Štýlový kúsok na všestranné použitie. Vhodný pre používateľov, ktorí chcú výkonný notebook, zároveň ale pokiaľ možno dobrú zásobu portov. IdeaPad 530S zaujme vzhľadom, lešteným hliníkom a tenkým profilom.

Vyhotovenie a používanie

Aj napriek tenkému dizajnu sa výrobca sústredil na to, aby mal notebook potrebné porty. Nevyhovoril sa teda na tenký profil základne, čím by chcel obhájiť absenciu dôležitých portov. Iste, klasický ethernetový konektor sa tu nevošiel, ale máte USB aj HDMI a tiež čítačku kariet v klasickej veľkosti. Je to dané aj tým, že displej má uhlopriečku 15,6″. Nie je dotykový, čo nám vyhovuje. Kto by chcel ešte štýlovejší notebook, má možnosť kúpiť tento kus aj vo verzii s vekom s ochranným sklom namiesto klasického hliníka.

Okolo klávesnice je dostatok priestoru na dlane, no nie je tu samostatný numerický blok. Čítačka odtlačkov je pod šípkami a je presná a spoľahlivá. To sme si overili prihlasovaním do systému Windows ako aj v úvodnej konfigurácii. Celý proces prebehol bez potreby opakovaného načítania odtlačkov.

Touchpad je tichý a presný, zdal sa nám ale príliš tvrdý pri stláčaní. Zvykli sme radšej použiť klasickú myš. Lenovo pridalo dvojstupňové podsvietenie. Je to už tradičný prvok ak ho klávesnica má. Tu je, samozrejme, odlišná klávesnica oproti sérii ThinkPad. Klávesy majú zúžený profil a je takmer nepočuteľná. Kĺb displeja sa dá otvoriť až na 180°. Máte variabilitu pri práci v stoji aj posediačky.

Reproduktory patria k tým lepším, treba mať ale aktívnu funkciu Dolby Audio cez softvér Lenovo Vantage. Vypli sme ale automatické prepínanie hudobných profilov podľa aplikácií. Prekážalo nám to, že sa zmenil profil z hudobného na bežný po opustení okna s prehrávačom hudby.

Model notebooku / ParameterLenovo IdeaPad 530S
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 x 1080 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2x USB 3.0, 1x USB-C, HDMI, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]314 x 222 x 17
Skutočná hmotnosť [kg]1,864
ZapožičalLenovo
Cena (EUR s DPH)779

Výkon a hardvérová výbava

Výbava je štandardná. Procesor Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz je z ôsmej generácie, no nie je najsilnejší, a to nielen v rámci modelov danej série, ale aj série celkovo. Tento krok sme ocenili, keďže notebook je dostatočne výkonný aj na strih videa. Silnejší procesor by zbytočne navyšoval cenu a mnohým by nemusel priniesť odpovedajúcu hodnotu. Kapacita 8 GB RAM sa dá zdvojnásobiť a disk s kapacitou 256 GB je tak akurát.

Notebook sa neprehrieva, hoci pri záťaži budete pociťovať teplo na väčšej ploche. Je to tenkým dizajnom a tiež tým, že hliníkové telo má slúžiť na odvádzanie tepla.

Na notebooku sa pracuje dobre aj preto, že nie je hlučný. Trvá niekoľko sekúnd kým sa z vysokootáčkového režimu prepne do tichšieho. Tiež sme ocenili displej, ktorý má tenké rámiky, ale iba na troch stranách. Spodná má široký okraj, čo ho zdvihlo viac nahor. Nebudete sa musieť k notebooku toľko skláňať.

Škoda, že riadenie spotreby nie je také dobré ako na modeloch ThinkPad. Notebook vydrží 3,5 hodiny v reálnom teste (benchmarkový je k tomu takisto blízko).

Model / TestyLenovo IdeaPad 530S
Kancelársky výkon – PCMark 103940
Essentials7515
Productivity7773
Digital Content Creation2843
Herný výkon – 3DMark 111678
Graphics score1526
Physics score5704
Combined score1282
VR Mark
Orange Room584
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1363,2
Access time [ms]0,044
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]3:21
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]33,2 / 34,6
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]33,9 / 38,2
Celkové hodnotenie
Faktor mobility1,8
Odolnosť tela3/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie4/5
Celkový výkon3/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • spracovanie tela
  • solídna výbava
  • tenký profil
  • pevný kĺb displeja
  • nehlučná klávesnica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • hliník je síce štýlový, ale navyšuje hmotnosť

Verdikt

Lenovo IdeaPad 530S má veľmi dobré spracovanie tela a skutočne tichú klávesnicu. Je z hliníka, čo sa prejaví na vyššej hmotnosti. Je tu solídna výbava portov a celková výbava vyladenia systému aj vďaka softvéru Lenovo Vantage.

Cena: 779 €

Zapožičal: Lenovo

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.