Telefón, ktorý je priamym nástupcom minuloročného modelu Mate S vyzerá veľmi podobne, no prináša aj niektoré zásadné novinky.

Telo telefónu je z jedného kusu kovu, čo má za následok použitie integrovaného akumulátora. To však nie je nevýhodou a je to bežná prax. Zväčšila sa aj uhlopriečka displeja, a to na 6″. Je to už phablet, vhodný pre používateľov, ktorí ocenia také veľké zariadenie. Či už na prácu alebo multimédiá. Veľký displej je skvelý, tiež je pravdou, že telefón nie je zase taký rozmerný, ako by sa pri použitej uhlopriečke mohlo zdať. Veľmi pekne sú vypracované hrany telefónu s jemným frézovaným zrezaním, podarili sa aj ovládacie tlačidlá na pravej hrane.

Telefón má tri mikrofóny, tak ako predchádzajúci model. Je to vhodné na handsfree telefonovanie. Výrobca nazval technológiu Super Hands-Free 3.0 a v tomto režime sa každý z mikrofónov zosilňuje podľa polohy zdroja zvuku. Aj tu je použitý displej typu 2,5D, ktorý je plynule zapustený do konštrukcie telefónu.

Zadná strana má snímač odtlačkov prstov, ktorý opätovne slúži aj na gestá v podporovaných aplikáciách v telefóne. Zmenil sa jeho vzhľad a nie je štvorcový, ale okrúhly. To však nevadí, stále ide o spoľahlivý 360° snímač. Funguje spoľahlivo a telefón odomknete za menej ako jednu sekundu. Po reštarte telefónu ale treba zadať PIN kód telefónu. Je to ochrana, ktorú takto nastavil výrobca. Na zadnej strane nechýba fotoaparát, ktorý fotí veľmi dobre. Je zbytočné o ňom pochybovať. Pointa ale je, že fotí dobre aj pri umelom osvetlení alebo v protisvetle. Takže ideálny spoločník na porady a iné pracovné účely.

Ďalšou zmenou je použitie rozhrania EMUI 4.0, ktoré je ešte viac upravené a oproti predchodcovi výrobca zašiel viac do detailov v optimalizovaní grafiky a prvkov v systéme a aplikáciách priamo od výrobcu. Súčasťou tohto rozhrania je funkcia automatickej defragmentácie na zlepšenie výkonu zariadenia. Počas testu sme sa nestretli s ničím negatívnym a zariadenie sa správalo veľmi plynule. Svoj podiel má na tom najmä špičková technologická výbava a hlavne silný procesor. Telefón podporuje rôzne gestá na obrazovke, tak ako pri minulom modeli. Môžete tak napríklad nakreslením hánky prsta otvoriť emailového klienta alebo zapnúť fotoaparát. Veľmi sme ocenili režim rozdelenej obrazovky pre podporované aplikácie. Okrem tých v systéme je podporovaný aj Evernote.

Samozrejmosťou sú efektné témy, ktoré hodnotíme ako vynikajúce a subjektívne sa nám páčilo viacero tém. To sa o mnohých témach pri iných smartfónoch povedať nedá a väčšinou skončíte pri jednej, ktorá sa dá reálne použiť. EMUI 4.0 je aplikované naprieč celým rozhraním a v telefónnej aplikácii vyberáte zobrazovanie oboch tlačidiel na vytočenie pre SIM karty, alebo dlhým podržaním a pohybom do strán na tlačidle vytočenia posuniete zobrazenie na použitie druhej karty. Celkovo je v telefóne množstvo detailných prispôsobení tlačidiel, volieb a iných vlastností, ktoré sú premyslené a máte pocit, že presne takto ste ich očakávali.

Prečítajte si tiež recenziu na Lenovo A6010 plus

Telefón sa dá používať dva celé dni a je to jeden z tých telefónov, ktoré si dokážu manažovať spotrebu a výkon systému tak dobre, že ráno s ním bez problémov odídete z domu pri 43% batérie a trochu ho nabijete až popoludní. Vďaka nabíjačke a podpore technológie rýchleho nabíjania je nabíjanie dostatočne výkonné. Treba však prihliadnuť na to, že stále nabíjate 4000 mAh akumulátor. Ideálne je teda mať v balení túto alebo aspoň bežnú 2,1 A nabíjačku.

Hodnotenie

+ dizajn, maximálny výkon, špičková nadstavba EMUI 4.0, rozdelenie obrazovky, skutočné dva dni výdrže
– vyššia hmotnosť

Cena: 599 EUR
Zapožičal: Huawei

Verdikt touchIT

Huawei Mate 8 nie je až taká bomba ako minulý rok predstavený Mate S. Je väčší, keďže už je to 6″ phablet a je na dve SIM karty. Má prvotriedne technológie. Ak sa vám ale bude zdať do ruky veľmi veľký, berte minuloročný Mate S, ktorý je menší a subjektívne aj krajší. Silnou stránkou je ale reálna dvojdňová výdrž a kvalita fotografií.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHuawei Mate 8
Operačný systémAndroid 6
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000
Procesor1,8 GHz × 4 + 2,3 GHz × 4 , 8-jadrový, Huawei Kirin 950
Displej, počet fariebLCD IPS-Neo, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video16 MPx, autofocus / Full HD, 60 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 81 × 8 / 185
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]599
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score87279
PCMark for Android – Work performance6627
3DMark Sling Shot – Total score52
Graphic41
Physics729
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.