Spoločnosť Fibaro má vo svojom portfóliu množstvo produktov, ale samostatná kamera zákazníkom už dlhodobo chýbala. To sa minulý rok zmenilo a Fibaro oficiálne predstavilo úplne nový produkt, ktorý však nie je samostatnou kamerou, ale komplexným zariadením s viacerými funkciami. Ide o inteligentného videovrátnika, ktorý má špecifický dizajn, špičkový hardvér a pomerne vysokú náročnosť inštalácie.

Zariadenie sa inštaluje do klasickej elektrikárskej škatule, ako napr. bežný vypínač alebo zásuvka, pričom je potrebné vyriešiť prívod napájania. Skladá sa z viacerých častí – montážna škatuľa, stredná časť so základnou doskou napájania a komunikácie a hlavná časť s kamerou a rotačným číselníkom. Do základnej dosky v stredovej časti sa pripája napájanie (12 V alebo POE) a sieťový kábel. Zariadenie síce má Wi-Fi modul, ale ak to je možné, odporúčame priame pripojenie na sieť, ktoré je stabilnejšie a rýchlejšie. Samozrejmosťou je aj možnosť pripojenia elektronických zámkov dverí (2 × relé výstupy) alebo alarmu.

Vonkajšia, teda hlavná časť má zaujímavý dizajn a hodí sa do akéhokoľvek prostredia. Zariadenie je aj dostatočne odolné – odoláva dažďu, mrazu a celkovo zhoršeným poveternostným podmienkam. Ak bude pod strieškou, zvýšite jeho životnosť. Základom vonkajšej časti je 4 Mpx Full HD kamera s max. rozlíšením 1080p/30 fps a podporou HDR. Veľkou výhodou je 180° zorné pole, vďaka čomu vidíte skutočne všetko, čo sa pred dverami alebo v monitorovanom priestore deje.

Nechýba ani infračervené prisvetlenie, ktoré sa po zotmení automaticky aktivuje, pričom je aj v noci obraz vo vysokej kvalite. Dôležitú úlohu zastávajú 2 mikrofóny s funkciou potláčania okolitých ruchov a jeden hlasný reproduktor. Napokon sa tu nachádza jedno tlačidlo a rotačný číselník s podsvietením, na ktorom sa zadáva vytvorený PIN kód na otvorenie dverí alebo napr. garážovej brány.

Zloženie hlavnej časti s kamerou

Ako to funguje

K správnej funkčnosti je potrebný smartfón s aplikáciou Fibaro Intercom, ktorá je dostupná zdarma, ale iba pre iOS zariadenia. Podpora pre Android je očakávaná v blízkej budúcnosti. Následne je potrebné vytvoriť Fibaro ID. Ak ho máte, tak sa prihlásite a postupujete podľa pomerne jednoduchých krokov. Prvotná inštalácia je cez Bluetooth a následne sa pripája zariadenie k Wi-Fi sieti. Ak je inštalovaný sieťový kábel, tak je proces pripojenia k sieti automatický.

Pri nastavení je potrebné vytvoriť základné heslo pre vstup do systému, ale aj 4-miestny PIN kód, ktorý bude slúžiť na otváranie dverí a pod. Zariadenie je sčasti použiteľné aj samostatne. Ak však chcete využívať všetky jeho benefity, tak budete potrebovať smarthome riešenie od spoločnosti Fibaro s riadiacou jednotkou HomeCenter 2. S HomeCenter Lite toto zariadenie nespolupracuje. Prepojenie s inteligentnou domácnosťou má veľké výhody. Ak si vytvoríte pokročilú scénu, tak otvorenie/zatvorenie dverí môže spustiť množstvo ďalších procesov vo vašej domácnosti úplne automaticky.

Fibaro InterCom má špičkovú kameru, vďaka ktorej budete vidieť každý detail pred dverami, a to aj vtedy, keď nie ste doma. Stačí, ak máte k dispozícii váš smartfón. Funguje ako zvonček – ak niekto stlačí tlačidlo, okamžite vám príde notifikácia s videonáhľadom osoby pred dverami, s ktorou môžete komunikovať alebo dvere otvoriť. Bezpečnostná kamera – zariadenie má zabudovaný pohybový senzor, čiže ak sa niekto k vašim dverám priblíži, okamžite o tom budete informovaní (podľa nastavenia). Ak nie ste doma, tak vám môže vaša nečakaná návšteva zanechať video alebo hlasový odkaz, ktorý si neskôr prehráte. Všetky záznamy sú ukladané na pamäťovú microSD kartu (max. 128 GB). Samozrejmosťou je viacúrovňové zabezpečenie komunikácie a celého zariadenia, čoho základom je šifrovanie na úrovni AES 128 bit (záznamy) a 256 bit (komunikácia).

Aplikácia Fibaro InterCom

Otváranie a zatváranie dverí má viacero možností

Základom je PIN kód, ktorý si vytvoríte na začiatku. Neskôr môžete vytvárať aj ďalšie PIN prístupy, ktoré môžu byť trvalé (pre deti) alebo dočasné (pre návštevu). Druhou možnosťou je automatické otváranie dverí za pomoci Bluetooth (BT) detekcie. Ak sa so smartfónom priblížite k vašim dverám dostatočne blízko a BT signál naberie dostatočnú intenzitu, tak sa dvere automaticky otvoria, čo je vcelku pohodlné.

Pri strate telefónu to však môže byť problém. Poslednou možnosťou je hlasová biometria. Fibaro InterCom má dva citlivé mikrofóny, ktoré rozpoznávajú vopred nahraný hlas, resp. hlášku, ktorá otvorí dvere. Toto síce funguje pomerne presne, ale nie je to úplne ideálne riešenie otvárania dverí. Preferujeme PIN kód a Bluetooth detekciu. Medzi výhody videovrátnika patrí aj možnosť integrácie do pôvodného kamerového systému alebo napojenie na domáci NAS server.

Zapožičal: www.homesystem.sk

Cena: 899 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 4/2018, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Ak chcete ešte viac informácií o najnovších technológiách a čítať si porovnávacie testy a recenzie medzi prvými, predplaťte si časopis TOUCHIT len za 16,50 eur na celý rok. 

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE