Zariadenie, ktoré môže byť užitočné nielen pre hráčov.

AVerMedia Live Gamer Portable 2 (GC510) je externé záznamové zariadenie, ktoré umožňuje zaznamenávať video z rôznych zariadení s HDMI výstupom a ukladať ho pre ďalšie použitie alebo ho priamo streamovať cez niektorú zo známych služieb. Vďaka tomuto konceptu zariadenie upúta pravdepodobne najmä hráčov, avšak jeho prínos môžu využiť aj ostatní používatelia. Vysvetlíme vám, prečo.

Live Gamer Portable 2 je malá škatuľka s rozmermi 147 × 57 × 46,5 mm. V porovnaní s prvou generáciou nemá tvar tehličky, ale pripomína trojboký hranol. Konštrukcia obsahuje dvojicu HDMI portov pre pripojenie hernej konzoly alebo iného zdrojové zariadenia a zároveň aj pre prepojenie Live Gamer Portable 2 s televíznou obrazovkou či projektorom. Vedľa týchto portov sa nachádza slot na microSD kartu a micro USB port, ktorý slúži na napájanie a zároveň aj na prenos dát do počítača. Predná strana zariadenia obsahuje dvojicu 3,5 mm jackov, tlačidlá na reguláciu hlasitosti a posuvník na prepínanie sa medzi troma režimami.

Externé záznamové zariadenie je pomerne malé. Všimnite si možnosti konektivity a tlačidlá. Príprava zariadenia na používanie je jednoduchá

Dva režimy používania aj praktický softvér

Podstatná informácia je, že Live Gamer Portable 2 môžete používať v dvoch základných režimoch, tretí režim umožňuje iba pristupovať k dátam na microSD karte. Prvý režim umožňuje plnohodnotne využiť potenciál zariadenia, k jeho používaniu však budete potrebovať počítač. V tomto prípade sa totiž zariadenie pripojí k počítaču a komunikuje prostredníctvom oficiálneho softvéru AVerMedia RECentral 4. Vďaka nemu môžete upravovať nastavenia videa a pridávať aj ďalší zdroj obrazu. V praxi to vyzerá tak, že si obraz s hrou doplníte o malý obraz, ktorý napr. sníma webová kamera počítača. Vďaka tomu môžu diváci sledovať na videu zábery z hrania a tiež aj vaše reakcie a počúvať aj váš komentár. V tomto prípade tiež oceníte spomenuté 3,5 mm jacky na prednej strane zariadenia. Môžete k nim pripojiť slúchadlá s mikrofónom.

RECentral 4 je na funkcie bohatý softvér. Ponúka viacero nastavení kvality, tá najvyššia je vo Full HD pri 60 fps. V prípade streamovania sa môžete priamo cez RECentral 4 prihlásiť do služby ako Twitch, Ustream, YouTube, Facebook či Mixer a následne jedným stlačením tlačidla aktivovať streamovanie. Počas testovania sme vyskúšali streamovať na Facebook, fungovalo to bez problémov. Tiež si môžete prispôsobiť nastavenie hlasitosti jednotlivých zdrojov a je praktické, že streamované video si môžete priamo ukladať aj lokálne do počítača.

Druhý režim, v ktorom dokáže AVerMedia Live Gamer Portable 2 (GC510) fungovať, nevyžaduje počítač. Zariadenie stačí pripojiť k zdroju napájania cez USB a stlačením zabudovaného tlačidla môžete aktivovať záznam videa z hrania na vloženú microSD kartu. V tomto prípade nie je možné streamovať a ani nastavovať ďalšie zdroje videa, uloží sa iba záznam z hrania. Počas testovania sme zachytávali video v rozlíšení Full HD pri 60 fps, súbor s 10 minútovým záznamom dosahoval veľkosť 1,34 GB. Dáta z microSD karty môžete čítať jej vložením do počítača alebo prepnutím zariadenia do tretieho režimu – vtedy netreba kartu vyberať, iba zariadenie pripojíte k PC.

AVerMedia RECentral 4 je praktický softvér. Všimnite si bohatú podporu streamovacích služieb aj nastavenia videa, ktoré je možné aj priamo editovať

S chráneným signálom si neporadí

AVerMedia Live Gamer Portable 2 (GC510) umožňuje jednoduché používanie, ktoré zvládne aj laik. Jednoduchá je tiež inštalácia, ide o otázku niekoľkých sekúnd. V súvislosti s týmto zariadením je však dôležité vedieť, že chránený signál nie je možné prenášať. Niektoré zariadenia, ako je PlayStation 4, umožňujú v nastaveniach vypnúť ochranu HDCP. Pokiaľ je však táto ochrana natvrdo zapnutá, máte smolu a Live Gamer Portable 2 vám nepomôže. Problém je, že často sa nedá jednoznačne vopred určiť, či má alebo nemá set-top box alebo iné zariadenie aktívnu HDCP ochranu. Často to zistíte až po pripojení k nahrávaciemu zariadeniu.

Druhú vec, na ktorú by ste mali myslieť, je vyťaženie počítača počas používania softvéru RECentral 4. Pokiaľ bude napr. počítač na pozadí sťahovať veľkú aktualizáciu systému Windows alebo vykonávať iný proces, ktorý je náročný na využitie úložiska či zaťaženie procesora, môže to negatívne ovplyvniť kvalitu nahrávky – z času na čas sa môžu objaviť seky atď.

Verdikt

Live Gamer Portable 2 je praktický nástroj na nahrávanie a streamovanie videa z HDMI zdrojov. Hoci by niekto mohol polemizovať, či má takéto zariadenie zmysel, keďže konzoly obsahujú zabudovanú podporu pre záznam a vysielanie videa, Live Gamer Portable 2 prináša extra funkcie aj rôznorodé využitie. Škoda len, že ochrana HDCP obmedzuje jeho využiteľnosť v kombinácii s niektorými set-top boxmi. Dôvod, prečo je signál chránený, však chápeme.

Cena: 169 eur

Zapožičal: AVerMedia

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit