Čítačka odtlačkov prstov je spoľahlivejšia

Telefón môžete odomknúť pomocou snímača odtlačkov prstov v displeji a tiež môžete využiť aj odomykanie tvárou. V porovnaní s Mate 20 Pro je čítačka odtlačkov umiestnená o niečo nižšie. Na základe testovania tvrdíme, že je spoľahlivejšia a vo väčšine prípadov aj o trošku rýchlejšia. Takisto si poradí s vlhkým prstom.

Odomykanie tvárou je základné, využíva sa iba predná kamera. P30 Pro teda neponúka pokročilé 3D odomykanie ako Mate 20 Pro alebo iPhone. Rozdiel si všimnete napr. v noci alebo v slabo osvetlených priestoroch. P30 Pro v takom prípade zvýši intenzitu displeja, aby vás osvietil a mohol nasnímať tvár. Nie vždy sa mu to darilo správne a napr. v noci môže byť rozsvietenie displeja otravné až nepríjemné.

Vo väčšine prípadov funguje odomykanie tvárou aj v zlom svetle a v dobrých svetelných podmienkach je táto funkcia rýchla a spoľahlivá. Telefón sme skúšali oklamať aj našou fotkou a videom, ale zariadenie náš pokus o podvod rozpoznal a zariadenie sa neodomklo.

Čítačka odtlačkov prstov je umiestnená v displeji a je spoľahlivejšia v porovnaní s Mate 20 Pro

Zadná strana s periskopom

Zadná strana telefónu je zo skla. Huawei v prípade novinky nepoužil špeciálnu povrchovú úpravu, ktorú ponúka Mate 20 Pro a znižuje šmykľavosť telefónu. Zadnej strane dominuje trojica fotoaparátov, z ktorých najväčšiu pozornosť púta ten najnižšie položený. Ide o fotoaparát, ktorý funguje na princípe periskopu a ponúka 5× optické priblíženie. Vedľa hlavnej trojice fotoaparátov si pod bleskom všimnete aj malú ToF kameru, ktorá sníma svoje okolie v 3D.

Dizajn telefónu prekvapí aj zbrúsenou hornou a spodnou hranou. P30 Pro je po dlhej dobe telefón, ktorý dokáže stáť na rovnom povrchu. Zariadenie takisto ponúka odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. V jeho výbave nájdete infračervený port a USB-C port.

Zadnej strane dominuje periskop, to je ten najnižšie umiestnený fotoaparát

Procesor a výdrž batérie už neprekvapia

Huawei P30 Pro poháňa procesor Kirin 980 a na test sme mali k dispozícii konfiguráciu s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. K dispozícii bude aj lacnejší model so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom. Výkonnostne je telefón na úrovni Mate 20 Pro a poradí si aj s najnovšími graficky náročnými hrami. Kirin 980 je pre niektoré hry špeciálne optimalizovaný a vtedy ponúka ešte lepšiu vizuálnu kvalitu. Úložisko je možné rozšíriť pomocou NM pamäťovej karty, čo je špeciálny formát, ktorý Huawei predstavil spoločne s Mate 20. NM karta má rozmery ako nano SIM karta.

Batéria má kapacitu 4200 mAh, čo znamená jednodňovú výdrž s veľkou rezervou alebo dva dni víkendového používania. Nechýba 40 W rýchle káblové nabíjanie, 15 W rýchle bezdrôtové nabíjanie a reverzné nabíjanie. To je k dispozícii aj pre kábel a aj pre bezdrôtové nabíjanie. O rýchlosti nabíjania a bezdrôtovom reverznom nabíjaní si môžete detailnejšie prečítať v recenzii na Mate 20 Pro.

Operačný systém Android 9.0 využíva nadstavbu EMUI 9.1. Nové funkcie sme si počas testovania nevšimli, ale zaznamenali sme trochu iný dizajn ikoniek a tiež aj priame prepojenie ovládania hlasitosti telefónu a pripojených Bluetooth slúchadiel. Takisto, fotky už konečne nemajú zhluk náhodných písmen v popise v metadátach, čo nás v predchádzajúcich Huawei zariadeniach otravovalo.

Nadstavba EMUI už tradične ponúka niekoľko praktických funkcií, ako je premostenie Wi-Fi pripojenia, bezdrôtové zdieľanie súborov v telefóne s počítačom pomocou funkcie Huawei Share či režim počítača po pripojení k monitoru alebo televízoru. Tento režim je možné aktivovať pomocou USB-C adaptéra a HDMI kábla alebo bezdrôtovo cez Miracast.

Huawei P30 Pro využíva EMUI 9.1. Všimli sme si iný dizajn ikoniek aplikácií

Recenzia je rozdelená do šiestich častí:

1. strana: Úvod, dizajn a predná strana
2. strana: Hardvérová výbava a výdrž batérie
3. strana: Zadný fotoaparát a jeho funkcie, záznam videa
4. strana: Porovnanie kvality zoomu s Mate 20 Pro
5. strana: Fotografie, ktoré sme odfotili pomocou P30 Pro 
6. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5 6

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit