Lacnejší model od verzie Honor 10 je tu.

Je nad očakávanie jasné, že verzia Lite musela prísť na trh. Už niekoľko rokov poznajú fanúšikovia značiek Honor a Huawei ich spôsob uvádzania noviniek na trh.

Okrem parametrami nabitého „hlavného“ smartfónu sa po čase na trhu objaví aj verzia Lite. Za ešte lepší peniaz získate novinku. No tak isto aj s jemne zníženými parametrami oproti „neLite“ verzii.

Prečítajte si našu recenziu: Testujeme Honor 10: Chameleón medzi smartfónmi. Jeho cena robí ostatným výrobcom vrásky

Kde kúpiť?

Predaj Honor 10 Lite sa na Slovensku začne 16. januára, a to s cenovkou 219 EUR za 32GB variant a 229 EUR za 64 GB variant. Telefón bude možné zakúpiť u predajcov Alza.sk, NAY, Datart, TPD, Okay, Mall.sk a hej.sk a taktiež u operátorov O2, T-Mobile a Orange.

Zadný kryt musí zaujať

Nie je to však jediné, čím si telefón všimnete. Miniatúrny výrez nad displejom v „kvapôčkovom dizajne“ je hlavným ťahákom tohto smartfónu. FullView displej tak pokročil o stupienok vyššie a k dispozícii máte ešte väčšiu plochu na 6,21“ uhlopriečke. Výrobca tento typ displeja nazval ako Dewdrop FullView.

Smartfón má klasický dizajn so zaoblenými hranami. V tomto prípade je zaoblenie výraznejšie, čo poznáte ihneď po uchopení do ruky. Zadný kryt dokonca nie je ani tak šmykľavý, ako pri väčšine dnes vyrobených smartfónov. Verzia, ktorú vidíte na našich obrázok sa volá Sky Blue, dostupné sú ešte varianty Sapphire Blue a Midnight Black.

Miniatúrny výrez v takomto vyhotovení sa nám páči. Nie je to síce kruhový výrez v displeji ale je to opäť pokrok.

Displej má zaoblené rohy, takže si zachováva unifikovaný tvar so zvyškom tela. Inak je to klasický plochý displej. V tejto cenovej kategórii nič nezvyčajné a potešilo nás to. Klasika je klasika a vystačíme si z „bežným“ displejom bez zahnutým hrán. Predná strana má 24 Mpx fotoaparát s vylepšením o prvky umelej inteligencie.

Spodná hrana má audio konektor, reproduktor a microUSB konektor. Na pravej hrane tlačidlo hlasitosti a vypnutia displeja. Horná hrana má slot na dve Nano SIM karty. Avšak musíte sa rozhodnúť, či chcete Dual SIM alebo do jedného zo slotov vložíte pamäťovú kartu.

Zadná strana má dva objektívy a LED blesk. Je tu aj čítačka odtlačkov, funguje spoľahlivo. Rovnako tak aj odomykanie tvárou. V praxi je buď rovnako rýchle ako použitie čítačky alebo aj rýchlejšie.

Fotografovanie

Na rozdiel od modelu Honor 10 s fotoaparátmi 24 + 16 Mpx je tu kombinácia 13 + 2 Mpx. Druhý je teda pomocný a slúži na lepšie rozpoznanie hĺbky scény. Ideálne na portrétové fotografie. Selfie fotoaparát s 24 Mpx snímačom má podporu umelej inteligencie na rozpoznávanie scén.

Automaticky prispôsobí výslednú fotografiu v kombinácii s modrou oblohou, kvetinami, zeleným prostredím ako napríklad fotkami na tráve, pláži alebo napríklad v prípade večerných selfie.

Portrétové fotografie sú výborné a sme s nimi spokojní. No bez režimu prikrášlenia uvidíte ako to s vašou pokožkou naozaj je. Mierne skrášlenie sme využili. Fotenie s hlavným fotoaparátom v režime portrétu nemá chybu. Potrebujete stáť zhruba 1 – 1,5 m od fotografovaného objektu.

Radi sme ho využívali aj na fotenie malých objektov, potom je treba byť úmerne vzdialený od objektu. V prípade postavičky s veľkosťou 7 cm nám na požadovaný výsledok postačilo 20 cm. Je to na vás a so scénou sa dá pohrať.

Ak nechcete príliš „rozblurovaný“ efekt, použite na fotenie takéhoto objektu automatický režim. Stačí ťuknúť na objekt na jeho správne zaostrenie a dosiahnete podobný výsledok avšak s podstatne menším efektom rozostrenia.

Umelá inteligencia nechýba ani pri hlavnom fotoaparáte. Zapína sa priamo z horného menu a je teda na vás, či chcete prikrášlené a umelé fotky alebo fotky viac blízke realite. Je to režim, s ktorým sme spokojní a za istých podmienok robí fotky naozaj lepšie – živšie.

Nie vždy to ale bude žiaduce. Silné prekontrastovanie zelenej trávy pretrváva, hoci je to na efekt veľmi pekné. Dobré výsledky dosiahnete pri fotení jedla a tak isto aj pri fotografiách s oblohou. Farebnosť je podstatne väčšia a obrázok vo výsledku nebude pôsobiť tak sivasto až pochmúrne.

V súvislosti s fotoaparátom môžete využiť osobného asistenta HiVision, ktorý rozpozná 522 európskych pamiatok a 10 miliónov umeleckých diel. Je to vlastné riešenie od Huawei a dalo by sa povedať, že v určitom smere nahrádza Google Lens.

Testovacie fotografie

Výbava, výkon, systém

Je to telefón „za dve stovky“. Nie je pomalý, no Kirin 7103 GB RAM nebude zárukou absolútnych výkonov. Na trhu však nie je kombinácia so 4 GB RAM. Dostupné sú len dva varianty a to s 32 a 64 GB úložiskom. Celkovo je to pomerne svižný telefón.

Niekedy trvá dve tri sekundy, kým sa dostanete do aplikácie Gmail alebo Chrome. Potom už je všetko celkom svižné. Kapacita RAM síce obmedzuje prepínanie množstva aplikácií. Budete ich musieť načítať znova. Je to normálne, dalo by sa povedať, že s týmto typom CPU a 3 GB RAM telefón nemá výraznejší nedostatok.

Iste, pomalšie reakcie budete pozorovať vtedy, keď budete chcieť zdieľať niečo do inej aplikácie. Vtedy si na zoznam možností na zdieľanie budete musieť počkať aj tri sekundy.

V systéme nechýba podpora GPU Turbo 2.0. Je to technológia, ktorá zlepšuje používateľský zážitok z hrania, napríklad aj optimalizáciou systémových nastavení pri spustení hry. Využíva umelú inteligenciu. A nespornou výhodou je, že sa dokáže zamerať na vybrané hry.

V prípade novej verzie je možné túto technológiou aktualizovať cez klasické stiahnutie z aktualizačného servera. Podobne ako hlavné aktualizácie OS Android.

Batéria s kapacitou 3400 mAh v kombinácii s riadením spotreby nového Androidu (a EMUI) vydrží naozaj celý deň. Vieme, že toto nie je najvýkonnejší telefón, no aj tak je to príjemná správa. Nabíjačka je 10 wattová a nemáme k nej výhrady. Azda len sklamanie z microUSB konektora.

Je to ale otázka čo najlepšej ceny, takže hoci je to pre nás sklamanie, je to pochopiteľné. Batéria sa už aj 10 W nabíjačkou nabije rýchlo a keď zoberieme, že je tu až 3400 mAh kapacita, čas vyše dvoch hodín na plné nabitie nie je dramatický. Navyše získate skutočne celodennú výdrž pri neustálom používaní.

EMUI 9.0.1

Vynovené rozhranie EMUI je zážitkom používať. Je dokonca vhodné aj pre smartfóny s nižším výkonom ako majú tie najvybavenejšie modely. Je zapracované do Androidu 9, výrobca dokonca ponechal ovládanie gestami, ktoré prišlo s Android 9, no málokto ho aplikoval do svojich nadstavieb.

No iPhone X ani jeho nasledovníci to nie sú. My sme ovládanie gestami vypli a ponechali klasické ovládanie dotykovými tlačidlami.

Ich poradie sa dá zmeniť, čo poteší pravákov aj ľavákov. Gestá nám pripadali spomalené a nebolo to to pravé. Tým, že je výrez zmenšený na minimum, nemali sme problém s notifikáciami a všetko podstatné sme vždy videli.

Verdikt a technické parametre

Honor 10 Lite je veľmi pekný smartfón. Je toho Honor a tak o vynikajúcej cene a dobrých technických parametroch netreba pochybovať. Páčilo sa nám skombinovanie všetkého podstatného ako nabíjanie na úrovni Quick Charge 2, audio konektor, NFC aj na platenie alebo vynikajúci displej.

Telefón nie je dokonalý a občas naň budete čakať. Avšak stále si na ňom môžete zahrať hry a využívať jeho fotoaparát. Ten mimochodom robí výborné fotky. Najviac nedostatkov sme zaznamenali pri umelom osvetlení. Spravidla viac ako pri nočných fotografiách. Nočné je vhodné fotiť s režimom Noc. Potrebujete mať ale naozaj pevnú ruku. Nemali sme pocit, že by nám tento režim až tak pomáhal.

Najväčší konkurenti tohto smartfónu

Model telefónuHonor 10 Lite
Operačný systémAndroid 9.0, aktualizácie 1. 11. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 64
ProcesorKirin 710, 8-jadrový, 2,2 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,21 / 1080 × 2340, 18:9
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 512 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 (f/1,8) + 2 (f/2,4) Mpx, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video24 Mpx, f/2.0, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3400 mAh, 10W
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 74 × 8 / 162
KonektormicroUSB
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total scoretest sa zasekol
PCMark for Android – Performance5859
3DMark Sling Shot Extreme – Total835
Graphic704
Physics2389
VRMark Amber Room – Total1139
A1 SD Bench – RAM6397
Úložisko čítanie / zápis [MS/s]144 / 117

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Opäť originálne spracovanie zadného krytu
  • Rýchla čítačka odtlačkov
  • Kvalita selfie fotiek
  • Umelá inteligencia pre oba fotoaparáty
  • Cena
  • Celodenná výdrž

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Ešte stále microUSB konektor
  • Horšia kvalita fotiek pri umelom osvetlení
  • Nemá krytie odolnosti IP


Cena: 219 EUR za 32 GB verziu / 229 EUR za 64 GB verziu

Zapožičal: Honor

Titulná a produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Je tu Honor 8X s obrovským displejom a neskutočne dobrou cenou (doplnené)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.