Konvertibilný notebook s desiatou generáciou procesoru od Intelu.

Výkonovo je to výborný stroj na kancelársku prácu a multimédiá. Určený je všetkým, kto chce používať notebook aj v polohe tabletu. Dotykové pero ale nie je súčasťou balenia.

Inspiron je cenovo dostupnejšia séria a notebook ponúka všetky podstatné technológie za primeranú cenu. Vyhotovenie je tradičné, veko displeja z hliníka, ostatné z plastu.

Vyhotovenie a používanie

Pevný kĺb displeja umožňuje jeho používanie naozaj v rôznych polohách. Displej je však lesklý a tak sa v ňom bude odrážať osvetlenie. Je to otázka zvyku a toho, čo potrebujete. Výrobca pridal technológiu Dell CinemaColor, ktorou prispôsobíte teplotu farieb na filmy, nočné používanie notebooku alebo sledovanie športových prenosov či animovaných filmov.

Na to je treba lesklý displej. Ten je vhodný aj na sledovanie videa. Keď máte radi tento typ displeja a odlesky nepovažujete za veľkú nevýhodu, tento IPS panel je pre vás v poriadku.

Hrúbka notebooku je 2 cm. V režime tabletu je teda hrubší, na stole alebo na kolenách sa dá dobre používať.

podsvietenú klávesnicu dvomi stupňami bieleho LED svetla. Podsvietenie sa dá používať aj cez deň, popisy klávesov sú dobre viditeľné. Je tichá a tak je notebook vhodný na prácu kdekoľvek bez toho, aby ste niekomu buchotali do klávesov.

Rozloženie klávesov je štandardné „dellovské“ a nemusíte si zvykať na nič nové. Tlačidlo na zapnutie notebooku je samostatné a jeho súčasťou je čítačka odtlačkov. Infračervená kamera nie je súčasťou výbavy. Čítačka ale fungovala bez najmenších problémov.

Touchpad je klasický, nemá nejakú výraznejšie významnú funkcionalitu. Avšak používa sa spoľahlivo a to je podstatné. Nie je ani veľmi zapustený a aj bez myši sa nám s notebookom pracovalo dobre. Aplikácie sa s ním dajú ovládať precízne.

Vďaka výhodnému balíku ESET Family Security Pack ochránite celú vašu rodinu až na 18 mesiacov. Viac informácií na tejto stránke.

Reproduktory sú umiestnené v spodnej časti a na rozšírenie zvuku sa používa softvér Maxx Audio Pro. So zapnutým prispôsobením basov cez tento softvér získate hlbší zvuk. Reproduktory hrajú dostatočne dobre na to, aby ste na nich mohli počúvať hudbu. So zvukom sme boli naozaj spokojní.

Výkon a výbava

Najnovší procesor Intel Core i5-10210U 1,6 ÷ 4,2 GHz je výborný a jeho výkon novej generácie určite pocítite. Aplikácie sa spúšťajú rýchlo, takisto aj webový prehliadač a dokonca aj práca s obrázkami je o poznanie rýchlejšia ako pri procesore o dve generácie dozadu.

Výkonovo sa síce nemusíte orientovať na desiatu generáciu, hry si na notebooku okrem starých tak cca 7 a viac rokov aj tak nezahráte.

Benchmarky

Model / TestyDell Inspiron 14 5491
PCMark 10 – Kancelársky výkon3932
Essentials8227
Productivity6641
Digital Content Creation3021
3DMark 11 – Herný výkon1908
Graphics score1761
Physics score5742
Combined score1391
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room617
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]787,1
Access time [ms]0,076
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]5:32
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]223,19
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,9 / 37,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,1 / 44,3

Je to však istý ukazovateľ výkonu a dobrej výdrže. Pri bežnej práci sme sa s notebookom dostali cez 5,5 hodiny. Ocenili sme najmä to, že port USB-C slúži nielen ako DisplayPort ale aj na nabíjanie. To sme využili a tak sme nemuseli nosiť dodávaný adaptér s vlastným konektorom.

Tu si Dell zaslúži pochvalu. Je skutočne miniatúrny, skoro ako pri adaptéroch pre najmenej výkonné notebooky. Nemá síce tak rýchle nabíjanie ako iné notebooky, ale to pre nás nepredstavovalo žiadny problém.

Dell dodáva nástroj Power Manager na správu batérie a energetických profilov. Sú tu profily chladenia (a výkonu) ako aj profily do akej kapacity sa bude batéria nabíjať. Na každý deň sa dajú vytvoriť plány.

Na základe hodín, kedy používame notebook sa batéria nabije, po zvyšný čas sa bude systém udržiavať batériu v stave nečinnosti. Je to ochrana proti prebíjaniu, najmä ak väčšinu času používate notebook s pripojeným adaptérom.

Počas práce bol notebook absolútne tichý a hlučný nie je ani pri vyššej záťaži. Počuť ho budete, no nie je to rušivé. Chladenie zvládol výrobca veľmi dobre.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Inspiron 14 5491
ProcesorIntel Core i5-10210U 1,6 ÷ 4,2 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskToshiba, 512 GB SSD
Hlavný displej14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 630
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C / DP, HDMI 1.4b, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]328 × 232 × 20
Skutočná hmotnosť [kg]1,731
thumbs-up-icon

Výhody

  • Desiata generácia CPU od Intelu
  • Výkon a efektívne chladenie
  • Profily farieb na displej cez CinemaColor
  • Kvalita zvuku
  • Rýchla čítačka odtlačkov

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • na režim tabletu ťažký
  • dotykové pero si treba dokúpiť

Cena: 1022,17 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Verdikt

Dell Inspiron 14 5491 je výkonný notebook s možnosťou používania vo viacerých režimoch. Ponúka pridanú hodnotu značky Dell, softvérové rozšírenia upravujúce výkon notebooku a životnosť batérie. Je výborný na multimédiá aj cez svoje lesklý displej.

Subjektívne máme radšej matný, ktorý je vhodnejší na prácu v teréne, kde sú rôzne svetlá a nebudete tak rušený odrazmi. Ocenili sme tichý chod a kvalitne spracovaný touchpad a výborný zvuk.

Prečítajte si aj:

Lenovo ThinkBook 13s: Nový typ notebooku od Lenova so super rýchlym štartom (doplnené o VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.