Honor 9 Lite svojím spracovaním pripomína smartfóny, ktoré sú dvojnásobne drahé.

Prednej strane dominuje 5,65-palcový IPS displej s pomerom strán 2 : 1 a rozlíšením 2160 × 1080 px. Okrem na výšku natiahnutého displeja potešia aj malé rámiky nad a pod displejom. Honor 9 Lite však vyzerá rovnako skvelo aj pri pohľade na jeho zadnú stranu. Tú pokrýva sklo s efektom zrkadla, čo v nás evokovalo Sony Xperiu XZ Premium.

Zadná strana obsahuje čítačku odtlačkov prstov, ktorá je pomerne rýchla a hlavne spoľahlivá. Zadný duálny fotoaparát mierne vystupuje z tela. Duálny fotoaparát nájdete aj vpredu, v oboch prípadoch zvolil výrobca kombináciu 13 Mpx a 2 Mpx senzorov. 2 Mpx fotoaparát meria hĺbku, čo sme v praxi otestovali. Keď sme ho zakryli, nebolo možné meniť hĺbku ostrosti na vytvorených fotografiách. Kvalita fotiek je mierne nadpriemerná.

V horších svetelných podmienkach majú fotoaparáty problémy, v dobrom svetle vedia vytvoriť veľmi slušné fotky. To platí prakticky pre všetky telefóny v tejto cenovej rovine, Honor 9 Lite však poteší extra funkciami, ktoré prinášajú duálne fotoaparáty vpredu aj vzadu.

Model telefónuHonor 9 Lite
Operačný systémAndroid 8.0, bezpečnosť 1. 1. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorKirin 659, 8-jadrový, max. 2,36 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,65 / 1080 × 2160
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 + 2 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video13 + 2 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]151 × 72 × 7,6 / 149
Konektormicro USB
ZapožičalHonor
Cena [EUR s DPH]249
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score67549
PCMark for Android – Performance5170
3DMark Sling Shot Extreme – Total292
Graphic236
Physics1772
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž3/5

Displej telefónu patrí v rámci testovaných modelov k tomu lepšiemu. V porovnaní s o poznanie drahšími modelmi pôsobí mierne vyblednuto, avšak vedľa priamej konkurencie patrí k tomu lepšiemu, ako už bolo spomenuté. Honor 9 Lite poháňa procesor Kirin 659 a kombinácia 3 GB RAM + 32 GB úložisko. Reakcie telefónu sú pomerne svižné a pri priamom porovnávaní s ostatnými telefónmi z tohto testu sa aplikácie zvyčajne spustili o pár milisekúnd až sekundu rýchlejšie.

Široký výber smartfónov nájdete na www.nay.sk
Honor získava v prípade novinky veľkú pochvalu aj za predinštalovaný Android 8.0 Oreo priamo v základnom balení. To je vlastnosť, ktorá je ešte stále vzácna aj pri výrazne drahších telefónoch. Nadstavba je EMUI, ako to už býva pri všetkých Huawei a Honor zariadeniach. Potešiteľné je, že už aj na Slovensku funguje cloud, takže si môžete do neho zálohovať celý telefón vrátane fotiek. Rovnako, ako to ponúka Samsung a Apple.

Honor 9 Lite nás potešil aj nízkou hmotnosťou iba 149 gramov. Batéria má kapacitu 3000 mAh, nabíjanie zabezpečuje micro USB konektor. Ide teda o pomalé nabíjanie, z 0 na 100 % trvá približne 2,5 hodiny. Telefón nám štandardne vydržal na jedno nabitie celý deň. Chválime zabudovanie NFC čipu. 3,5 mm audio jack je tu, mono reproduktor je priemerný. Dual SIM slot je hybridný, takže môžete používať dve nano SIM karty alebo jednu SIM a jednu microSD kartu.

Na konci galérie nájdete porovnanie Honor 9 Lite a Honor 7X

Verdikt

Výrobcu chválime za to, ako dokázal skombinovať dostupnú cenu so špičkovým spracovaním. Telefón nezaostáva ani z hľadiska ostatných parametrov a oceňujeme Android 8.0. K dokonalosti mu chýba len rýchlejšie nabíjanie.

thumbs-up-icon

Výhody

  • nádherný dizajn
  • displej 18,5:9
  • Android 8.0
  • dva duálne fotoaparáty
  • nízka hmotnosť

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • slabšie fotky v horšom svetle
  • iba micro USB port

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018,  ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit