Dell Alienware AW3420DW je širokouhlý herný monitor so zakrivením a pomerom strán 21 : 9. Ponúka 34-palcovú uhlopriečku, zakrivenie na úrovni 1900R a rozlíšenie 3440 × 1440 pixelov. Pre tento segment monitorov ide o tradičné parametre.

Monitor od Alienware sa však odlišuje najmä unikátnym dizajnom, ktorý je verný mimozemskému DNA značky Alienware. Produkt tak pôsobí futuristicky, hlavne keď sa naň pozriete zozadu. Pri pohľade na obrazovku spredu vás výraznejšie neprekvapí. Potešili nás však tenké rámiky po troch stranách displeja. Tie sú dnes štandardom prakticky vo všetkých kategóriách monitorov.

Dell Alienware AW3420DW chválime za kvalitnú konštrukciu. Monitor pôsobí odolne a prémiovo. Platí to pre samotnú obrazovku, ale aj stojan a zadnú stranu monitora. Ocenili sme dôraz pre detail, ktorý výrazne prekonáva štandard. Týka sa to najmä riešenia na manažment káblov či zadný kryt, ktorým zakryjete otvorený priestor pre porty. Aj vďaka takýmto drobnostiam vytvára monitor prémiový dojem.

Stojan umožňuje pohodlné nastavenie výšky, natočenia a náklonu. K dispozícii je HDMI 1.4 a DisplayPort 1.2 a taktiež celkovo 4 USB 3.0 porty. Oceňujeme, že dva USB porty sú umiestnené na spodnú hranu, pod logo Alienware. Vďaka tomu sú jednoduchšie prístupné. Takéto riešenie je v segmente monitorov raritou, považujeme ho však za praktické. Jeden zo spodných USB portov umožňuje rýchle nabíjanie pripojených zariadení, k dispozícii je takisto 3,5 mm jack pre slúchadlá.

IPS panel monitora ponúka už spomenuté rozlíšenie 3440 × 1440 pixelov a obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Doba odozvy je na úrovni 2 ms, k dispozícii sú tiež softvérové nastavenia, ktoré vizuálne zrýchľujú odozvu monitora. Z pohľadu prémiového herného monitora oceňujeme podporu technológie G-SYNC, ktorá umožňuje synchronizovať obnovovaciu frekvenciu monitora s vykresľovaním herných vizuálov grafickou kartou. Vďaka tomu sa darí eliminovať vizuálne nedostatky, ako je trhanie obrazu.

Dell Alienware AW3420DW využíva kvalitný IPS panel a ponúka verné podanie farieb. Počas nášho testovania sme namerali pokrytie farebného priestoru sRGB na úrovni takmer 100 %, 90 % pokrytie priestoru Adobe RGB a takmer 94 % pokrytie priestoru DCI P3. Tieto výsledky sme získali pri nastavení štandardného režimu zobrazenia bez akejkoľvek kalibrácie. V praxi to znamená, že monitor je vhodný aj na prácu a ponúka teda všestranné využitie. Počas práce oceníte verné podanie farieb a širokouhlý formát, ktorý umožňuje pohodlne pracovať s dvoma oknami vedľa seba. Pri hraní oceníte lepší vizuálny zážitok z hier.

Je škoda, že výrobca nezabudoval do monitora podporu pre zobrazenie HDR obsahu. Maximálny jas dosahuje 350 cd/m2, v prípade polovičného kontrastu sa jas pohybuje na úrovni od 40 do 200 cd/m2. Kontrast by mohol byť v prípade monitora lepší a tiež aj zobrazenie čiernej farby – to mierne uteká do šedej farby. Drobné pripomienky máme aj k slabému pretekaniu podsvietenia v bočných rohoch monitora, čo si všimnete pri zobrazení čierneho pozadia. Monitor ponúka nadštandardné pozorovacie uhly v rámci svojej kategórie.

Dell Alienware AW3420DW má prispôsobiteľné podsvietenie, ktoré je zabudované do zadnej strany stojana. V tmavej miestnosti to pôsobí štýlovo a vhodne bude dopĺňať svetelné efekty herného počítača a príslušenstva. Monitor využíva technológiu AlienFX a ponúka štandardné možnosti prispôsobenia ako aj prednastavené režimy, ktoré sú navrhnuté na optimálny zážitok z hrania hier konkrétnych žánrov.

thumbs-up-icon

Výhody

  • prémiové spracovanie
  • unikátny dizajn
  • G-SYNC
  • široké pokrytie farebných priestorov

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • ocenili by sme podporu pre HDR
  • drobné presvitanie podsvietenia v rohoch obrazovky

Verdikt

Dell Alienware AW3420DW je prémiový herný monitor. Chválime vysokú kvalitu displeja, ktorý poteší verným podaním farieb a širokým pokrytím farebných priestorov. Dizajn monitora je ako z iného sveta, pričom výrobca kládol dôraz na viacero drobných detailov, s ktorými sa v prípade väčšiny monitorov nestretnete. Z hľadiska hrania chválime zakrivenie obrazovky, pomer strán 21 : 9 a vysokú obnovovaciu frekvenciu, ako aj podporu pre G-SYNC. Do dokonalosti chýba iba certifikácia pre HDR.

Cena: 1087 €

Zapožičal: ASBIS SK

ModelDell Alienware AW3420DW 
Veľkosť a typ panela34″, IPS, 3440 × 1440 px, 120 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva10 až 350 cd/m2, 2 ms
Pokrytie farebného priestoru99,6% sRGB, 89,9% Adobe RGB, 93,5% DCI P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, svetelné efekty, G-SYNC, herné funkcie
KonektivitaHDMI 1.4, DisplayPort 1.2, 4× USB 3.0, 2× 3,5 mm jack

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit