Športové náramky sú obľúbené nielen vyslovene pre tých, čo športujú.

Band 3 od Honoru je náramok, ktorý sme si obľúbili pre tri veci – cena, vode odolnosť pri plávaní a monitorovanie pohybu a spánku. V redakcii sme tento náramok skúšali hneď dvaja – Mišo a Tomáš. Preto sa dozviete naše skúsenosti a dojmy z dvoch strán a z „prvej ruky“.

Náramok sa predáva za cenu 69 EUR a je dostupný v troch farbách a s plastovým náramkom. Nie je ho možné vymeniť za iný, napríklad kožený. To mu však odpustíme, Band 3 za túto cenu prekonáva rekordy a ukazuje, že nielen smartfóny robí Honor za výborné ceny. Na to, aby ste mohli Band 3 použiť potrebujete smartfón s Android 4.4 a vyšším alebo systém iOS 8.0 a vyšší.

Čo všetko dokáže

Zmeria vašu chôdzu, beh, plávanie a kvalitu spánku. Pohodlne sa nosí a celkom dobre sa zapína na ruku. My stále používame starší „konkurenčný“ model Huawei TalkBand B2. Svojho času s koženým hodinovým remienkom, no pri športovaní sa jemne potrhali spoje. Je teda jasné, že výrobca použil plastový náramok (výrobca hovorí materiáli termoplastický polyuretán) a má to svoj zmysel. Najmä bazén by koža neprežila.

Zapínanie je na dvoch miestach, podobne ako pri iných náramkoch tohto typu. Treba na to vynaložiť viac sily, aby ste oba výlisky dobre zacvakli do dierok na remienku. Odmenou bude pevné držanie, neodopnete si ho napríklad keď budete dávať popruh batohu cez ruku atď. Pevné pripnutie má svoj zmysel aj pri meraní tepu. Náramok umožňuje kontinuálne meranie tepu a v softvérovej aplikácii Huawei Wear zobrazí váš tep počas celého dňa.

Priamo na náramku sa dá definovať, čo presne na ňom chcete mať. Ak nechodíte plávať, dá sa cez aplikáciu v smartfóne položka odstrániť. Počítanie krokov aj behu je automatické, manuálne si môžete zapnúť beh v rámci vašej športovej aktivity. Čiže toto je možné sledovať aj oddelene.

Technické parametre

Vode odolnosť do 50 metrov je výborná vec. Ocenia ju aj neplavci, ktorí chodia radi na turistiku alebo sa spotia pri náročnom športe. Majú teda istotu, že náramok niečo vydrží. Páčilo sa nám jeho ovládanie. Dotykové tlačidlo slúži na pohyb po položkách menu. Výnimkou je poklepanie hánkou po displeji v prípade plaveckého využitia. Výborný nápad, keďže s mokrými prstami by ste mali na dotykovom tlačidle problém.

Na displej vidno aj na priamom slnku. Je to tým, že ide o PMOLED displej s uhlopriečkou 0,91“ a rozlíšením 128 × 32 px. Tento typ displejov nie je na rozdiel od AMOLED vhodný pre veľké plochy a spravidla ho výrobcovia používajú na uhlopriečky do 3“. Dôvodom, prečo je tu displej typu Passive-Matrix OLED je práve cena. Je podstatne nižšia, než u Active-Matrix OLED displejov. Polykarbonátové telo chráni náramok proti odieraniu. Faktom je, že počas 3 týždňov, čo sme náramok používali, na ňom nebol ani jeden škrabanček.

Budeme kompletní a teda Band 3 má 256 kB RAM, 1 MB ROM a 16 MB flash pamäti. Údaje, ktoré sú vám na nič, no výrobca ich uvádza.

Výdrž

Batéria má kapacitu 100 mAh. Vydrží až 30 dní. Toto sme vyskúšať nemohli, navyše sme mali aktivovanú funkciu TrueSleep, ktorá má vyššiu spotrebu. Pri našom použití nám náramok vydržal približne 10 dní. Kontinuálne meranie tepu sme mali vypnuté. Keďže nás doterajší náramok od Huawei vydržal tri dni (je to ale zároveň handsfree), nabíjanie raz za týždeň pre nás nebolo nijako limitujúce. V balení je redukcia na microUSB pripojenie. Do náramku sa tento konektor nezmestil. Ani počas 4-dňnovej služobnej cesty sme nemali problém. Pri našom používaní ho stačilo nabiť pred cestou a potom až po pár dňoch, po návrate domov. Takže na krátke cesty nebudete obmedzovaní tým, že si treba nosiť malú redukciu / kolísku, aby ste náramok nabili. Podľa výrobcu sa náramok nabíja 1,5 hodiny. Toto sme nemerali. Náramok sme pripojili k powerbanke a podľa potreby ho zase odpojili a vydržal opäť niekoľko dní. Žiaden problém s nabíjaním.

Aplikácia a monitoring

Plnohodnotné využitie je podmienené aplikáciou Huawei Wear a Huawei Zdravie. Na náramku si síce môžete skontrolovať svoje denné údaje o aktivite, no grafy a zobrazenie tepu počas dňa, či analýza spánku je výborná cez aplikáciu. Na hlavnej obrazovke sa dozviete údaje o kondícii počas dňa.

