Nerozhodli ste sa celkom pre All-in-one počítač? Je tu tento notebook v 17″ verzii a vyzerá skutočne lákavo. Má tenký dizajn, veľmi pekne spracované telo a hlavne obrovský displej. Aspoň na nás tak v spleti najčastejšie testovaných modelov s menšou uhlopriečkou pôsobil.

Vyhotovenie a používanie

Telo je takmer kompletne z hliníka. Veko displeja aj opierka na dlane sú kovové, spodná časť je plastová. Imitácia je dokonalá, takmer na nepoznanie. To sa podarilo výrobcovi dosiahnuť rovnakým farebným zladením všetkých častí šasi. Klávesnica je mierne zapustená do základne. Má jeden stupeň bieleho LED podsvietenia a klávesy sú veľmi dobre vidieť. Je rovnomerné, a to nás potešilo.

Toto stále nie je celkom bežné a pri notebookoch si to všímame. Sklamalo nás netradičné rozloženie prvkov. Teda najmä to, že tu chýbal pravý kláves Ctrl. Toto je 17,3″ notebook, zmestilo by sa tu klasické rozloženie bez takýchto výstrelkov.

Model notebooku / ParameterHP ENVY 17
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskToshiba, 256 GB SSD + 1 TB HDD, 7200 ot. / min.
Displej17,3″, AntiGlare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce 940MX, 2 GB VRAM
Porty3 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, LAN, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]416 × 283 × 23
Skutočná hmotnosť [kg]2,983
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)1099

Špecialitou sú dve veci. Super širokouhlý touchpad. Máme radšej myš, ale ENVY 17 sa s ním dá ovládať. Dokonca aj potrebný prítlak, ktorý treba vyvinúť v hornej časti, nie je taký silný ako pri iných touchpadoch. Druhá extra vlastnosť a zároveň dizajnový prvok sú stereo reproduktory Bang & Olufsen.

V HP ich umiestnili nad klávesnicu, čo je pri mnohých modeloch dlhoročná prax tejto firmy. Tu sú umiestnené na to, aby vytvorili silnejší zvukový efekt a nepotrebovali rezonanciu o podklad. Štandardne fungujú v režime B&O zosilneného zvuku a na tento režim sme si zvykli aj my. Je podstatne výraznejší.

Nech už ale výrobca prezentuje zvukový zážitok rôzne, nehodí sa podľa nás na hudbu. Príliš jasné výšky a stredne vyššie frekvencie začnú po chvíli pôsobiť nepríjemne. Vyskúšali sme si ozvučenie na hrách, lebo na to je vraj stavané. Áno, na hry môže byť, rovnako tak aj na filmy. Kvalita zvuku je skutočne dobrá. Bang&Olufsen tu nie je len laserom nanesené logo.

Výkon a hardvérová výbava

Domáci notebook s mierne vyšším výkonom. Ako vidno, procesor má rovnaký ako ASUS v našom teste, teda Intel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz. Tu však zaúradovala grafická karta NVIDIA GeForce 940MX. Toto je základná karta a neprináša veľký herný výkon. Avšak na staršie hry si s ňou vystačíte. Integrovaná grafická karta vám nepovolí toľko detailov pri antialiasingu alebo filtrovaní textúr, ako samostatná grafika.

Model / TestyHP ENVY 17
Kancelársky výkon – PCMark 102595
Essentials6237
Productivity4382
Digital Content Creation1737
Herný výkon – 3DMark 112511
Graphics score2416
Physics score3983
Combined score1999
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]442,7 / 106,2
Access time [ms]0,2 / 15,4
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:20
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]28,7 / 30,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]30,5 / 33,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility1,79
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica4/5

Chválime, pretože aplikácie, ktoré majú podporu pre výpočty smerované na GPU, budú svižnejšie. Ovládač grafickej karty bude automaticky rozhodovať o použití integrovanej grafiky alebo karty NVIDIA, a to na základe typu aplikácie. Veľké telo, veľa priestoru, a to aj na pevnom disku. Výrobca sem dal rovno dva. Jeden hlavný typu SSD a pridal a 1 TB na hry alebo iné dáta.

Výrobca použil svoj systém HP CoolSense. Zvyšuje síce prácu ventilátora, ale vďaka tomu bola chladná klávesnica aj pri vyššom zaťažení notebooku, naspodku sa takmer vôbec nezahrieval. Je to ale dané rozmernejším telom a lepšími možnosťami chladenia.

Bonusom je tu optická mechanika. To je dobré rozhodnutie. Notebook je už aj tak dosť veľký a keď sa sem zmestí, prečo nemať univerzálnejší stroj? Navyše z jeho vysokej hmotnosti by absencia mechaniky príliš nespravila.

Hodnotenie
+ nádherný dizajn tela,
+ systém chladenia,
+ výbava portov,
+samostatná grafická karta
– reproduktory Bang&Olufsen stále nie sú na hudbu

Cena: 1099 EUR
Zapožičal: HP Inc.

Verdikt

HP Envy 17 je vynikajúci notebook, keď chcete na stôl skutočný zážitok zo 17,3″ displeja. Na staršie hry, sledovanie filmov a samozrejme náročnejšiu prácu je ako stavaný. Ocenili sme systém chladenia, vďaka nemu sa notebook vôbec neprehrieva. Kombinácia rýchleho SSD a 1 TB disku na dáta je pri takom veľkom stroji vítaná.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 11/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.