Každoročne je model XPS13 pýchou firmy Dell a prináša technológie, ktoré na pohľad nie sú vidieť. Dajú sa ale pocítiť a tak máte pred sebou vynikajúci notebook v 13“ verzii.

Dell XPS 13 je klasický notebook, teda nie je konvertibilný. Toto nám vyhovuje, ako tablet by bol zbytočne ťažký. Výrobca zachováva odolnosť, pevnosť kĺbu a celkovú stabilitu. Nielen po stránke konštrukcie ale aj po stránke optimalizácie výkonu a chladenia.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell XPS 13 9380
ProcesorIntel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3 (max. 16 GB)
Pevný diskMicron, 256 GB SSD
Hlavný displej13,3″, IPS, Antireflexný, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty3 × USB-C / DP / TB, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]302 × 199 × 12
Hmotnosť [kg]1,2

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové telo je z jedného kusu. Je to charakteristický znak tejto série. Druhým znakom je práve opierka na ruku. Tá má špecifický vzor a to najmä tým, že ide o kombináciu uhlíkových a sklených vlákien. Opierka má na sebe priehľadné pogumovanie a je príjemná na dotyk. Na rozdiel od hliníkových opierok nepôsobí chladivo.

InfinityEdge displej má úzke rámiky. Po bokoch hrubé len 4 mm, na hornej strane o cca 2 mm naviac. Tu je ale webová kamera a priaznivci XPS 13 ocenia, že sa presunula zo spodnej časti rámu na vrchnú. My sme ocenili hrubšiu spodnú časť rámu.

Veko notebooku sa dá otvoriť na uhol zhruba 130°, čo je akurát na pohodlnú prácu. Menší uhol by už predstavoval ergonomický problém. Displej je chránený sklom Gorilla Glass 4.

Klávesnica má dva stupne bieleho LED podsvietenia. Tlačidlo na vypnutie je vedľa nej. Oceňujeme krok zo strany Dellu, že sa nepodujal integrovať toto tlačidlo medzi ostatné tlačidlá v klávesnici. Dôvod je aj ten, že obsahuje čítačku odtlačkov prstov.

Tá funguje veľmi dobre. Je to okrúhle tlačidlo s pomerne malým priemerom. Tvarom je mierne preliačené a je tak prispôsobené na lepšie nahmatanie prstom. Reaguje aj pri letmom dotyku a jeho menší rozmer nemá na kvalitu negatívny dopad.

Klávesnica je štandardná a zvyknete si na ňu okamžite. Ocenili sme aj to, že je tichá. Na šípkach je nastavenie jasu, šípky do strán zostali voľné. Tu by sme prijali nastavenie hlasitosti.

Touchpad sa dá takisto dobre použiť, hoci najpohodlnejšie je pre nás stále ovládanie s myšou. Spomedzi drvivej väčšiny ostatných notebookov na trhu je touchpad pružný aj v jeho hornej časti.

Približne 1 centimeter zhora ho už na veľkom počte notebookov nestlačíte. Tu funguje a s touchpadom sa dá robiť podstatne pohodlnejšie. Nemá ale fyzické tlačidlá a podložka je vo forme tzv. clickpadu. Fyzicky sa dá stlačiť.

Páčilo sa nám aj obmedzenie svietiacich LED diód. Tie sú síce informačné a niektorú z vás ich majú radi alebo ich ignorujú, no niekoho rušia. Najmä v noci, ak na notebooku niečo bliká.

Zapnutím napájania sa na prednej hrane rozsvieti LED prúžok. Efektné a zároveň nerušivé. A tradične, na ľavej hrane nájdete tlačidlo a súpravu piatich LED diód na zistenie stavu nabitia batérie.

Aktualizačný nástroj Dell Update

Výkon a výbava

Na výber je, ako obvykle, viac konfigurácií. My sme mali procesor Intel Core i5-8265U 1,6 ÷ 3,9 GHz a to je dostatočný výkon nielen na kancelársku ale aj náročnejšiu prácu. Vlastne jeden z tipov, ako ušetriť peniaze, je nekupovať Intel Core i7.

Ak teda nemáte na výkon špeciálne požiadavky. S Core i5 upravíte fotografie, skonvertujete video a ešte vyťažíte z dlhej výdrže. Kapacita RAM bola v našom prípade 8 GB, no dá sa kúpiť variant so 16 GB, čo je maximum pre tento notebook.

Benchmarky

Model / TestyDell XPS 13 9380
PCMark 10 – Kancelársky výkon3623
Essentials7677
Productivity5959
Digital Content Creation2821
3DMark 11 – Herný výkon1962
Graphics score1757
Physics score6236
Combined score1704
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room747
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]184,1
Access time [ms]0,097
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]9:33
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]401

Dell XPS 13 je rekordman vo výdrži a my sme sa dostali 9,5 hodiny benchmarku. Jas displeja bol nižší a zapli sme mierne šetriaci režim. Reálna práca, počas ktorej sme upravovali jas a menili aj spôsob zaťaženia notebooku nám dala spoľahlivých 7 hodín práce. Vlastne sme nepotrebovali ani nabíjačku. Navyše tu máte nástroj Power Manager na správu batérie a energetických profilov.

Chladenie notebooku je jemné a prakticky ho postupne prestanete vnímať. Pri vyššej záťaži je stroj hlučnejší. Chladenie je vynikajúce a kupujete plnohodnotný cestovný stroj. Teda nielen energeticky úsporný ale aj tichý. Pri bežnej činnosti je nehlučný a ventilátor nie je počuť.

Aj v tomto prípade je súčasťou výbavy trojica funkcií:

CinemaColor – úprava farebnosti displeja podľa sledovaného obsahu, napríklad športových vysielaní alebo napríklad vlastný nočný režim na šetrenie zraku.

CinemaStream – aplikácia na Wi-Fi adaptéri, ktorej môžete definovať prioritu prenosu cez aplikácie v systéme. Vynikajúca vec na určenie priority dátovej prevádzky ako aj konkrétnych limitov prenesených dát za sekundu.

CinemaSound – vylepšenie zvuku integrovaných reproduktorov ako aj zariadení pripojených cez 3,5 mm konektor alebo Bluetooth.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Tenký dizajn
  • Pevné telo
  • Špeciálne materiály ako horčík a sklené vlákna
  • Prepracovaný systém chladenia
  • Profily farieb na displej cez CinemaColor
  • Kvalita zvuku

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Ostrejšie hrany veka v spodnej časti
  • Bez možnosti kúpiť s infrakamerou

Cena: 1489 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Verdikt

Dell XPS 13 je vynikajúci notebook. Je určený pre cestovateľov a na batériu vydrží niekoľko hodín skutočnej roboty. Je dostatočne pevný a nemusíte si robiť starosti s tým, kam ho pohodíte alebo či ho natlačíte do preplnenej batožiny. Na prvý pohľad notebook, na druhý pohľad stroj s množstvom prepracovaných detailov.

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Lenovo ThinkBook 13s: Nový typ notebooku od Lenova so super rýchlym štartom (doplnené o VIDEO TOUCHIT)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.