1 kg, 1 cm, odolnosť na úrovni vojenských štandardov a dôraz na ekológiu.

ASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304V) je 13,3-palcový notebook, ktorý je nielen rekordne tenký (v rámci svojej kategórie), ale je aj veľmi ľahký. Jeho hrúbka sa pohybuje od 1,09 cm do 1,18 cm a hmotnosť je na úrovni 1 kg s pár gramami navyše.

Na základe môjho testovania môžem povedať, že výrobcovi sa aj napriek maximálnemu zmenšeniu rozmerov podarilo dosiahnuť dobrý výkon, výbornú výdrž na batériu a celé to okoreniť vynikajúcim OLED displejom. Čerešničkou na torte je odolnosť na úrovni vojenských štandardov MIL-STD 810H, ktorá by mala zabezpečiť dlhú životnosť notebooku a dôraz na ekológiu (nielen) v rámci výroby notebooku a použitých materiálov.

Samotný notebook je vyrobený zo zliatiny horčíka a hliníka a obsahuje aj recyklované plasty a ďalšie recyklované materiály. Zaujímavosťou je veko notebooku, ktoré je hliníkové, avšak ponorením do špeciálneho roztoku sa zvyšuje jeho odolnosť proti opotrebovaniu, ochrana proti korózii a zlepšuje tepelný manažment, tvrdosť aj životnosť.

Prvotriedny OLED displej

Notebook ponúka OLED displej s uhlopriečkou 13,3 palca, rozlíšením 2880 × 1800 pixelov a obnovovacou frekvenciou 60 Hz. Škoda, že nie je vyššia, ale nepovažujem to za výraznejší nedostatok. Displej v ostatných parametroch exceluje – maximálny jas 550 nitov, HDR, podpora pre Dolby Vision, kontrast milión k jednej a vynikajúce zobrazenie nielen čiernej farby, keďže ide o OLED technológiu.

Odozva displeja je len 0,2 ms a obrazovka ponúka 100 % pokrytie priestoru DCI-P3. V tomto smere nemám výhrady, je to absolútna špička na trhu. Pomocou aplikácie MyASUS sa môžete prepínať medzi režimami zobrazenia, ktoré sú kalibrované na farebné priestory sRGB, DCI-P3 a Display P3. Pomocou kalibračnej sondy som nameral v režime sRGB 100 % pokrytie tohto farebného priestoru. OLED tiež ponúka lepšie tlmenie modrého svetla v porovnaní s IPS panelmi, a túto funkciu si tiež viete nastaviť.

Čo sa vypaľovania pixelov týka, ASUS zakomponoval do notebooku viacero technológií, ktoré by mali maximalizovať životnosť displeja a garantuje bezplatnú výmenu OLED obrazovky v prípade akýchkoľvek problémov s vypálením pixela počas záručnej doby. Toto je však vec, ktorú v rámci dvojtýždňového testovania neviem posúdiť.

Z používania OLED displeja v tomto notebooku som bol nadšený. Oceňujem aj formát displeja na úrovni 16 : 10 – z hľadiska bežného používania a kancelárskej práce je tento formát citeľne lepší ako 16 : 9, ktorý sa používal v minulosti. Displej notebooku je možné otvoriť až o 180 stupňov.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Klávesnica a touchpad bez pripomienok

Ku klávesnici a touchpadu nemám pripomienky. ASUS dokázal stenčiť klávesnicu, avšak na pohodlí pri písaní sa to nepodpísalo. Na klávesnici sa mi pohodlne pracovalo. Chválim, že touchpad je pomerne veľký a ponúka pohodlné ovládanie.

Reprodukciu zvuku by som zhodnotil ako dostatočne dobrú. Používal som už aj ASUS notebooky, ktoré mali výrazne lepšiu reprodukciu zvuku a ASUS vie aj v tomto smere priniesť najvyššiu kvalitu na trhu. Je zrejmé, že zmenšovanie rozmerov a hmotnosti si muselo niekde zobrať svoju daň a vychádza mi to práve na reprodukciu zvuku.

Maximálna hlasitosť je síce vynikajúca, tej ťažko niečo vytknúť, avšak keď sa započúvate do zvuku, detaily sa môžu zlievať alebo zanikať. Je to však individuálne, podľa toho, aký obsah pozeráte, resp. počúvate.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

S procesormi Intel Core i5 a i7 13. generácie

ASUS Zenbook S 13 OLED je dostupný v konfiguráciách s procesorom Intel Core i5-1335U a Core i7-1355U. V oboch prípadoch ide o 15 W procesory, ktoré sa v Turbo režime vedia pretaktovať do 20 W režimu. Je však potrebné pripojenie napájacieho zdroja.

Operačná pamäť je typu LPDDR5 a to o veľkosti 8 až 32 GB. Pamäť nie je rozšíriteľná, na čo treba myslieť pri výbere konfigurácie. Úložisko je dostupné vo veľkostiach 512 GB alebo 1 TB. Na test som mal k dispozícii konfiguráciu s procesorom Core i7, 16 GB RAM a 1 TB úložiskom a treba uznať, že ponúka dostatok výkonu na bežnú kancelársku prácu.

