Bezkonkurenčný fotoaparát

Hlavným lákadlom P30 Pro je jednoznačne zadný fotoaparát. Ten pozostáva celkovo zo 4 fotoaparátov. Vo výbave nájdete 40 Mpx hlavný fotoaparát s OIS a f/1.6, 20 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát s f/2.2, 8 Mpx periskop s OIS a 5× optickým a až 10× bezstratovým priblížením. Jeho clona je 3.4, takže na ideálne výsledky potrebujete dostatok svetla. Telefón berie do úvahy okolité osvetlenie a podľa toho sa inteligentne prepína medzi jednotlivými fotoaparátmi. Štvrtým prvkom zadného fotoaparátu je ToF kamera pre snímanie okolia v 3D.

V recenzii sme párkrát spomenuli pojem bezstratové priblíženie. Ide o výrez v reálnom čase z toho, čo práve sníma fotoaparát s optickým priblížením. Využívajú sa určité softvérové algoritmy, aby sa dosiahol až 10× zoom s minimálnou stratou kvality. A ešte jedno číslo. P30 Pro má až 50-nasobný digitálny zoom. Ani s takouto hodnotou sme sa doteraz medzi smartfónmi nestretli a je to dosť na to, aby ste si odfotili mesiac, ktorý bude zaberať takmer celú fotku.

Huawei P30 Pro

V prípade digitálneho priblíženia už treba počítať s viditeľnou stratou kvality. Aj tak je však úctyhodné, akú mieru priblíženia P30 Pro ponúka. V tomto smere nemá momentálne na trhu konkurenciu a keď sme ukazovali niektoré fotky kamarátom a rodine, často reagovali otázkou „To si fotil fotoaparátom?

10× zoom bez straty kvality je jednoducho skvelá vlastnosť, ktorá má potenciál zaujať. Bežne totiž vidíme ľudí, ako dotykovým gestom aktivujú digitálny zoom, aby si priblížili vzdialený objekt. A aktuálne im žiaden iný telefón neponúkne vysoký zoom v takej kvalite ako práve Huawei P30 Pro. Týka sa to najmä fotenia.

Vľavo fotené bez použitia zoomu. Vpravo hore 5× optický zoom, vpravo dole 10× bezstratový zoom

Vľavo fotené bez použitia zoomu. Vpravo hore 5× optický zoom, vpravo dole 10× bezstratový zoom

Vľavo fotené bez použitia zoomu. Vpravo 10× bezstratový zoom

Vľavo fotené bez použitia zoomu. Vpravo 11× digitálny zoom

Vľavo fotené bez použitia zoomu. Vpravo 10× bezstratový zoom

Vľavo 10× bezstratový zoom, vpravo 50× digitálny zoom

Vľavo 50× digitálny zoom, fotené v štandardnom režime. Vpravo 50× digitálny zoom v režime Noc

Záznam videa s výbornou stabilizáciou

V prípade videa je k dispozícii 5× optický zoom a 15× digitálny zoom. Určitú stratu kvality si však pri zázname videa všimnete v závislosti od svetelných podmienok aj na úrovni 3× až 4,9× priblíženia, dokedy sa P30 Pro neprepne na periskop. Pri fotení je strata kvality zanedbateľná.

V prípade vysokého priblíženia musíte však počítať aj s tým, že je pomerne náročné udržať telefón stabilne z ruky. P30 Pro využíva algoritmy a optickú stabilizáciu na stabilizovanie obrazu, čo pomáha pri fotení, avšak pri zázname videa s aktivovaným priblížením to v prípade testovaného kusu nestačilo. Ak tomu bude v prípade predajného kusu telefónu inak, túto informáciu doplníme do recenzie.

Bez použitia zoomu je však stabilizácia obrazu pri zázname videa ukážková a sami sme zvedaví na priame porovnanie s konkurenciou. Tomu sa budeme venovať v samostatnom článku, ktorý už pripravujeme. Huawei P30 Pro využíva kombináciu optickej stabilizácie a umelej inteligencie vo všetkých režimoch. K videu ešte jedna informácia – režim záznamu je aktuálne dostupný až do 4K pri 30 fps. V budúcnosti by sa mohla objaviť aktualizácia, ktorá prinesie aj režim 4K/60 fps. Zatiaľ tomu tak nie je.

P30 Pro obsahuje aj tzv. ToF kameru, ktorá dokáže snímať svoje okolie v 3D. Telefón ju využíva na vytvorenie ešte lepšieho efektu rozmazaného pozadia a využijete ju aj na pohybové ovládanie pár hier. Potenciál tejto kamery nie je momentálne naplno využitý, je teda možné, že Huawei v budúcnosti pridá ďalšie funkcie, ktoré ju využívajú. Vieme si napr. predstaviť aplikáciu na meranie vzdialenosti alebo veľkosti jednotlivých objektov.

Huawei P30 Pro ponúka až 50× digitálny zoom pri fotení a až 15× digitálny zoom pri zázname videa

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Úvod, dizajn a predná strana
2. strana: Hardvérová výbava a výdrž batérie
3. strana: Zadný fotoaparát a jeho funkcie, záznam videa
4. strana: Porovnanie kvality zoomu s Mate 20 Pro
5. strana: Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou P30 Pro 
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit