Toto je, teraz už sa dá povedať klasika, no s vylepšenými parametrami. Toto nie je prvý ZenBook s touchpadom vo forme displeja. Výrobca ale drží svoju líniu a prináša tento koncept znova, a to s najnovšími komponentmi.

Výbava a možnosti

Displej pod klávesnicou, teda touchpad, nazýva ASUS ako ScreenPad 2. Nie je to len tak obyčajná vec a je napojený na operačný systém. Aplikácie so špeciálnou podporou môžu využívať tento touchpad ako druhý displej, napríklad na zobrazenie tlačidiel, nástrojovej lišty alebo iných prvkov. No a takisto si tu môžete umiestniť nejaké okno s aplikáciou. Záleží na vás, či to bude Prieskumník, nejaká webová stránka alebo napríklad YouTube.

ZenBook je odolný a spĺňa vojenské štandardy. Hoci sa zdá tenký, je naozaj určený na prácu v teréne, nielen v kancelárii. My sme ocenili kvalitné spracovanie, čo pri sérii ZenBook nie je nadštandard, ale bežná vec. Displej je typu NanoEdge, teda s minimálnymi okrajmi. Škoda len, že sa nedá otvoriť na viac ako zhruba 145°. Klávesnica je podsvietená a je štandardná. Teda žiadne nežiadúce prvky, ktoré by vám znepríjemňovali prácu a zvyky z inej klávesnice. Písanie na klávesnici spríjemňuje aj systém ErgoLift. Otvorením veka zároveň zdvíhate základňu. Tým vzniká lepší priestor na nasávanie vzduchu a podobne ako pri modeli Acer Spin 5, aj tu sa klávesnica nakloní smerom k vám.

Určite treba spomenúť výborný zvuk z reproduktorov SonicMaster. Málokedy máme lepšiu príležitosť vypočuť si kvalitný zvuk z integrovaných reproduktorov, ako pri ZenBookoch.

Praktický pohľad

Na notebooku sme ocenili jeho multimediálne možnosti. To súvisí s touchpadom a grafickou kartou. Samozrejme, ak nemáte pripojenú myš, budete používať touchpad v klasickom režime. Prepínanie je rýchle a nepredstavuje problém. To len ako detail, treba počítať s tým, že bez externej myši prídete o funkcionalitu ScreenPad 2. Teda ak sa nechcete prepínať medzi jeho režimami.

Druhý faktor, ktorý nás potešil, je grafická karta. Výrobca použil samostatnú kartu GeForce MX250. Isteže to nie je RTX karta na hry, no niečo staršie si na nej zahráte a celkovo to na výkone bude poznať. Napríklad aj na jednoduchších hrách typu Solitaire, či rôzne tzv. causal pre príležitostných hráčov. Tie už si v dnešnej dobe pýtajú viac výkonu.

Notebook sa neprehrieval a celkovo ide o tichý kancelársky nástroj. Aj keby ste si povedali, že ScreenPad 2 nebude pre vás, je to užitočný notebook, ktorý už len zo svojej podstaty odporúčame. Ak náhodou, ScreenPad 2 si aktivujte. Na rozdiel od minuloročného modelu s 8. generáciou CPU od Intelu sme zaznamenali lepšiu výdrž.

Asus ZenBook UX434FLC

Asus ZenBook UX434FLC, Zdroj: ASUS

Model / TestyAsus ZenBook UX434FLC
PCMark 10 – Kancelársky výkon3887
Essentials8783
Productivity7150
Digital Content Creation2539
3DMark 11 – Herný výkon3735
Graphics score3614
Physics score4666
Combined score3752
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room1458
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1775,6
Access time [ms]0,03
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:47
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]289,3
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,4 / 37,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,3 / 42,4
Celkové hodnotenie
Faktor mobility6,18
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5
Celkový výkon4/5
Parametre:
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej14″, IPS, matný, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce MX250, 2 GB VRAM
Porty1 × USB-C, 1× USB 3.1, 1 × USB 2.0, HDMI, microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]319 × 199 × 17
Hmotnosť [kg]1,26
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)1399
thumbs-up-icon

Výhody

  • Nádherný dizajn
  • Odolné telo
  • Pridaná hodnota touchpadom ScreenPad 2
  • GeForce MX250

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Bez externej myši je použitie ScreenPadu obmedzené
  • Menší uhol otvorenia veka

Verdikt

Asus ZenBook UX434FLC je na rozmery tejto kategórie menší, ako by ste čakali. Je to užitočný notebook s druhým displejom. Ako celok je to malý multimediálne ladený nástroj. Určite sa vydaril.

Cena: 1399 €

Zapožičal: ASUS

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.