Tu je prepočet spálených kalórií na základe vašich údajov z aplikácie Zdravie, prejdená vzdialenosť a počet krokov. Zároveň si nastavujete notifikácie z aplikácií, na ktoré vás má náramok vibrovaním upozorniť. Výborné je to pri hovoroch. Nechýba tradičné pripomenutie aktivity ak dlho sedíte. Presnejšie povedané, ak náramok nezaznamená aktivitu dlhšie ako hodinu.

Algoritmus je v tomto smere celkom fajn, nebudete tu mať žiadne vibrovanie, ak ho necháte položený na stole. Pozná, že ho nemáte na ruke. Nechýba vibračný budík (možnosť použiť až 5 budíkov) alebo inteligentné budenie podľa vašej fázy spánku.

Honor Band 3 – Tomášov pohľad

Osobne som používal niečo vyše roka náramok od konkurenčného výrobcu Xiaomi, konkrétne model MiBand 2. Dlho som sa rozhodoval pre zmenu, pretože MiBand 2 ponúkal presné meranie krokov, spánku a základné upozornenia za veľmi príjemnú cenu na úrovni okolo 30 eur. Postupne mi však začal čoraz viac prekážať miniatúrny displej a príliš zjednodušené notifikácie iba v podobe ikonky. Výber padol práve na Band 3, pretože som nechcel za tieto funkcie vynaložiť veľké peniaze a pomer cena/výkon sa mi pri Band 3 zdal naozaj prijateľný.

Band 3 používam asi mesiac. Zatiaľ môžem zhodnotiť, že sa mi páči výdrž batérie. Tá je aj pri aktívnej funkcii TrueSleep, stálom meraní tepu a notifikáciách na e-mail, hovory a esemesky viac ako 12 dní. Oceníte aj čitateľnosť displeja na priamom slnečnom svetle. Stále to nie je to, čo by ste očakávali, no vzhľadom na veľkosť použitého písma je oveľa lepšia, ako napríklad v prípade Xiaomi MiBand 2. Ak ste detailista, bude sa vám páčiť aj použitá animácia pri športových aktivitách. Osobne sa mi páčila aj možnosť spustenia športovej aktivity (behu) priamo z náramku, bez použitia smartfónu.

Páči sa mi aj to, že Honor pružne reaguje na spätnú väzbu od používateľov a vydáva aktualizácie firmvéru a aplikácií k náramku.

Verdikt Mišo

Náramok Honor Band 3 sme nosili súbežne s náramkom Huawei TalkBand B2. chceli sme vedieť, ako sú počítané kroky a ich presnosť. Rozdiel na konci dňa bol 1800 ÷ 2450 krokov. To je veľa. Band 3 počítal a počítal až sa takmer nezastavil. Vieme, že spraviť kvalitný algoritmus na základne akcelerometra nie je len tak. Hlavne keď sám rozpoznáva beh alebo ho chcete použiť aj na plávanie. No to, že idete plávať, definujete manuálne.

Za mňa je to fajn náramok, ktorý som si obľúbil. Monitorovanie spánku bude pre mnohých fajn funkcia, kto cvičí kardio tréningy, ocení aj monitor tepu. Ja by som ocenil predovšetkým spoľahlivejšie meranie krokov. Viem, že je fajn mať 10 000 krokov splneného limitu už o šiestej večer, ale chcem presné údaje. Band 3 je zároveň náchylný na otrasy. Ak teda chcete „nachodiť“ viac krokov, stačí si sadnúť do vlaku a keď vystúpite, zase budete mať o desiatky až stovky krokov viac. Hovorí za mňa aj priame porovnávanie s náramkom TalkBand B2, ktorý som poctivo odkrokoval a počítal s ním a to, že ho používam už dva roky.

Verdikt Tomáš

Z hardvérového prevedenia nemám čo náramku vytknúť. Po mesiaci nešetrného používania na ňom nie je ani škrabanec, pôsobí spolu s remienkami ako jednoliaty celok (používal som čierne vyhotovenie) a zapínanie remienkov je pevné. Nehrozí, že sa vám pri bežných aktivitách náramok odopne a stratíte ho.

To na čom by mohol Honor ešte zapracovať je práve aplikácia Huawei Zdravie. Tá z môjho pohľadu ponúka základnú analýzu vašich fitness údajov, zobrazenie grafov. Aplikácia nemotivuje používateľa získavaním streakov a privítal by som aj porovnávanie mojich fitness údajov s inými používateľmi, prípadne vzajomné zdieľanie fitness údajov v rámci rodiny či pridaných priateľov.

Páčilo sa nám

  • Cena
  • Odolnosť – vhodný na plávanie
  • Celodenný monitoring tepu
  • Monitorovanie spánku
  • Prehľadné štatistiky v Huawei Wear
  • Inteligentné budenie

Nepáčilo sa nám

  • Nepresnosti pri počítaní krokov
  • Započítanie krokov aj len pri pohybe na mieste

Cena: 69 EUR
Zapožičal: Honor

Na článku spolupracoval Tomáš Buranský.

Prečítajte si aj:

Lacný náramok pre tých, čo chcú byť aktívnejší: Xiaomi Mi Band 1S

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.