Recenzia Huawei P smart 2019: Moderný dizajn za rozumnú cenu

0

Nástupca obľúbeného minuloročného modelu je už v predaji.

Huawei P smart bol smartfón s rozumným pomerom cena/výkon a cenou do 300 eur. Aj vďaka tomu sa často umiestňoval v rebríčkoch predajnosti u operátorov, v Orangei bol dokonca druhým najpredávanejším telefónom za rok 2018.

Model P smart 2019 pokračuje v šľapajach svojho predchodcu a okrem medzigeneračného vylepšenia komponentov prináša najmä modernejší dizajn. Táto zmena je viditeľná hneď na prvý pohľad, P smart 2019 je výrazne krajší telefón.

Prednú stranu novinky pokrýva 6,21-palcový displej s rozlíšením 2340 × 1080 pixelov. Rámik pod displejom je v porovnaní s vlajkovými loďami o niečo hrubší, zodpovedá aktuálnemu štandardu v strednej triede. Prekvapil nás však umiestnením notifikačnej LED diódy.

Horný riadok obsahuje miniatúrny výrez v tvare slzičky. Ten nezaberá príliš miesta a nebude vás iritovať a ani obmedzovať priestor pre zobrazenie notifikácií.

Huawei P smart 2019 má pekný a jasný displej

Zadná strana vyzerá skvelo

Moderne a štýlovo pôsobí aj zadná strana. Je vyrobená z lesklého plastu, ktorý je v prípade modrej verzie dvojfarebný. Chrbát zariadenia tak na pohľad pripomína vlajkové lode radu P20. Vyzerá to pekne a elegantne. Zadná strana je však náchylná na odtlačky prstov a po pár dňoch používania sme si všimli aj niekoľko malých škrabancov – telefón sme pritom nosili samostatne a iba vo vrecku nohavíc.

Škrabance sú nenápadné, nie je ich veľa a všimnete si ich iba pod určitým uhlom. Bez ohľadu na to sa dá predpokladať, že bežným používaním sa bude ich počet postupne zvyšovať. Silikónový ochranný kryt nie je súčasťou balenia.

Na zadnej strane sa nachádza rýchly a spoľahlivý snímač odtlačkov prstov. Predná kamera umožňuje odomykanie tvárou, ktoré funguje zväčša spoľahlivo. V niektorých svetelných podmienkach, napr. v silnejšom protisvetle, mala táto funkcia občasné problémy.

Displej telefónu ponúka dobré pozorovacie uhly, rovnomerné podsvietenie a dostatočný maximálny jas na úrovni 356 cd/m2 v prípade manuálneho nastavenia. Reprodukciu zvuku zabezpečuje spodný reproduktor, ktorý ponúka vysokú maximálnu hlasitosť, avšak skreslený výstup a to aj pri nižších hlasitostiach. Negatívne to ovplyvňuje kvalitu, odporúčame radšej využiť slúchadlá. K dispozícii je 3,5 mm jack, súčasťou balenia sú aj slúchadlá.

Huawei P smart 2019 vyzerá skvelo najmä v modrej verzii. Kombinuje dve farby

Reakcie sú svižné, občasne sa objaví spomalenie

Huawei P smart 2019 má vo výbave procesor Kirin 710, 3 GB RAM a 64 GB úložisko. K dispozícii je hybridný dual SIM slot pre jednu nano SIM kartu a druhú nano SIM kartu alebo microSD kartu. Podporované sú karty s kapacitou do 512 GB.

Reakcie systému sú svižné. Občasne sme zaznamenali krátkodobé spomalenie alebo dlhší čas vykonávania určitej operácie, či už ide o otvorenie aplikácie alebo prepínanie medzi nimi. Smartfóny s čistým Androidom ponúkajú v tejto cenovej kategórií o trošku lepší zážitok, v ich prípade boli náhodné spomalenia zriedkavejšie.

Chválime, že operačný systém Android je vo verzii 9 s nadstavbou EMUI 9.0.1. Bezpečnostné aktualizácie boli v dobe písania recenzie k 1. novembru 2018. Nadstavba EMUI 9 už obsahuje aj funkciu Digitálna rovnováha, pomocou ktorej môžete mať lepší prehľad o používaní vášho smartfónu. Za to dávame výrobcovi plusové body.

