Spoločnosť Acer prekvapila vstupom na trh s hernými zariadeniami.

Predstavila produktový rad Predator, ktorý okrem notebooku obsahuje aj tablet a monitory. V redakcii sme mali možnosť otestovať 15-palcový model s konfiguráciou, ktorá patrí medzi tie najvýkonnejšie. Obsahuje procesor Intel Core i7-6700HQ, 16 GB operačnú pamäť a grafickú kartu GeForce GTX 980M. Notebook má vo výbave 256 GB SSD disk a 1 TB pevný disk s rýchlosťou 7200 otáčok. Predator 15 sa v tejto konfigurácii predáva za cenu 2169 eur, v predaji sú taktiež lacnejšie modely, ale aj konfigurácie s 32 GB, resp. 64 GB operačnou pamäťou a 512 GB SSD diskom.

Acer Predator je skutočne výkonný model, dominuje tiež svojou grafickou kartou. GTX 980M aktuálne patrí medzi špičku medzi mobilnými grafickými kartami a nárast výkonu oproti GTX970M je poznať najmä v prípade najnáročnejších hier, resp. pri nastavení najvyššej kvality vykresľovania grafiky.

Komponenty sú jedna vec, avšak celkové spracovanie notebooku vyžaduje oveľa viac úsilia. Najmä v segmente herných notebookov, ktoré v malých rozmeroch skrývajú veľký výpočtový výkon. To so sebou prináša výzvu, ako notebook efektívne chladiť. Predator v tomto smere potešil.

acer_predator_3_web2016_3_nowat

Treba podotknúť, že herná prvotina od Aceru pôsobí celkovo uceleným dojmom. Zariadenie sme v rámci testovania používali týždeň a počas tejto doby sme nenatrafili na výraznejšie nedostatky. Plastová konštrukcia notebooku je odolná, štýlová a hlavne výborne spracovaná. Chladiaci systém šikovne odvádza teplo, takže na dotyk horúce časti sa nachádzajú iba v zadnej časti notebooku, odkiaľ sa teplý vzduch vyfukuje. Spodok je veľmi dobre chladený, notebook môžete vďaka tomu komfortne používať na kolenách. Teplota okolo klávesnice a touchpadu sa aj počas hrania náročných hier pohybovala na úrovni 35 °C, takže ani v tomto smere nemáme pripomienky. Teplá bola iba malá časť v okolí pántu displeja, ale v tejto lokalite sa vaše ruky pri hraní pohybovať nebudú.

Predator chválime aj za výbornú a najmä pohodlnú klávesnicu. Aj vďaka nej sme používali Predator v redakcii ako naše primárne zariadenie – nielen na hranie, ale aj na písanie článkov. Dodajme, že numerická časť je podsvietená inou farbou ako zvyšok klávesnice, avšak tieto vlastnosti si môžete zmeniť v nastaveniach. Za zmienku stojí 5 programovateľných klávesov. Môžete im priradiť makrá alebo funkcie ako manuálne nastavenie maximálnych otáčok ventilátora alebo zapnúť, aby sa vždy používala diskrétna grafika. Touchpad je pomerne veľký, môžete ho vypnúť pomocou špeciálneho tlačidla. V takom prípade sa deaktivuje aj tlačidlo Windows.

Predator obsahuje niekoľko predinštalovaných utilít. Vo výbave má technológiu, ktorá automaticky nakrátko obráti prietok vzduchu, aby nedochádzalo k nahromadeniu prachu. Ak počítač nie je v záťaži, automaticky sa to deje každé tri hodiny. Túto funkciu môžete aktivovať manuálne. Nechýba nastavenie podsvietenia klávesnice a prispôsobenie funkcionality spomenutej pätice klávesov. A k dispozícii je aj prepínanie medzi režimami displeja a zvuku – prednastavené režimy sú štandardný, album, film, hra. Reprodukcia zvuku je dobrá, chválime basy. Avšak je poznať, že samotné reproduktory majú limitovaný výkon.

Predator podporuje monitory s technológiou G-SYNC a zaslúži si pochvalu za bohatú konektivitu. K dispozícii sú 4 USB 3.0 porty, USB-C port s podporou technológie Thunderbolt 3 a HDMI, DisplayPort výstupy.

acer_predator_1_web2016_3_nowat

Notebook sme podrobne testovali vo viacerých hrách, vo Full HD rozlíšení (notebook má 15,6-palcový matný Full HD displej) a v maximálnom nastavení kvality grafiky, anti-aliasingu atď. V prípade najnovšieho Tomb Raidera sa počet snímok za sekundu pohyboval okolo 30, 40 ÷ 50 snímok sme dosiahli zmenou anti-aliasingu zo SMAA na FXAA. Zaklínač 3 v ultra nastaveniach grafiky takisto vykresľoval 30 snímok, v prípade vysokej kvality to bolo 40 ÷ 50. Fallout 4 v ultra nastaveniach držal stabilných 60 fps. Batman Arkham Knight sa pri maximálnom nastavení pohyboval okolo 50 ÷ 60 fps, v prípade Assassin´s Creed Syndicate to bolo 40. Notebook si bez problémov poradil aj s externým displejom, hry sme hrali v rozlíšení 3440 × 1440 na 34-palcovom monitore s pomerom strán 21:9. Hranie titulu Rise of the Tomb Raider bolo skutočným zážitkom a priznávame sa, že Acer Predator v nás po dlhej dobe vzbudil záujem o hranie na PC. V poslednej dobe sme holdovali najmä konzolám.

Verdikt touchIT

Acer Predator celkovo príjemne prekvapil. Prvotina v segmente herných notebookov sa spoločnosti Acer vydarila výborne. Či už ide o výpočtový výkon, konštrukciu a spracovanie šasi, dizajn chladenia, konektivitu, klávesnicu… jednoducho nemáme pripomienky. Notebook je mimo záťaže pomerne tichý, ventilátor sa prejaví až pri hraní. Hlučnosť je na štandardnej úrovni a zaujímavý je aj koncept vymeniteľných modulov v šachte. Optickú mechaniku si tak môžete vymeniť napr. za ďalší chladič, jeho dopad na lepšie chladenie sme však nezaznamenali. Predator je notebook, ktorý si bez problémov poradí so všetkými dnešnými hrami a zaslúžene dostáva TIP REDAKCIE.

Cena: 2169 EUR
Zapožičal: Acer

+ dizajn, efektívny systém chladenia, výkon
–  horšia mobilita

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní touchIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit