Notebook, ktorý dobre vyzerá a prináša prémiové vlastnosti v cene tesne pod 1000 eur. Je určený používateľom hľadajúcim tenký dizajn a odolné hliníkové telo. Notebook je zaujímavý hneď v niekoľkých smeroch.

Vyhotovenie a používanie

Jednou zo zaujímavostí, ktorú si všimnete, je spôsob vyhotovenia USB konektorov. Sú tu dva USB 3.1 a kvôli zrezanej konštrukcii zadnej časti majú odklápateľnú spodnú časť. Trochu zbytočné, pokojne by sme prijali keby bol notebook hrubší. K tejto výbave je ešte konektor USB-C. Notebook sa ním dá nabíjať a neprekáža tak zabudnutý pôvodný napájací adaptér s proprietárnym konektorom HP.

Po vzore z iných notebookov a dlhoročnej tradícii značky je aj v 13,3-palcovom modeli stĺpček s klávesmi ako Home, End atď. Je to príjemné pri editácii dokumentov a nie je potrebné ku všetkému pristupovať cez kombináciu klávesu Fn. Klávesnica má jeden stupeň bieleho podsvietenia a je v tradičnej podobe. Nemá žiadne klávesy, ktoré by boli nejakým spôsobom posunuté oproti rozmerovým zvyklostiam. Kvôli veľkému medzerníku sa ale nezmestil pravý kláves Ctrl. Toto nám občas chýbalo. Je tichá aj napriek hlučnejšiemu medzerníku. Základňa je prepracovaná s dôrazom na detail a vizuálnu stránku. Efektne pôsobia reproduktory nad klávesnicou. Notebook má celkovo štyri meniče v podobe stereo reproduktorov. Ďalšie dva sú štandardne na spodnej hrane základne. Čítačka odtlačkov je spoľahlivá a rýchla, aj keď nová generácia notebookov zmenšila jej pôdorys.

Model notebooku/ParameterHP Envy 13-ah0006nc
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 8 GB)
Pevný diskSK hynix, 512 GB SSD M.2
Displej13,3″, IPS, max. rozlíšenie 1920 x1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2x USB 3.1, 1x USB-C, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]307 x 212 x 15
Skutočná hmotnosť [kg]1,271
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)959

Výkon a hardvérová výbava

Malý, tenký a výkonný. Aj to je dôvod prečo v simulovanom teste výdrže nezvládol beh na batériu viac ako tri hodiny. V bežnej praxi je to ale podobné. Jedinou možnosťou je znížiť výkon počítača cez nástroj HP Command Center. V opačnom prípade bude notebook aj podstatne hlučnejší. Má totiž procesor Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz a ten je dostatočne výkonný aj na multimediálne úlohy. Pri zníženom výkone dostanete k dobru ďalších 40 minút prevádzky. Tento režim sme si obľúbili počas cestovania. Chválime prítomnosť 512 GB SSD disku, a to je popri všemožných fototestoch a videách, ktoré robíme, slušná  kapacita.

Porty sú tu len tri, ale takto je notebook definovaný. Ocenili sme však prítomnosť čítačky pamäťových kariet. Je vo verzii microSD, no toto nebude prekážka.

Snímač odtlačkov je na bočnej hrane. Podobne ako pri niektorých smartfónoch. Nevedeli sme sa naň vždy trafiť, najmä keď sme chceli počítač na stole odomknúť postojačky. Neraz sa stalo, že sa nám tento spôsob odomykania zablokoval a bol vyžadovaný PIN. Čítačka je inak rýchla ako aj celkový proces, ak teda správne trafíte prst a rozpozná ho. Zaujímavosťou je aj to, že veko nadvihne základňu notebooku. Toto používa viacero výrobcov.

Notebook je síce hlučnejší, no za to sa dobre chladí. Len málokedy sa s ním dostanete nad 40 °C. Samozrejme, pri hraní staršej hry na plných detailoch sa to stalo. Pri multimediálnej činnosti len ťažko. A to máte možnosť ešte zapnúť superchladiaci režim.

Model / TestyHP Envy 13-ah0006nc
Kancelársky výkon – PCMark 103192
Essentials6773
Productivity4915
Digital Content Creation2654
Herný výkon – 3DMark 111913
Graphics score1705
Physics score7013
Combined score1634
VR Mark
Orange Room684
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]502,3
Access time [ms]0,07
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]2:52
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]328
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]31,2 / 33
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33,9 / 37,5
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,26
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica3/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • tenký profil
  • dizajn prepracovaný do detailu
  • účinné chladenie
  • veľkokapacitný SSD disk

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • hlučnejšie chladenie
  • umiestnenie čítačky odtlačkov
  • chudobnejšia výbava portov
  • RAM sa nedá rozšíriť

Verdikt

HP Envy 13 je dizajnový kúsok. Výrobca nezabudol ani na tých, čo hľadajú výkon a veľký pevný disk. Reproduktory Bang&Olufsen sú celkovo štyri, avšak nielen reproduktory z neho robia veľmi dobre použiteľný notebook na prácu a cestovanie. Škoda slabej výdrže na batériu.

Cena: 959 €

Zapožičal: HP Inc.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.