v niektorých situáciách. Faktom je, že keď naň priamo svieti slnko, vizuálny zážitok to negatívne ovplyvňuje, ale to platí prakticky pre všetky lesklé displeje. Maximálny jas na úrovni 400 nitov v SDR zobrazení (v HDR je to 600 nitov) je dostatočne vysoký na to, aby ste mohli notebook používať na priamom slnku. ASUS zlepšil aj kvalitu reprodukcie zvuku, ktorá je dobrá.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)

Pohodlná klávesnica a veľký touchpad, ku ktorému mám pripomienky

Zenbook 14 OLED je vybavený pohodlnou klávesnicou s podsvietením. Numerickú časť nemá, avšak to ma pri tejto veľkosti neprekvapuje. Na klávesnici sa pohodlne píše, je tichá a v rámci testovania som nepostrehol žiadne nedostatky.

Touchpad je veľký a príjemný na dotyk. V rámci jeho používania som však zaznamenal opakované nechcené dotyky, keď som scrolloval dvoma prstami. Touchpad často reagoval, ako keby som dvoma prstami iba ťukol a zobrazil kontextovú ponuku, ktorá sa zobrazí aj po stlačení pravého tlačidla myši.

Neviem, či išlo o nedostatok testovaného kusu, avšak podobný problém som nezaznamenal v prípade iných ASUS notebookov, resp. nie tak často. Problém sa mi nepodarilo vyriešiť ani zmenou citlivosti v nastaveniach systému Windows. Je to škoda, nakoľko ide o jedinú chybičku krásy.

Touchpad ponúka aj funkciu NumberPad, čo znamená, že si ho môžete premeniť na dotykovú numerickú klávesnicu. Funkciu je možné podľa potreby zapnúť alebo vypnúť.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)

Procesor Intel Core Ultra ma pozitívne prekvapil

Zenbook 14 OLED som testoval v konfigurácii s procesorom Intel Core Ultra 7-155H, so 16 GB RAM typu LPDDR5X na doske a s 1 TB úložiskom. Jeho cena na Slovensku je 1299 eur. ASUS ponúka aj výkonnejšie konfigurácie s procesorom Intel Core Ultra 9 s 32 GB RAM, avšak dostupnosť tejto konfigurácie na našom trhu nepoznám.

Súčasťou čipu je zabudovaná grafická karta Intel Arc a tzv. NPU jednotka, ktorá je navrhnutá na výpočty v aplikáciách umelej inteligencie a strojového učenia.

Hlavný prínos procesora Intel Core Ultra vidím v citeľnej dlhšej výdrži batérie na jedno nabitie a tiež aj vo výrazne vyššom grafickom výkone zabudovanej grafickej karty. O výdrži píšem nižšie, avšak na Zenbooku 14 OLED som si počas testovania zahral Diablo IV v rozlíšení 2880 × 1800 pixelov a takisto aj Horizon Zero Dawn vo Full HD. Takýto grafický výkon som od ultratenkého a ľahkého notebooku naozaj nečakal.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)

Výdrž batérie je skvelá

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M) získava plusové body aj za výdrž batérie, ktorá je na pomery notebookov so systémom Windows a s procesormi od Intelu skutočne skvelá. Počas hrania Diabla IV v natívnom rozlíšení som dosahoval výdrž na úrovni 2 hodín a v rámci testovania pomocou aplikácie PCMark 10 som nameral výdrž 15 hodín kancelárskej práce s polovičným nastavením jasu a 14,5 hodiny sledovania videa s maximálnym nastavením jasu.

Pre porovnanie, ASUS ExpertBook B9 OLED s procesorom Intel Core i7-1355U a takmer totožným 14-palcovým OLED displejom s rovnakým rozlíšením a 90 Hz frekvenciou dosiahol v rovnakom teste výdrž na úrovni 10,5 hodiny kancelárskej práce, resp. necelých 8 hodín sledovania videa.

