Krásne spracovaný smartfón, to je bez diskusie. Nakoniec sa ani tak veľmi nešmýka, vďaka vystúpenému fotoaparátu.

Sklo z oboch strán spôsobuje šmykľavejšie telo, avšak nie v rukách. V nich sa telefón drží veľmi dobre. Páčila sa nám aj nízka hmotnosť a vynikajúce rozmery ukrývajúce takmer 6″ displej. V rohoch je zaoblený a hore vyseknutý. Toto je najdiskutovanejší dizajnový prvok od uvedenia iPhone X. Tam to kritici nakoniec prijali, ale na Androide?

Nuž, systém na to pripravený nie je, aplikácie tiež takmer vôbec až na výnimky ako Google Keep či Google Maps. Navyše ani nadstavba EMUI 8.0 na samotnom P20 Lite nie je na toto pripravená. Škoda, teda že sa výrobca vydal cestou momentálneho trendu pred skutočne pridanou hodnotou. Je fakt, že vďaka výrezu môžete mať prednú časť ešte viac pokrytú displejom. Zatiaľ to ale nie je to pravé. Na hornom riadku nevidíte všetky informácie. Napríklad nevidíte ikonu zmeškaného hovoru pretože máte zapnutý Bluetooth a Wi-Fi. Tu je ešte názov operátora, tam zase ikona batérie. Je teda logické, že sa nemajú kam kvôli výrezu pomestiť.

Výrez je tu vraj aj kvôli 16 Mpx fotoaparátu. Ten umožňuje odomykanie pomocou tváre. Ide o softvérové riešenie. Fotoaparát nie je ničím výnimočný a toto teda nie je riešenie s výrezom podľa Applu, kde bolo treba umiestniť špeciálne senzory. Takisto aj Samsung Galaxy S9 má odomykanie tvárou a pomáha si infra prisvietením. Ale tu nič také ako výrez nie je. Tento smartfón tak bude mať svojich odporcov, ale aj fanúšikov.

Na zadnej strane je kombinácia 16 + 2 Mpx fotoaparátov. So širokouhlou optikou sme dosiahli pekné fotografie s rozmazaným pozadím. Chýba však softvérové dotiahnutie tejto funkcie do konca. Ak si teraz takto pripravenú fotku zväčšíte, uvidíte nedokonalosti. Smartfón však fotí krásne, to sa musí uznať. Veľmi kvalitný je aj predný fotoaparát. Nemáme výhrady. Zvláda aj umelé osvetlenie, občas posúva farebnú škálu horším odhadom zdroja svetla. Stačí však zmeniť uhol fotenia.

Výkon je typický pre strednú triedu. Smartfón je pomerne plynulý, avšak robí mu problém prepínanie aplikácií. Typicky aktivovanie nejakého linku z emailu a zapnutie v aplikácii Facebook. No a Mapy od Googlu vedia procesor poriadne potrápiť. Stretnete sa tak s tým, že telefón bude niekedy pomalší. Pomôže vyčistenie RAM. V rámci „lite“ verzie oceňujeme aj USB-C konektor a podporu rýchleho nabíjania. Aj keď iba na úrovni Quick Charge 2.0.

Model telefónuHuawei P20 lite
Operačný systémAndroid 8.0, aktualizácie 5. 2. 2018
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorKirin 659, 8-jadrový, max. 2,36 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,84 / 1080 × 2280
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 + 2 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video16 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]149 × 71 × 7 / 145
KonektorUSB-C
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]359
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score88196
PCMark for Android – Performance5031
3DMark Sling Shot Extreme – Total215
Graphic172
Physics1714
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • krásny dizajn
  • 4 GB RAM a 64 GB úložisko
  • výborný fotoaparát

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • P20 lite nie je na displej s výrezom pripravený

Verdikt

Huawei P20 lite je efektný smartfón s výkonom strednej triedy. Má výrez v displeji, čo ale mnohým nebude po chuti. Telefón ako taký veľmi dobre fotí, je dostatočne rýchly vo svojej triede a má veľký displej v malom tele. Otázkou teda zostáva hlavne to, či akceptujete výrez, s ktorým nevie plnohodnotne robiť ani samotný telefón.

Cena: 359 EUR

Zapožičal: Huawei

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 4/2018, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. Ak chcete ešte viac informácií o najnovších technológiách a čítať si porovnávacie testy a recenzie medzi prvými, predplaťte si časopis TOUCHIT len za 16,50 eur na celý rok.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.