Je veľká škoda, že sa o tejto kamere nehovorí viac. Nie je to horúca novinka, ale pozornosť si zaslúži. Prečo? Lebo klasické 360° kamery neponúkajú toľko možností a také výstupy ako Fusion.

Spoločnosť GoPro je lídrom v oblasti akčných kamier a doposiaľ sa nenašiel konkurent, ktorý by ju niečím predbehol. My sme sa pozreli na sférickú kameru GoPro Fusion bližšie a boli sme veľmi prekvapení z toho, čo táto kamera dokáže a aké zábery sa z nej dajú dostať.

Spracovanie, odolnosť a základná špecifikácia

Fusion je kvalitne spracované a odolné zariadenie, ktoré vydrží aj hrubšie zaobchádzanie. Telo je pogumované a farebná kombinácia korešponduje s ostatnými GoPro produktmi. Kamera je odolná voči vode (do 5 m) a prachu, čo je konkurenčnou výhodou. Nevýhodou je však to, že sklenené objektívy sa môžu pri silnejšom páde poškodiť a oprava nebude určite lacná. K dispozícii sú dva ovládacie prvky, dve informačné diódy, malý monochromatický displej, krytý USB-C port a slot pre batériu a dve microSD karty. V základnom balení nájdete kameru, ochranný kryt, predlžovací statív, dva držiaky s 3M páskou a batériu.

Fusion má dva 18 Mpx snímače a 4 integrované mikrofóny, čo zaručuje záznam 360° videa bez viditeľných „zošití“ a záznam 360° zvuku. Video je možné nahrávať v max. rozlíšení 5,2K/30 fps (1 min/330 mb) alebo 3K/60 fps. Fotografie majú rozlíšenie 18 Mpx (podpora RAW). Tieto rozlíšenia sú dostupné pre všetky režimy, iné možnosti nie sú. Samozrejmosťou je pokročilá softvérová stabilizácia, ktorá pracuje ukážkovo. K dispozícii je aj plnohodnotná konektivita: Wi-Fi, Bluetooth a GPS. Pozitívne hodnotíme aj hlasové ovládanie (v anglickom jazyku), ktoré funguje ukážkovo.

Základný obsah balenia

Režimy snímania a poznatky z praxe

Fusion ponúka viacero režimov, s ktorými sa dá dobre pracovať – video, fotografie, nočné fotografie, série a časozberné video/fotografie. Nechýba ani režim PRO Tune s vlastným nastavením parametrov. Všetky režimy a nastavenia sa dajú konfigurovať priamo v kamere. Menu je prehľadné a ovládanie jednoduché. Ak vyžadujete živý náhľad z kamery, okamžité prezeranie súborov a prehľadnejšie nastavenia, tak budete potrebovať smartfón s aplikáciou GoPro (zdarma pre Android a iOS). Aplikácia ponúka aj základnú úpravu súborov, možnosť zdieľania a ukladania priamo do telefónu. Komunikácia je prostredníctvom Wi-Fi.

Pokročilé a obsiahlejšie možnosti úprav získate v programe GoPro Fusion Studio (zdarma pre PC a Mac). Nájdete tu rôzne nástroje na zmenu pozícií a farebného podania. Odporúčame funkciu „little planet“, ktorá spraví z bežných záberov veľmi pútavý materiál. Výsledné video môže byť optimalizované pre rôzne sociálne siete alebo podľa vlastnej potreby. Ak to bude 5,2K alebo 4K video, tak sa váš počítač zapotí a nie každý to dá úplne v pohode – je to hardvérovo náročný proces.

Program Fusion Studio ponúka pokročilú postprodukciu videí a fotografií

Fusion nahráva videá a fotografie v špičkovej kvalite. Páči sa nám farebné podanie, ostrosť a skvelá softvérová stabilizácia obrazu. Tieto médiá sú použiteľné na bežné, ale aj profi účely, pričom ide o plnohodnotný VR materiál pre rôzne aplikácie, ktoré pracujú s 360° videom. Okrem kvality obrazu je prekvapením aj spracovanie, resp. spájanie videa. Vo výsledku takmer vôbec nevidieť spoj, je to krásne zošité. Najlepšie výsledky dosiahnete s dobrým svetlom, ale aj s nedostatkom svetla si dokáže Fusion celkom slušne poradiť.

Prečo je to sférická kamera? Lebo nie je potrebné riešiť, ako bol záznam nahrávaný, za každých okolností nahrávajú oba snímače a vy si potom z nahrávky vyberiete tú časť, ktorú potrebujete, bez ohľadu na smer a pozíciu. Spoj obrazu je perfektný. Klasické 360° kamery to celkom nedokážu. Nevýhodou je, že kamera nahráva na dve microSD karty. Samostatne získate zábery iba z jedného snímača. Ak chcete pracovať s celým videom, je potrebné kameru pripojiť k PC s programom, ktorý si súbory načíta. Druhá možnosť je mobilná aplikácia. Sčasti je to aj výhoda, nakoľko nemusíte karty zo zariadenia vôbec vyťahovať. Potešila nás aj výdrž batérie, ktorá sa pohybuje na úrovni 40 až 50 minút záznamu 5,2K videa. Záleží to však aj od nastavení a poveternostných podmienok.

Aplikácia GoPro ponúka živý náhľad videa, rýchle úpravy a jednoduché zdieľanie súborov 

Hodnotenie

GoPro Fusion je akčná kamera, ktorá vás bude baviť. Zaručene! Jej cena je síce o 200 eur vyššia oproti aktuálnej vlajkovej lodi (GoPro Hero 7 Black), ale dokáže si ju obhájiť. Postprodukcia súborov ponúka zaujímavé možnosti a zábery z tejto kamery sú jednoducho perfektné. Obrazová kvalita a stabilizácia je špičková, GoPro to jednoducho vie. Zaznamenaný zvuk je priemerný, ale stále použiteľný. Nevýhodou však môžu byť rozmery a hmotnosť, určite nejde o žiadnu minikameru.

Zapožičal: Alza.sk

Cena zariadenia: 640 EUR

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE