Notebook, ktorý má všetko podstatné a plnohodnotnú klávesnicu.

Séria Vostro zastupuje cenovo prijateľnejší segment notebookov od Dellu. Tento výrobca má vo všeobecnosti drahšie notebooky, no dáva k tomu aj odpovedajúci servis a záruku. Kto hľadá drahšiu sériu a povedzme aj prémiovejší vzhľad v zmysle čo najtenších rozmerov v danej triede, je tu niektorý z modelov Precision.

Silnejšia grafická karta

Vostro 7620, ktorý sa dostal ku nám do redakcie na test, ponúka vyladený multimediálny výkon. Počítať môžete so všetkými portami, ktoré bežne využijete, medzi nimi nechýba ani eternetový konektor alebo slot na SD kartu. Tu výrobca nerobí žiadne prekvapenia, ani sa nesnaží priniesť na trh čo najtenší a najľahší notebook. Jeho cieľom bolo mať k dispozícii notebook s plnohodnotnou klávesnicou, čo môže byť dôležité aj pre ekonómov alebo používateľov viac pracujúcich s číslami. A ako bonus je klávesnica odolná voči poliatiu.

Grafická karta NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti nie je síce novinkou na trhu, no tým, že ide o titánovú verziu, má vylepšenia oproti základnému modelu a na benchmarkoch je to poznať. O 3D výkon tu nebude núdza nielen v aplikáciách ale aj pri hraní hier. Počítač sa dá využiť nielen na hranie hier, ale pravdepodobne ho využijete na strih videa a prácu s fotografiami alebo 3D rendering. Grafická karta toto všetko umožňuje a je na vás, či si vyberiete herné ovládače alebo takzvané Studio. V nastaveniach grafickej karty sa môžete medzi ovládačmi prepínať. Len pre úplnosť, v teste 3DMark Time Spy Score dosiahol notebook výkon 5824 bodov.

Displej

Spracovanie je dostatočne pevné a výrobca sa spoľahol na hliníkové šasi. Za pozornosť stojí 16“ Full HD+ displej, ktorý má tenké rámiky, no nie sú úplne najtenšie. Existujú aj iné notebooky, ktoré sa pýšia ešte väčšou plochou displeja voči celkovej ploche. Z pohľadu ergonómie chválim najmä to, že tenký rámik nie je aj na spodnej strane a displej nezačína príliš nízko.

Na veľkú 16“ plochu sa dobre pozerá a do hornej časti rámika sa zmestila aj webová kamera s bezpečnostným krytom na ochranu vášho súkromia. Ide o mechanickú západku a ja osobne tento spôsob oceňujem najviac. Displej má certifikovanú ochranu proti vyžarovaniu modrého svetla, avšak ide o štandardný 250 nitový panel. Nameral som svietivosť 247 cd/m2.

notebook Dell Vostro 7620Zdroj: TOUCHIT
notebook Dell Vostro 7620

Nabíjanie a konštrukcia

Vzhľadom na to, že ide o notebook s vyšším výkonom, najmä kvôli samostatnej grafickej karte, RTX, v balení je adaptér s výkonom 130 W. Používa vlastný konektor od výrobcu, ale notebook sa dá napájať aj cez port USB-C. Potrebujete na to dostatočne silný adaptér. Vystačíte si napríklad s adaptérom pre smartfóny.

Konkrétne som testoval adaptér s výkonom 120 W, avšak tu systém upozornil na to, že je vhodné použiť rýchlejší adaptér. Na nabíjanie pri bežnom kancelárskom používaní to stačí. Jediné čo je potrebné zobrať do úvahy je, že sa notebook bude nabíjať pomalšie. S dodávaným adaptérom využijete funkciu ExpressCharge Boost, ktorá umožní až 80 % nabitie za 1 hodinu a nabitie na 35 % zvládne behom 20 minút.

Rýchlosť nabíjania aj spôsob, ako sa bude notebook nabíjať, sa dá nastaviť podobne ako pri iných notebookoch tejto značky. Na výber medzi rýchlejším nabíjaním alebo režimom, kedy sa bude šetriť batéria. Napríklad vtedy, keď notebook používate prevažne v kancelárii a nepotrebujete ho mať vždy nabitý na 100 % a zároveň aj rýchlo.

Teplota

Vzhľadom na silnejšiu výbavu aj s výkonnejším procesorom je tu väčšie zahrievanie. Klávesnica sa neprehrieva a dosahuje štandardných teplôt do 37,5 °C. Spodná časť notebooku je výrazne teplejšia a tu sme sa dostali až ku hranici 50 °C. Avšak treba povedať, že chladenie je vyriešené aj vonkajšou konštrukciou a samotná základňa je zdvihnutá otvorením veka.

Výdrž je do veľkej miery ovplyvnená grafickou kartou a ak ju budete používať pri plnej záťaži, ako som to testoval ja pri hrách, dá sa počítať maximálne s 1,5 hodinovou prevádzkou na batériu. Pri bežnej kancelárskej činnosti, ktorá nie je zameraná na použitie grafiky, sa dostanete na približne 5 hodín výdrže.

notebook Dell Vostro 7620Zdroj: TOUCHIT

Zvuk

Výrobca sa zameral aj na poskytnutie čo najkvalitnejšieho zvuku a rozhodne je to počuť. Reproduktory umiestnil v spodnej časti po bokoch základne a takisto aj na nad klávesnicu. Celkovo je tu 4-reproduktorový systém, ktorý naozaj dobre znie nielen pri filmoch, ale aj hudbe. Softvérom Waves Maxx Audio Pro sa dá nastaviť reprodukcia zvuku, ako aj spôsob snímania mikrofónmi na čo najlepší zvuk pri videokonferenciách.

V tomto smere notebook nijako nezaostáva za inými modelmi na trhu. Ponúka viac nadštandardných funkcií ako drvivá väčšina notebookov. Prispôsobenie zvuku umožní dosiahnuť čo najlepší zážitok pri pozeraní filmu, napríklad rozšírením priestorového efektu. Hudobná reprodukcia sa sa dá zlepšiť zosilnením nízkych tónov.

Waves Maxx Audio Pro dellZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Dell vostro 7620 Je koncipovaný ako výkonný kancelársky nástroj na multimediálne využitie. Ja som ocenil to, že výrobca pridal do notebooku všetky podstatné technológie vrátane rýchlych a výkonných komponentov. Nechýba plnohodnotná a podsvietená klávesnica vrátane univerzálnej portovej výbavy.

Na trhu nájdete modely, ktoré majú väčší počet USB portov, avšak nie tak všestranné zameranie na rôzne typy. Niekto by možno ocenil aj viac ako len 1 USB-C port no už to, že tu je v plnej konfigurácii, je veľmi dôležitý fakt pri bezstarostnom používaní a eliminovaní potreby mať nejakú redukciu navyše.

Cena: 2099 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Vostro 7620
ProcesorIntel Core i7-12700H 3,5 ÷ 4,7 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 24 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej16″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 3050 Ti, 4 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty1 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, 2 × USB 3.2 Gen 1, HDMI 2.0, SD, LAN, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]357 × 252 × 19
Hmotnosť [kg]2,02
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)2099
Model / TestyDell Vostro 7620
PCMark 10 – Kancelársky výkon6666
3DMark 11 – Herný výkon18805
VR Mark – Orange Room7287
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1134,6
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:13
Faktor mobility2,58

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.