Pracovná stanica so špeciálnou grafickou kartu na náročné výpočty. Je výborná na video, CAD aplikácie ako aj spracovanie obrázkov. Notebook je podarený a je nabitý najnovšími technológiami od HP. Vaše dáta budú v bezpečí.

Vyhotovenie a používanie

Konštrukcia je hliníkovo-plastová. Kus plastu máte vo forme spodného krytu. Inak je to celkovo pevný notebook a dobre sa na ňom pracuje. Je to klasický 14“ model, kde výrobca pridal na pohodlí zväčšením celkovej plochy. Teda nesnažil sa o zmenšovanie tela na úkor pohodlia. Opierka na ruku je dostatočne veľká, tiež aj klávesy, dokonca aj šípky, hoci horná a dolná sú zrezané. Tlačidlá touchpadu sú nad dotykovou plochou. Je to kvôli trackpointu, avšak my máme dobré skúsenosti s týmto umiestnením aj pri značke Lenovo. Touchpad je špičkový a má v sebe zabudované fyzické tlačidlá myši. Stačí naň zatlačiť. Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia. Po vzore nového štandardu biznis notebookov HP obsahuje aj tlačidlá na ovládanie Skype for Business, zdieľanie obrazovky alebo zobrazenie kalendára. NFC čip je v touchpade.

Veko displeja sa dá vyklopiť zhruba na 150°, čo bude stačiť aj pri práci postojačky. Na rozdiel od modelu X1 Carbon od Lenova sa pri otvorení veka do väčšieho uhlu nezačne notebook šmýkať. Tam totiž spodná časť veka displeja nahradí časť základne a nepatrne nadvihne protišmykové gumičky.

Reproduktory sú v hornej časti nad klávesnicou. Výrobca ich tam premiestnil zo spodnej časti, na kvalitnejšie šírenie zvuku. Pomohlo to pri šírení zvuku, ak pod notebookom nemáte pevnú podložku. Inak ide o základné reproduktory vhodné viac na telefonovanie ako na prehrávanie hudby alebo filmov.

Potešila nás ale infračervená kamera, ktorá umožňuje odomykanie systému tvárou. Dá sa zakúpiť aj vo verzii s hlavnou kamerou chránenou posuvným krytom. Už žiadne nálepky cez webovú kameru.

Model notebooku / ParameterHP ZBook 14u G5 (2ZC03EA)
ProcesorIntel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 512 GB
Displej14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaAMD Radeon Pro WX 3100, 2 GB VRAM
Porty2 × USB 3.1, 1 × USB-C, HDMI, RJ-45, Nano SIM, dokovací konektor, SmartCard, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]326 × 234 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,651
ZapožičalHP Inc.
Cena (EUR s DPH)1570

Výkon a hardvérová výbava

Opäť obľúbený procesor Intel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz je zárukou vysokého výkonu. Kapacita RAM na úrovni 16 GB je naozaj dostatok aj na náročné grafické aplikácie. Vlastne na to je notebook primárne určený. Karta AMD Radeon Pro WX 3100 s 2 GB VRAM je určená na CAD programy alebo na prácu s renderingom videa. Zahráte si aj staršie hry, to bez problému. Avšak tu sme zistili, že integrovaná grafika v 8. generácii Intel Core i7 procesorov zvládne staršie hry lepšie. Má totiž väčšiu priepustnosť v generovaní pixelov (tzv. pixel fillrate). Na hry teda integrovanú, na grafické výpočty radšej kartu od AMD. Má totiž viac shader procesorov na spracovanie grafických výpočtov.

Notebook je relatívne tichý, no pri väčšine type úloh budete počuť ventilátor. Zostavu treba chladiť a rýchlo sa rozbehne na vyšší výkon. Silnou stránkou je portová výbava, dokovací konektor a bezpečnostné funkcie. Tie sa dajú využiť pri surfovaní internetom v prehliadačoch Internet Explorer a Chrome. Počítač ako celok je chránený už od jeho štartu a to technológiou HP Sure Start. Zamedzí napríklad nahratiu zavíreného BIOSu pri jeho aktualizácii. Nabíjať sa dá cez HP Fast Charge. Využiť môžete priložený adaptér s klasickým dlhým konektorom. Vedľa je ale port USB-C a aj tento môžete využiť na nabíjanie. Za pol hodiny nabijete batériu na polovičnú kapacitu.

Model / TestyHP ZBook 14u G5 (2ZC03EA)
Kancelársky výkon – PCMark 104019
Essentials7670
Productivity7084
Digital Content Creation3243
Herný výkon – 3DMark 112624
Graphics score2350
Physics score6706
Combined score2529
VR Mark
Orange Room1499
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1249
Access time [ms]0,067
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:20
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]36,5 / 37,6
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]35,4 / 42,9
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,62
Odolnosť tela4/5
Dizajn4/5
Klávesnica4/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • konštrukcia
  • touchpad a samostatné tlačidlá
  • špeciálna grafická karta
  • supervýkonný SSD disk

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • časté chladenie
  • len základné reproduktory

Hodnotenie

HP ZBook 14u G5 je pracovná stanica. Je to na pohľad klasický notebook, no má super rýchly SSD disk a špeciálnu grafickú kartu. Kreslíte, renderujete alebo striháte video? Toto je stoj pre vás. So všetkými bezpečnostnými funkciami, aby ho odobril aj správca bezpečnosti vo vašej firme. Výborná portová výbava a spracovanie z neho robia univerzálny notebook na čokoľvek. Absencia slot na pamäťové karty nás opäť nepotešila.

Cena: 1570 EUR

Zapožičal: HP Inc.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.