Klávesnica

Pod tlačidlami je legendárna hardvérová klávesnica. Je podsvietená a jej podsvietenie sa zapína automaticky. Medzerník je zároveň čítačka odtlačkov prstov a funguje veľmi dobre. Klávesnica má štyri riadky a má štandardné rozloženie. Nájdete tu Enter, dvakrát Shift a jeden Alt. Ak by ste potrebovali, tlačidlom Sym zapnete virtuálnu klávesnicu a tak získate kompletnú súpravu špeciálnych symbolov, Emoji a iných znakov.

Klávesnica sa veľmi príjemne stláča a je radosť na nej písať. Je zároveň dotyková podporuje gestá. Môžete vďaka nej rolovať webové stránky, pohybovať sa v systéme na domácich obrazovkách, rolovať obsah v podporovaných aplikáciách (napríklad Facebooku) a ešte s ňou aj vyberať navrhované slová. Nefunguje všade a tak napríklad v aplikáciách Inbox by Google nebudete môcť rolovať zobrazený obsah. Detail, máte na to klasicky displej.

Jeden z argumentov je, že klávesnica je pekná, ale zbytočná. Navyše keď virtuálne dnes predikujú slova a píše sa s nimi rýchlo. Áno, klasický argument niekoho, kto Blackerry KEYone videl iba na obrázku. Táto klávesnica má totiž ešte iný zmysel. Vy sa o ňu môžete prstom „oprieť“ a nestlačiť klávesu. Písanie je rovnako rýchle a najmä istejšie. Navrhuje slová a zobrazuje tri najpravdepodobnejšie návrhy, menia sa každým ďalším písmenom, ktoré napíšete.

Najmä časovanie a skloňovanie a je tu samozrejme podpora pre slovenský jazyk. toto je zároveň prvé BlackBerry na Androide, ktoré má aj rozhranie v slovenskom jazyku. Doteraz ste totiž museli vystačiť s českou lokalizáciou Androidu.

Máte tri slová vedľa seba a podľa toho, pod ktorým „swajpnete“ prstom po klávesnici zdola nahor. Neskutočne vynikajúce. Písanie na tejto klávesnici je radosť. A teraz ešte perlička. Jeden z klávesov Shift môže slúžiť ako Ctrl. To znamená, že budete môcť využiť kopírovanie, vkladanie, alebo vystrihovanie textov. My sme si nastavili na tento účel ľavý Shift. Treba ho stlačiť a držať a potom stlačiť napríklad A na výber celé texty danom poli. Presne tak ako to robíte n počítačovej klávesnici.

Kto chce, je tu stále možnosť zobrazovania virtuálnej klávesnice BB alebo tej, ktorú si do Androidu nainštalujete. Žiadny problém, máte voľné ruky.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Klávesnica
  3. Výkon, spotreba a parametre
  4. Operačný systém
  5. Fotografovanie
  6. Verdikt

1 2 3 4 5 6 7

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.