Nechýba ani filter modrého svetla, Huawei však stále neumožňuje synchronizovať jeho zapnutie/vypnutie s východom a západom Slnka. Za zmienku stoja praktické funkcie, ako je premostenie Wi-Fi či možnosť zdieľať dáta medzi počítačom a smartfónom bezdrôtovo pomocou funkcie Huawei Share. K dispozícii je tiež trezor súborov.

Huawei P smart 2019

S micro USB portom a inteligentným fotoaparátom

Huawei P smart 2019 obsahuje micro USB port a 10 W nabíjačku. Nechýba ani NFC, platby cez Google Pay fungujú bez problémov. Batéria má kapacitu 3400 mAh. Telefón sme nabíjali každých 24 hodín, k dispozícii bola dostatočná rezerva na úrovni cca 30% batérie.

Predný aj zadný fotoaparát využívajú umelú inteligenciu na rozpoznanie až 500 scén. Výraznejšie rozdiely medzi zapnutým a vypnutým režimom umelej inteligencie sme si však nevšimli. Zadný fotoaparát kombinuje 13 Mpx hlavný senzor a 2 Mpx senzor na meranie hĺbky scény. Denné fotografie sú pekné s množstvom detailov. Nočné fotografie neohúria, sú prinajlepšom priemerné a to aj v rámci cenovej kategórie do 250 eur.

Telefón umožňuje záznam videa v rozlíšením až do 1080p pri 60 fps. S kvalitou videa v dobrých svetelných podmienkach sme boli spokojní.

S kvalitou denných fotiek sme spokojní, nočné fotografie mohli byť lepšie

Verdikt

Huawei P smart 2019 je šikovný telefón s rozumnou výbavou a cenou. Oceňujeme aj medzigeneračné viditeľné vylepšenie dizajnu, P smart 2019 vyzerá skvelo a to najmä v modrej verzii.

Telefón čelí v kategórii do 250 eur silnej konkurencii. Jeho súrodenec, Honor 10 Lite, je o 20 eur lacnejší a ponúka prakticky totožnú výbavu a moderný dizajn. V cene do 250 eur nájdete aj výborné telefóny Xiaomi Mi A2 a motorola one. Xiaomi ponúka lepší fotoaparát, nižšiu cenu a USB-C port. Chýba mu NFC. Telefón od Motoroly prináša luxusné telo zo skla, USB-C s rýchlym nabíjaním a kopu praktických funkcií. Rozhodne aj vaša preferencia značky.

Huawei P smart 2019

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Štýlové spracovanie
  • Android 9
  • Celkovo dobrý používateľský zážitok
  • NFC, 3,5 mm jack
  • Denné fotografie a video

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Zadná strana sa ľahko zapacká a môžu sa objaviť aj malé škrabance
  • Menej kvalitná reprodukcia zvuku
  • Slabšie nočné fotografie
  • Občasné spomalené reakcie
  • Netflix a iné prémiové VOD služby prehrá iba v SD rozlíšení (Widevine L3)

Cena: 249 eur

Zapožičal: Huawei

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuHuawei P smart 2019
Operačný systémAndroid 9.0 + EMUI 9.0.1
Procesor, RAM, ROMKirin 710, 3 GB RAM, 64 GB
Displej6,21″ IPS, 1080 × 2340 px
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, BGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 + 2 Mpx / Full HD, 60 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3400 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]155 × 73,4 × 8 / 160
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score129 804
PCMark for Android – Performance5 846
3DMark Sling Shot Extreme – Total909

Prečítajte si aj:

Recenzia Honor 10 Lite: Displej s kvapôčkovým výrezom a umelou inteligenciou

O autorovi

Mobilné zariadenia, aplikácie a hry pozorne sledujem od ich uvedenia na trh. Okrem toho sa zameriavam na operačné systémy, zaujímavé služby pre spotrebiteľov, najnovšie gadgety a trendy budúcnosti. Publikujem od roku 2006, sledovať ma môžete na Instagrame @rmnkdlc a kontaktovať na roman@touchit.sk

Pridaj komentár

Objednajte si ročné predplatné TOUCHIT v limitovanej edícii
s bezdrôtovými slúchadlami a rúškom.
Kliknite a zistite viac>>