Je pravda, že Zenbook 14 OLED má 75 Wh batériu a ExpertBook ju mal o niečo menšiu (63 Wh), avšak je zrejmé, že pod dlhšiu výdrž sa podpísala najmä lepšia energetická efektivita nového procesora Intel Core Ultra.

V rámci bežného používania som nemal problém dosiahnuť výdrž batérie na úrovni viac ako 8 hodín, čiže som bez problémov pokryl celý pracovný deň aj s dostatočnou rezervou. To zďaleka nebol štandard v prípade starších Windows notebookov.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M): BenchmarkyZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)

Portová výbava a ďalšie detaily, ktoré by ste mali vedieť

Portovú výbavu tvorí HDMI 2.1, audio jack, USB 3.2 Gen 1 a dva Thunderbolt 4 USB-C porty. K tomuto nemám žiadne pripomienky, k dispozícii je všetko podstatné a oceňujem aj zakomponovanie tradičného USB-A portu.

Z ďalších detailov by som vyzdvihol fyzickú krytku webkamery a softvér MyASUS, ktorý umožňuje prehľadné nastavenie všetkých dôležitých parametrov. Novinkou je funkcia, ktorá jedným kliknutím myši zoptimalizuje nastavenie notebooku pre čo najdlhšiu výdrž. K dispozícii sú celkovo tri režimy výkonu, pričom najvýkonnejší vyžaduje pripojenie k zdroju napájania. Priložená USB-C nabíjačka má výkon 65 W.

Zaujímavosťou je, že prevádzkové teploty procesora Intel Core Ultra 7-155H dosahovali v záťaži krátkodobo až 105 °C. Väčšinu času sa pohybovali na úrovni 90 až 100 °C. Ide o teploty počas renderovania 3D objektov pomocou procesora v programe Cinebench. V prípade grafického čipu boli teploty v záťaži počas hrania na úrovni 88 °C. Počas bežného používania sa teploty procesora pohybovali v rozmedzí 60 až 80 °C.

Chladenie notebooku v režime maximálneho výkonu je počas záťaže štandardne hlučné na úrovni okolo 55 dB z pohľadu používateľa. V rámci bežného používania bol notebook prakticky nehlučný. A hoci boli teploty procesora vyššie v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami, nezaznamenal som, že by bol notebook v nejakom bode na dotyk horúci.

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)Zdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M)

Verdikt

ASUS Zenbook 14 OLED (UX3405M) je výborný notebook a potvrdzuje, že tento výrobca vie vyrábať kvalitné počítače. V prípade Zenbooku 14 OLED sa spojilo viacero premenných, ktoré sa podpísali pod to, že tento notebook prináša výraznejší medzigeneračný posun, ako je štandard.

14-palcový formát je optimálny z hľadiska práce aj mobility, OLED displej je špičkový a 120 Hz frekvencia poteší aj náročnejších používateľov. Klávesnica je vynikajúca, škoda len nechcených dotykov dvoma prstami, ktoré občasne registroval touchpad v testovacom kuse.

Výrazné zlepšenie používateľského zážitku však prinášajú najmä nové procesory Intel Core Ultra, ktoré dostali do vienka viac grafického výkonu a najmä citeľne lepšiu výdrž batérie, čo by samo o sebe stačilo, aby som vymenil svoj starý notebook za Zenbook 14 OLED. Rozumne je nastavená aj cena notebooku.

TIP REDAKCIE

Cena: 1299 eur

Zapožičal: ASUS

Páči sa nám

  • špičkový OLED displej
  • elegantná a odolná konštrukcia
  • nízka hmotnosť aj hrúbka
  • pohodlná a tichá klávesnica
  • výborná výdrž na pomery Windows notebookov
  • výkon integrovanej grafickej karty je skvelý

Nepáči sa nám

  • touchpad občasne zaznamenal nechcené dotyky dvoma prstami

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit