Hama SMART vonkajšia IP kamera ponúka solárne napájanie a je ideálnym spôsobom, ako ochrániť svoj domov či majetok vo vonkajších priestoroch.

Nielen obdobie sviatkov je časom, keď treba chrániť svoj majetok. V čase, keď však vychádzame zo svojho domu o niečo častejšie, napríklad na návštevy svojich blízkych alebo na dovolenky, chceme svoj domov aj tak sledovať. V bytoch nám pritom postačí bežná vnútorná kamera, ako je to však v prípade rodinného domu, garáže či chaty? V tomto prípade treba siahnuť po riadnej vonkajšej kamere s ochranou voči vode napríklad v podobe dažďa či snehu. A takouto kamerou je aj Hama SMART vonkajšia IP kamera.

Túto kameru sme mali možnosť vyskúšať aj u nás v redakcii, resp. u nás doma a po niekoľkých týždňoch máme jasno v tom, ako funguje a či sa jej kúpa vyplatí. Ak teda zvažujete aj vy kúpu vonkajšej kamery pre ochranu vášho majetku, prípadne na sledovanie situácie, keď ste napríklad v práci, tak sa pozrite na naše skúsenosti, ktoré sme s Hama SMART vonkajšou IP kamerou získali.

Jednoduchá inštalácia aj so solárnym panelom

Prečo je Hama SMART vonkajšia IP kamera skvelou voľbou pre ochranu vášho majetku? Jedným z dôvodov je jednoduchá inštalácia, ku ktorej nebudete potrebovať pripojenie do elektrickej siete. Dôvodom je solárny panel, ktorý je súčasťou balenia a vďaka nemu získa vaša kamera elektrickú energiu zo svetla. Inštalácia tejto kamery je teda možná kdekoľvek a nepotrebujete vyhľadávať zásuvky a predlžovacie káble, aby ste si dotiahli energiu do vonkajších priestorov.

Hama SMART vonkajšia IP kameraZdroj: TOUCHIT
Hama SMART vonkajšia IP kamera

Celú inštaláciu kamery vykonáte už v priebehu pár minút a jediné, s čím musíte rátať, je inštalácia kamery do steny, prípadne do iného povrchu. Kameru pritom pripevníte na magnetický držiak, ktorý pripevníte do steny. Samotná kamera však nie je pevne prikotvená k stene, drží na magnete.

Ak by sa niekto obával toho, že magnet nebude dostatočne silný, musím ho vyviesť z omylu. Hama SMART vonkajšia IP kamera dokázala vydržať aj horšie poveternostné podmienky, silný dážď, mráz aj vrstvu snehu, pričom sa nepohla ani o kúsok. Inštalácia kamery u vás doma je teda rýchla, jednoduchá a spoľahlivá.

Ochrana na úrovni IP65

Keďže ide o vonkajšiu kameru, je nutné, aby kamera disponovala aj nejakou ochranou voči vode a prachu. Hama SMART vonkajšia IP kamera využíva ochranu na úrovni IP65. Táto ochrana zaisťuje, že je kamera prachotesná, nebude mať teda problém ani v prostredí s väčším znečistením napríklad na vašom dvore či pri ulici, z ktorej prichádza väčšie množstvo prachu. Dôležité je však to, že kamera ponúka aj vodotesnosť voči tryskajúcej vode. Ako teda už bolo spomenuté, kamera nemá problém ani s intenzívnejším dažďom, snehom alebo rannou rosou či topiacim sa ľadom.

Hama SMART vonkajšia IP kameraZdroj: TOUCHIT
Hama SMART vonkajšia IP kamera

Rýchle pripojenie pomocou aplikácie Hama Smart Home

Kameru Hama SMART vonkajšia IP kamera jednoducho pripojíte do vašej domácej Wi-Fi siete a aktuálnu situáciu môžete kontrolovať odkiaľkoľvek po pripojení na internet. Využijete na to aplikáciu Hama Smart Home, ktorú nájdete v Obchode Play pre Android smartfóny aj App Store pre telefóny so systémom iOS. Prostredníctvom tejto aplikácie prepojíte svoj telefón s kamerou a taktiež ju ovládate.

Výhodou tejto aplikácie je tiež to, že do nej môžete zaregistrovať viacero zariadení v rámci produktov Hama Smart a vytvoriť si tak celý ekosystém domácich produktov. Jednou zo skvelých funkcií, ktoré musím pri kamere spomenúť a aplikácia to umožňuje, je obojsmerný prenos zvuku. Ak teda budete sledovať, čo sa deje napríklad na vašom dvore, môžete počúvať aj zvuk, nezostane to teda len pri obraze. Bonusom je aj to, že vďaka reproduktorom v kamere môžete zvuk preniesť aj vy zo svojho smartfónu. Ak máte na dvore teda napríklad psa, ktorý začne vyvádzať, môžete sa mu prostredníctvom kamery prihovoriť.

Aplikácia Hama Smart HomeZdroj: TOUCHIT
Aplikácia Hama Smart Home

Hama SMART vonkajšia IP kamera má kvalitný obraz

Pri kamere je dôležitý aj obraz, resp. kvalita toho, čo vidíte vo svojom smartfóne. Hama SMART vonkajšia IP kamera disponuje kvalitným obrazom vo Full HD rozlíšení a má široký uhol záberu. Aj keď sa teda kamera sama o sebe neotáča, tak zaberie široký priestor, na ktorý môžete vidieť aj z práce či dovolenky prostredníctvom svojho smartfónu. Pohybový senzor vás taktiež upozorní a vytvorí videozáznam vo chvíli, keď prostredím prejde podozrivý pohyb. Tieto záznamy sa môžu ukladať na SD kartu, keďže Hama SMART vonkajšia IP kamera disponuje aj slotom pre takúto kartu.

Hama SMART vonkajšia IP kameraZdroj: TOUCHIT
Hama SMART vonkajšia IP kamera

Keď už sme však pri obraze, vyzdvihnúť musím aj nočné videnie. Hama SMART vonkajšia IP kamera disponuje automatickým infračerveným nočným videním pri nedostatku svetla. Akonáhle sa teda začne stmievať, kvalita obrazu zostane nedotknutá a svoj majetok budete vedieť ochrániť aj pri horších svetelných podmienkach. Pri iných kamerách som pritom zvyknutá, že kamera zapína svetlo, aby dokázala získať ako-tak kvalitný obraz. Pri tejto kamere to tak nie je a obraz je zachovaný aj bez toho, aby pred vaším domom svietilo svetlo pri každom pohybe.

Balenie vás plne pripraví na okamžité používanie

Balenie kamery je bohaté a obsahuje všetko, čo potrebujete na jej spustenie a inštaláciu. V základe teda ide o samotnú IP kameru a magnetický držiak, ktorý nainštalujete do steny, prípadne iného povrchu. Ďalej v balení nájdete aj solárnu nabíjačku s káblom a držiak na kameru. Kamera ďalej obsahuje dva akumulátory, ktoré udržiavajú energiu. Vy tak nebudete potrebovať priame pripojenie na elektrinu.

Hama SMART vonkajšia IP kameraZdroj: TOUCHIT
Hama SMART vonkajšia IP kamera

Balenie obsahuje aj microUSB kábel, pričom treba spomenúť, že v prípade dodatočného nabíjania nie prostredníctvom solárneho panela sa kamera nabíja práve pomocou microUSB. Na vonkajšie použitie kamery budete potrebovať aj silikónový držiak, ktorý taktiež nájdete v balení. V neposlednom rade treba ale spomenúť to, že ak si kúpite kameru Hama SMART vonkajšia IP kamera, v balení nájdete aj potrebné skrutky a iný materiál na montáž. Na vás tak bude asi len to, aby ste našli vhodné miesto na inštaláciu a vlastnili vŕtačku.

V čom teda Hama SMART vonkajšia IP kamera vyniká?

Pri prvej inštalácii kamery Hama SMART vonkajšia IP kamera som mala dobrý pocit, kamera vyzerala kvalitne, balenie bolo bohaté a aj možnosť inštalácie kamery bez priameho pripojenia do elektriny ma zaujala. Trochu som sa však obávala magnetického prichytenia, keďže počasie vie byť niekedy zradné. Tieto moje obavy sa však vôbec nenaplnili a aj v čase, keď bol vietor naozaj silný, som nemala s umiestnením kamery žiadny problém.

Hama SMART vonkajšia IP kameraZdroj: TOUCHIT
Hama SMART vonkajšia IP kamera

Potešilo ma aj to, ako kamera pracovala v podmienkach s väčšou vrstvou snehu, ktorý sa na nej nachádzal, keďže som ju neumiestnila pod strechu. Neprišlo ku žiadnemu poškodeniu a spracovaním či kvalitou je pre mňa Hama SMART vonkajšia IP kamera skvelou voľbou.

Kameru Hama SMART vonkajšia IP kamera si môžete zakúpiť za cenu 119,90 eura. A musím skonštatovať, že cena kamery je pri jej kvalite naozaj odpovedajúca.

Zapožičal: Hama Slovakia

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.