Porovnanie s notebookmi s procesormi Intel Core 12. generácie, ktoré som testoval za posledný rok, si môžete pozrieť v grafoch na konci článku a v mojej videorecenzii. Stručné zhodnotenie je také, že Core i7 13. generácie, trieda U, má v rámci bežného používania cca približne totožný výkon ako procesory Core i7 12. generácie, trieda P. V špecifických aplikáciách má trieda P navrch aj v prípade staršej generácie, avšak procesory triedy U sú energeticky úspornejšie, čo sa prejavuje aj na výdrži notebooku.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Výdrž notebooku ma potešila

Z praktického hľadiska by som si tento notebook kúpil, nakoľko spĺňa všetky moje požiadavky na kancelárske a bežné používanie. Jeho výkon by mal postačovať viac-menej všetkým používateľom, pokiaľ nemajú špecifické požiadavky z hľadiska 3D renderingu, hrania alebo editácie videa.

Zenbook S 13 OLED potešil aj výdržou 63 Wh batérie, ktorá v rámci mojich testov dosahovala 9 hodín kancelárskej práce, resp. 11 hodín používania aplikácií balíka Microsoft 365 pri polovičnom nastavení jasu, resp. 11,5 hodiny sledovania videa pri maximálnom jase.

V rámci bežného používania som dosahoval 6 až 7 hodín reálneho používania, niekedy aj trochu dlhšie. Bežný pracovný deň by mal Zenbook S 13 OLED bez problémov prežiť, ak beriem do úvahy, že nesedím za notebookom 8 hodín vkuse a nepíšem články. Výdrž je však o niečo lepšia v porovnaní s mojim notebookom s Intel Core i7-1260P.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Portová výbava, ako sa patrí

Notebook sa pomocou priloženej 65 W nabíjačky nabije zo 7 % na 47 % v priebehu polhodiny, na 85 % za hodinu. Kompletné nabitie trvá cca 100 minút. Hlučnosť notebooku je bezproblémová, a keď používate Zenbook S 13 OLED samostatne, beží takmer nehlučne – ak práve nepoužívate aplikácie, ktoré využijú jeho výkon na maximum.

Ventilátory sa zobudia, keď notebook pripojíte k externému monitoru a používate dve obrazovky. V takomto prípade je chladenie aktívne o poznanie častejšie. So správaním notebooku, jeho stabilitou a s prevádzkovými teplotami, resp. chladením, som bol spokojný. Detaily si môžete pozrieť v grafoch v mojej videorecenzii.

Portová výbava je takisto bez pripomienok – dva Thunderbolt 4 USB-C porty, jeden štandardný USB port typu USB 3.2 Gen 2, jeden HDMI 2.1 port a 3,5 mm jack. Nechýba podpora pre Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2, čiže z hľadiska konektivity je to dnešný štandard.

Z praktického hľadiska chválim ešte také drobnosti, ako je fakt, že keď notebook otvoríte, okamžite sa zobudí, zapne sa webkamera a pomocou rozpoznávania tváre vás prihlási do systému Windows 11. Nie je to unikátna vlastnosť tohto notebooku, nakoľko to majú aj iné zariadenia s certifikáciou Intel Evo, avšak je to skutočne návykové a notebook bez tejto funkcie by som už nechcel.

ASUS Zenbook S 13 OLEDZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED

Verdikt

ASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304V) je skvelý notebook. Aj napriek tomu, že je rekordne tenký a ľahký, je navrhnutý tak, aby dával zmysel. Rekordne tenké a ľahké šasi nekompromituje ani výkon, ani kvalitu displeja, ani výdrž batérie a zachováva si vynikajúci používateľský zážitok.

Pre mňa je tento notebook jedným z najpríjemnejších prekvapení za rok 2023, a ak by som si dnes kupoval nový notebook, Zenbook S 13 OLED by sa dostal do finálnej trojice zariadení, z ktorých by som si vyberal.

TIP REDAKCIE

Cena: od 1299 eur / 1499 eur (testovaná konfigurácia)

Zapožičal: ASUS

Páči sa nám

  • rekordne tenký a ľahký
  • skvelý OLED displej
  • kvalitná konštrukcia a dizajn
  • pohodlná klávesnica a veľký touchpad
  • zlepšená odolnosť
  • plnohodnotná portová výbava a bezdrôtová konektivita
  • dobrá výdrž

Nepáči sa nám

  • reprodukcia zvuku – detaily sa zlievajú alebo zanikajú

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

ModelASUS Zenbook S 13 OLED (UX5304V)
Displej13,3″, OLED, 2880 × 1800 px, 60 Hz, Dolby Vision
CPU / GPUIntel Core i7-1355U / Intel Iris Xe
Operačná pamäť / Úložisko16 GB LPDDR5 (6400 MHz) / 1 TB NVMe
Konektivita2× USB-C Thunderbolt 4, 1× USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť296 × 216 × 10,9 až 11,8 mm / 1,04 kg
Cena1499 eur (testovaná konfigurácia)

ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304V: Výsledky testov výkonu a výdrže. Fotky si môžete zväčšiť kliknutím

ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304V: Pokrytie farebného priestoru sRGBZdroj: TOUCHIT
ASUS Zenbook S 13 OLED UX5304V: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit