Hra Forza Motorsport vznikla ako odpoveď na sériu Gran Turismo, ktorú milujú milióny majiteľov konzoly PlayStation. Teraz, po úspešnej kampani na konzolách Xbox, prichádza aj na obrazovky počítačov. 

Motorsport 7 nie je prvá hra tejto série, ktorú si môžu zahrať aj majitelia počítačov so systémom Windows 10. V Microsoft Obchode s aplikáciami pre počítač sa už dlhšiu dobu nachádza špeciálna verzia Forzy 6 s prívlastkom Apex a na počítači si môžete zahrať aj viac arkádovo ladenú Forzu Horizon 3 s otvoreným svetom.

Forza Motorsport 7 je však prvá hra z pôvodnej, resp. primárnej série, ktorá súbežne vychádza pre konzolu Xbox One aj počítače s Windows 10 a prináša totožný obsah a podporu funkcie Xbox Play Anywhere. Vďaka nej hru získate vo verziách pre obe platformy, ak si ju zakúpite digitálne z Microsoft Obchodu a medzi počítačom a Xboxom sa vám budú automaticky synchronizovať uložené pozície. V praxi to znamená, že ak začnete hrať doma na Xboxe, môžete pokračovať v hraní na vašom hernom notebooku, napr. počas cestovania. V redakcii sme to počas testovania využívali.

Forza Motorsport 7 nemá v jadre čím prekvapiť. Ide o siedmu hru zo série, ktorá si už v roku 2005 stanovila jasný cieľ – priniesť hráčom zábavný a atraktívny automobilový simulátor. S každým novým dielom sa Forza približuje k tomuto cieľu a zároveň prináša čoraz viac obsahu. Sedmička obsahuje viac ako 700 vozidiel a 200 rôznych tratí v 32 lokalitách po celom svete. K dispozícii sú skutočné trate aj vymyslené okruhy. Nové trate dopĺňa obsah z predchádzajúcich hier a výsledkom je titul, ktorý ponúka veľké množstvo obsahu.

Samotný obsah by bol zbytočný, ak by bola hrateľnosť zlá alebo nezáživná. To sa v prípade Forzy nestane. Dlhoročné skúsenosti vývojárov sa jednoducho nezaprú, Turn 10 Studios sú majstrami svojho oboru. Skutočným lákadlom hry je okrem jej zábavnosti aj fakt, že si ju každý prispôsobí svojim schopnostiam. Forza Motorsport 7 ponúka viacero asistentov riadenia, ktorých si môžete zapnúť alebo vypnúť a taktiež aj rôzne stupne schopností vašich súperov. Vďaka tomu si Forzu užije aj úplný nováčik aj pokročilý veterán, ktorý už niekoľko ročníkov Forzy odjazdil. Správne nastavenie hry nepodceňujte a aj samotná hra vás vyzve k zvýšeniu náročnosti, keď budete na okruhoch príliš dominovať. Extra výzva je niekedy fajn, my sme si hru užili proti náročnejším súperom o poznanie viac.

Forza tiež obsahuje funkciu pretočenia času. Niekto ju môže považovať za podvádzanie – ten si ju vypne, ostatným hráčom však môže táto funkcia pomôcť v zlepšovaní svojich schopností a v pochopení jednotlivých tratí. Jej zmysel spočíva v tom, že kedykoľvek môžete hru pozastaviť a vrátiť sa o pár sekúnd dozadu. Hodí sa to, keď napr. zle odhadnete ostrú zákrutu alebo keď sa zapletiete do skupinovej búračky – obvykle vašim pričinením. Príliš si však na túto funkciu nezvykajte, pri online hraní s ostatnými hráčmi nie je dostupná.

Na Forze sme si zamilovali pocit z jazdy, ktorý dokáže navodiť a tiež variabilitu, ktorú ponúka. Prvýkrát je k dispozícii skutočne dynamické počasie, ktoré sa môže meniť priamo počas pretekov. A spomenutú variabilitu zabezpečuje 700 vozidiel – je super jazdiť v modernom pretekárskom aute, v ďalšom závode ho vymeniť za ťahač kamiónov a potom sa pre zmenu vrátiť do histórie v kokpite formuly 1, ktorá by dnes našla využitie akurát na stretnutí veteránov. Každé z vozidiel má unikátne a realisticky spracované jazdné vlastnosti, čo síce nemôžeme z praxe potvrdiť pri každom aute, avšak keď sme vo Forze pretekali v Porsche Cayman GT4, vyvolalo nám to spomienky na zážitkovú jazdu s profesionálnym inštruktorom, ktorú sme v tomto aute absolvovali v apríli v Lipsku.

Hodnotenie: 4,5/5, 90 %
Cena: 64,99 EUR
Zapožičal: Microsoft

Páči sa nám
Zábavná hrateľnosť
Výborný jazdný model a pocit z jazdenia
Množstvo obsahu
Plnohodnotná verzia pre PC
Dynamické počasie

Nepáči sa nám
PC verziu kúpite iba digitálne
Menej realistický model poškodenia
Horšia optimalizácia pre staršie PC

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit