Tento model je ojedinelá lastovička medzi super notebookmi či ultrabookmi na trhu.

Má totiž 13,3″  telo, no zároveň 14″ displej. To vďaka tzv. InfinityEdge displeju, ktorý má len 5 mm okraje v hornej časti a oboch bočných. My sme si už na niečo takéto zvykli, no verte, že to vyzerá veľmi dobre. Mať displej takmer bez okrajov, to znamená, že je sa na čo pozerať. Prispieva to aj k výslednej ergonómii. Hoci tu hneď dodávame, že sme mali displej v dotykovej verzii a s veľmi vysokým rozlíšením. Obraz bol ostrý, no asi sme zo starej školy a viac by sa nám páčil Full HD v nedotykovej verzii. Dell ale umožňuje vyberať spomedzi rôznych konfigurácií.

Telo je z hliníka, no len veko a spodná časť. V studenom prostredí vás nebude opierka na dlane oziabať. Je tu inak jedna z najlepších opierok, aké sme kedy mali možnosť použiť. Ako sa na Dell patrí, je pogumovaná a príjemná na dotyk. Zachytí síce každý otlačok alebo vlhké dlane, no to považujeme za detail. Klávesnica je podsvietená dvomi úrovňami bielym LED svetlom. V tmavom prostredí môžete znížiť jas displeja na minimum a tomu prispôsobiť aj svetlo z klávesov.

Prečítajte si tiež recenziu na notebook Acer Spin 7

Displej je veľmi jasný. Minimálna úroveň ho síce poriadne stmaví, no už prvá úroveň navyše poriadne pridá na intenzite. Neraz sme tak hľadali vhodný kompromis. Na dennom svetle alebo v kancelárii plnej výbojok bude maximálne podsvietenie ako balzam na dušu. Spokojní sme boli aj so štandardným rozmiestnením klávesov. Žiadny posunutý Shift alebo zmenšený Enter. Ten je síce mierne zrezaný, no zasahuje cez dva riadky.

Klávesnica nepatrí medzi najtichšie, ale svojím písaním nebudete nikoho rušiť ani v tichu. Ešte jedna „anomália“, ktorá je známa skôr z MacBookov. Na pravom boku je päť bielych LED diód. Stlačením tlačidla ich aktivujete a ukážu vám odhadovanú kapacitu akumulátora.

S výdržou sa na tento stroj môžete spoľahnúť. Síce sa poriadne zahrieva aj pri bežnej kancelárskej práci, no vydrží takmer 9 hodín bez napájania. Pochváliť musíme aj veľmi presný touchpad. Integruje tlačidlá priamo pod ním, čo nemusí byť každému príjemné. Pracuje sa s ním spoľahlivo, preto sa na tento spôsob ovládania rýchlo zvyká.

K notebooku máme jedinú výčitku a tou sú rušivé zvuky základnej dosky a niektorých komponentov. Ide o akési „škvrčanie“, ktoré ste v minulosti takmer pravidelne počuli na desktopoch z menej kvalitných komponentov a bez vzájomného odrušenia. Prvé dva dni sme rozmýšľali, či ho zvládneme počas testovania používať ako primárny stroj a získame tak skutočné skúsenosti z praxe. Po dvoch dňoch sme si na to zvykli.

Hodnotenie

+ unikátny dizajn, rozmiestnenie krištáľov, výkon, pogumovaná opierka na dlane
– nepríjemné zvuky pri zapnutom notebooku

Cena: 1799 EUR
Zapožičal: Dell

Verdikt

Dell XPS 13 Swarovski je špičkový notebook, ktorý v posledných rokoch upútal pozornosť na sériu XPS od Dellu. Teraz je v inovovanej verzii po stránke technických parametrov ako aj elegancie. Swarovského krištále sú naozaj pekným doplnkom.

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterDell XPS 13 Swarovski
ProcesorIntel Core i5-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3
Pevný disk512 GB SSD
Displej13,3″, max. rozlíšenie 3200 × 1800 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]304 × 235 × 15
Skutočná hmotnosť [kg]1,286
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalDell
Cena (EUR s DPH)1799

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model/ParameterDell XPS 13 Swarovski
PCMark 83114
Home accelerated score3114
Work accelerated scoreN/A
3DMark 111646
3DMark score1646
Graphics score1503
Physics score3999
Combined score1413
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]691,9
Access time [ms]0,074
Batériové testy8:42
Powermark, Productivity test [hh:mm]8:42
Video Playback Time [hh:mm]3:40
Spotreba
Priemerná spotreba [W]18
Cena za rok [EUR]13,59
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]47,8
Celkové zhodnotenie
Dizajn95%
Faktor mobility6,77
Komfort90%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.