Jeden z najpraktickejších notebookov, aké na trhu dostanete. Nevyzerá síce tak štýlovo ako iné, avšak nenechá vás v štichu. Toto je stroj, ktorý splní všetky potreby aj tých najväčších profesionálov dbajúcich na všetky detaily. Nový LifeBook série U je definitívne podarený model. Tí Japonci vedia ako na to.

Vyhotovenie a používanie

Do karát hrá tomuto stroju aj jeho rozmer. Má 12,5“ displej s Full HD rozlíšením. Na toto si už treba trochu zvyknúť. Stále môžete používať optické zväčšenie prvkov vo Windows. My sme ho vylúčili. Chceli sme plnohodnotný priestor počtu bodov, ktoré Full HD rozlíšenie ponúka.

Odolné hliníkovo-horčíkové telo je štandardom. Notebook len vyzerá, že ho treba opatrovať ako v bavlnke. Nemusíte, máme to vyskúšané. Tieto stroje prežijú pracovné cesty, nepohodlie aj vašu zlú náladu. Štandardná klávesnica je ďalším prvkom, ktorí príde pri výmene notebooku vhod. Nemusíte si na ňu zvykať a budete na nej ako doma. Má dva stupne podsvietenia. Je veľmi jemné, ale dobre sa používa aj po tme. Najmä prvý stupeň by sme definovali ako pološero, nie biele LED svetlo. Keď ale dáte jas displeja na minimum, nebude vám klávesnica ťahať oči. Tlačidlo Eco na spustenie skutočného šetriaceho režimu je teraz dostupné cez funkciu. Jediné samostatné tlačidlo je na zapnutie nad klávesnicou.

Touchpad je vzhľadom na telo menší. Lepšie sa nám používala myš. Chválime ale takmer nepočuteľné tlačidlá pod ním.

Výrobca použil na autorizáciu svoj bezpečnostný prvok PalmSecure, ktorý sníma krvné riečisko vašej dlane. Treba sa ho naučiť používať a mať ruku v správnom uhle a výške nad snímačom. Podľa výrobcu je podstatne bezpečnejší ako klasický snímač odtlačkov. Ten tu už neuvidíte. Na autorizáciu ešte môžete použiť čítačku SmartCard alebo klasické spôsoby na prihlásenie do systému alebo celého notebooku v prípade voľby bootovacej ochrany.

Pánty sú extra pevné a udržia displej v akejkoľvek polohe až do uhla niečo cez 180°.

Model notebooku / ParameterFujitsu LifeBook U728
ProcesorIntel Core i5-8350U 1,7 ÷ 3,6 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GB
Displej12,5″, IPS, anti-glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, VGA, RJ-45, Nano SIM, dokovací konektor, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]302 × 209 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,111
ZapožičalFujitsu

Výkon a hardvérová výbava

Testovaná konfigurácia mala procesor Intel Core i5-8350U 1,7 ÷ 3,6 GHz a 8 GB RAM. Kto chce, môže ísť až do veľkosti 32 GB. Pevný disk s kapacitou 256 GB nám postačoval a jeho prenosové rýchlosti sú okolo 1 GB/s. Ocenili sme aj displej vo verzii s antireflexnou úpravou. Na tento notebook sa bude dobre pozerať v hociktorej izbe, hotelovej hale alebo kdekoľvek v bodovo presvetlených halách. Už nemusíte hýbať s vekom, aby ste našli správnu polohu, kde sa nebudú odrážať dve svetlá zo steny. Dá sa zakúpiť aj displej s dotykovou vrstvou, no my sme ocenili to, že nebol dotykový.

Prekvapila nás slabšia výdrž. Výrobca hovorí o 13 hodinách. Berieme, že reálne je to menej. Benchmark otestoval výdrž na tri hodiny. V praxi sa dostanete o necelú hodinu vyššie. Stále je to málo. Ideálne je použiť Eco režim. Notebook sa citeľne spomalí ale bude sa na ňom dať takmer bežne pracovať. Vtedy sme sa dostali takmer na 6 hodín. Stále je to málo a aj tu to pripisujeme slabej optimalizácii nových procesorov a systému Windows.

Menšie telo znamená aj vyššie teploty šasi. Nie je ale tak tenký a v reáli nie je teplota na veľkej ploche. Hoci 2 cm2 je v prípade 12,5“ notebook pomerovo celkom dosť.

Výrobca prináša súpravu nástrojov WorkPlace Protect. Tu si môžete nastaviť verifikáciu do systému a povolené spôsoby a hardvérové prvky. To znamená, že môžete napríklad zakázať prihlásenie cez klasické heslo do Windows a nechať povolené len Smart karty. Prístup k Nano SIM slotu je pod batériou.

Model / TestyFujitsu LifeBook U728
Kancelársky výkon – PCMark 102947
Essentials6095
Productivity4770
Digital Content Creation2391
Herný výkon – 3DMark 111569
Graphics score1438
Physics score4943
Combined score1171
VR Mark
Orange Room517
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1164,9
Access time [ms]0,095
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]3:04
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]36,3 / 37,6
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]41,2 / 48,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,76
Odolnosť tela5/5
Dizajn3/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • odolné spracovanie
  • nadštandardná výbava portov
  • tichý
  • eco režim

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • výdrž bez Eco režimu

Verdikt

Fujitsu LifeBook U728 je super stroj na prácu. Je to plne vybavený notebook, ktorý má všetko, čo potrebujete. Žiadne kompromisy ani výhovorky v zmysle, že dnes už to zákazníci nevyžadujú. Nič také, iba výborný kancelársky a multimediálny výkon a všetky porty a bezpečnostné technológie, ktoré tam naozaj chcete.

Cena: 2017 EUR

Zapožičal: Fujitsu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.