Toto je nádherný notebook na platforme AMD Ryzen. Má 13,3-palcový displej, je konvertibilný a veľmi tenký.

Jednoducho, jeden z modelov, ktorý nás v spleti podobných kúskov naozaj zaujal. Silnou stránkou je chladenie, keďže tento notebook sa takmer vôbec neprehrieva, a to je pri takom tenkom tele čo povedať.

Vyhotovenie a používanie

Hliníkové telo v tmavohnedej farbe. Túto farbu si HP vybralo už dávnejšie a je dobre, že sa jej drží. Telo je dostatočne pevné a odolné, ocenili sme pevný kĺb displeja. Udrží notebook v akejkoľvek polohe. Na tabletové použitie sa nám zdal stále ťažký. Spravidla je problematické dlhodobejšie držať v ruke čokoľvek nad jeden kilogram.

Klávesnica je podsvietená jedným stupňom bieleho LED svetla a je tichá. Navyše aj na 13,3-palcovom rozmere displeja je pohodlná. Má totiž plný rozmer a nie je nijakým spôsobom krátená. A dokonca je tu ešte stále stĺpec doplnkových klávesov ako Home, End atď. Nielen displej, ale aj klávesnica má tenké rámiky po bokoch. Touchpad sa nám zdal trochu úzky, väčšinou sme použili myš. Systém vnorených tlačidiel pod touchpadom nám osobne nevyhovuje. Občas nám pri stlačení, najmä v hornej časti odskočil kurzor.

Reproduktory Bang&Olufsen sú kvalitné a hrajú dobre. Opäť sa nám potvrdilo, že reproduktory v ultratenkom tele hrajú lepšie, ako pri modeloch s väčším rozmerom tela. Sú umiestnené na hornej strane nad klávesnicou a tiež na zošikmenej spodnej hrane. Pri vyšších hlasitostiach to bude hlavne o vysokých tónoch. Ako osobné audio na menej hlasité počúvanie budú vynikajúce.

Model notebooku/ParameterHP ENVY x360 Convertible 13-ag0010nc
ProcesorAMD Ryzen 7 2700U 2,2 ÷ 3,8 GHz, 4 MB L3 cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSK hynix, 256 GB
Displej13,3″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaRadeon RX Vega 10 Mobile, 1 GB VRAM
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB-C, microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]307 × 215 × 15
Skutočná hmotnosť [kg]1,304
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)939

Výkon a hardvérová výbava

Po sviežom vetre reálneho nasadenia procesorov AMD Ryzen sme boli zvedaví, ako sa to prejaví nielen na výkone. Model AMD Ryzen 7 2700U 2,2 ÷ 3,8 GHz patrí medzi vyššie v mobilnej sérii. Spoznáte to hneď v praxi. Benchmarky nepriniesli žiadne zázraky. Procesor s grafickou kartou RX Vega 10 Mobile využijete pri starších hrách, najmä pri špeciálnych efektoch. Pomôže aj pri strihu videa alebo úprave obrázkov, nie ale vždy. Na to, že je to CPU + GPU, nie je tak popredu ako integrovaná grafická karta od Intelu.

Celkovo však ide o značne výkonný stroj. Kombinácia 256 GB SSD a 8 GB RAM je záruka svižného počítača na náročnejšiu prácu.

Výkon bude treba ale poriadne chladiť. Počítač je počas svojej práce poriadne hlučný. A na to nepotrebujete na ňom vykonávať žiadne náročné činnosti. Postačí Word a webový prehliadač. Našťastie, dá sa nastaviť viac režimov ventilátora. Dokonca aj úsporný režim procesora. Ventilátor vtedy nebudete takmer počuť, no poznáte to aj na poklese výkonu.

V oblasti výdrže na batériu sme boli sklamaní. Notebook sa výdržou nedostal cez tri hodiny.

Konfigurácia teplotného profilu na modeli od HP

Výbava portov odpovedá tenkému telu. Výrobca našťastie použil aspoň microSD verziu SD slotu. Podobne ako v prípade mnohých iných modelov, aj nám robila problémy nestabilita celého notebooku. Podľa výpisu z BOSD bol problematický ovládač grafickej karty. Notebook sa sem-tam zasekol, a to bez varovania.

Plnohodnotne nefungovalo ani nabíjanie cez USB-C port. Približne raz z tridsiatich zasunutí konektora sa nabíjanie reálne začalo. Použili sme tak nabíjačku dodávanú k notebooku. Na dátové prenosy však port vždy fungoval.

Model / TestyHP ENVY x360 Convertible 13-ag0010nc
Kancelársky výkon – PCMark 103033
Essentials6080
Productivity4801
Digital Content Creation2595
Herný výkon – 3DMark 111142
Graphics score1000
Physics score3539
Combined score1207
VR Mark
Orange Room1143
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]446,7
Access time [ms]0,117
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]2:50
Teplota – kancelársky/výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]32,2 / 37,4
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]34,8 / 37,8
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,17
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • hnedá farba
  • hliníkové telo
  • vynikajúce chladenie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • hlučný
  • problémy s USB-C portom
  • zatiaľ nestabilný operačný systém

Verdikt

HP ENVY x360 Convertible 13 je naozaj nádherný kúsok. Škoda, že precízne spracovanie nezasiahlo aj softvérovú oblasť. Nestabilný systém prepchatý procesmi od HP často padal. Keď výrobca vydá opravu a zlepší stabilitu, získate maximálne prenosný stroj s poriadnym výkonom, nech už cestujete kamkoľvek.

Cena: 939 EUR

Zapožičal: HP Inc.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.