Od konkurencie sa odlišuje portami na zadnej hrane.

V redakcii som za posledné roky testoval viacero herných notebookov rôznych cenových kategórií a ak by som mal okamžite povedať jednu vec, ktorou ma Lenovo Legion 9 zaujal, tak je to dizajn s portami na zadnej hrane.

Toto je praktické riešenie, ktoré mnohým používateľom vyhovuje a chcú to. Nebol som si úplne istý, či Lenovo dokáže uchladiť aj najvyššie konfigurácie svojho herného notebooku s takýmto dizajnom, ale na základe môjho testovania môžem povedať, že to zvládol výborne.

Každý kus je unikátny

Legion 9 má spodnú časť šasi zo zliatiny horčíka a hliníka. Zaujímavosťou je veko, keďže každý jeden kus tohto notebooku má unikátny vzor a je teda jedinečný. Je to dané tým, že veko je vyrobené z hliníka a uhlíka recyklovaného z leteckého priemyslu. Uhlík, okrem toho, že je dôvodom unikátneho vzoru pre každý kus notebooku, je ľahší a odolnejší ako hliník.

Veko sa dá pohodlne otvoriť jednou rukou a hoci pánt neumožňuje otvorenie až o 180°, uhol na úrovni cca 135° by mal bohato postačovať každému používateľovi. Oceňujem silu pántu v tom zmysle, že displej sa výraznejšie netrasie ani v prípade nárazov do stola či drgnutia do samotnej obrazovky.

Z hľadiska kvality prevedenia nemám k Legionu 9 pripomienky. Ide o špičkovo spracovaný herný notebook. Jeho hmotnosť je 2,5 kg, hrúbku konštrukcie som nameral na úrovni 23 mm. Notebook ponúka farebné podsvietenie klávesnice, nápisu LEGION na veku a má aj svetelný pásik na zadnej hrane.

Lenovo Legion 9Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion 9

Porty na takmer každej hrane

Čo sa portovej výbavy týka, jej prevedenie je praktické. Poruke naľavo je čítačka SD karty, vpravo sa nachádza USB port. Ďalšie porty sú na konci ľavej a pravej hrany a ide o 3,5 mm jack, resp. o USB-A port. Gro portovej výbavy sa následne nachádza na zadnej hrane, kde nájdete napájací port, ethernet, dva USB-C porty, jeden USB-A port a HDMI výstup. 

Klávesnica notebooku je dobre známa, nakoľko si Lenovo požičalo dizajn a prevedenie klávesnice z notebookov Thinkpad. Ponúka výborný komfort a rýchle stláčanie vďaka 1,5 mm zdvihu klávesov. Takisto je pomerne tichá, čo oceníte pri práci aj hraní. Touchpad je menší v porovnaní s konkurenciou, avšak oceňujem, že je aspoň široký. Menšia veľkosť je daná tým, že nad klávesnicou sa nachádzajú reproduktory. 

Reprodukcia zvuku je výborná s dôrazom na detaily. Basy by mohli byť o niečo výraznejšie, ale výsledok je celkovo výborný. Cez aplikáciu Nahimic si môžete aktivovať aj priestorový zvuk a celkovo si prispôsobiť podanie zvuku.

Lenovo Legion 9Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion 9

Mini LED displej, najvýkonnejší hardvér a viacfunkčná webkamera

Jedným z lákadiel notebooku je 16-palcový Mini LED displej s pomerom strán 16 : 10. Rozlíšenie je 3200 na 2000 pixelov, frekvencia je 165 Hz a maximálny jas dosahuje až 1200 nitov, čo je vynikajúci parameter. Nechýba podpora pre Dolby Vision, NVIDIA G-SYNC a AMD Freesync, čiže dostávate jeden z najlepších displejov na trhu z hľadiska multimediálnej zábavy a hrania hier.

Legion 9 som testoval v konfigurácii s procesorom Intel Core i9-13980HX so 64 GB RAM, 2 TB úložiskom a grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 4090. V obchodoch som už videl aj novšie modely s procesormi Intel Core i9 14. generácie, čiže ak by vás tento notebook zaujal, určite si pozrite všetky dostupné konfigurácie. Cena notebooku začína od 3 549 eur, čo je za mňa dobrá ponuka, aj keď to porovnám s konkurenciou.

Legion 9 ponúka aj zabudovanú Full HD webkameru s funkciami od Tobii, ktoré využijete v rôznych situáciách. Je niekoľko hier, ktoré dokážu rozpoznať to, ako pohybujete hlavou a prispôsobiť tomu ovládanie kamery v hre.

Z hľadiska bežného používania si môžete aktivovať napríklad automatické rozmazanie obrazovky, keď sa nedívate na displej a k dispozícii je aj niekoľko funkcií, ktoré využijete v rámci streamovania a videohovorov.

Lenovo Legion 9Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion 9

Brutálny výkon a lepšie chladenie, ako som čakal

Vrátim sa k tomu, čo som spomínal v úvode recenzie a síce, že som si nebol úplne istý, či Lenovo zvládne chladiť notebook s takým vysokým výkonom a portami vzadu – logicky sa zmenšuje priestor na výduchy a ten môže byť kriticky dôležitý z hľadiska chladenia.

Realita je však taká, že keď som testoval Legion 9, dosiahol som jedny z najvyšších hodnôt výkonu, a to aj v priamom porovnaní s ostatnými notebookmi s totožnými komponentmi. Lenovo teda v žiadnom prípade nerobilo kompromis vo výkone.

Prevádzkové teploty boli bezproblémové, a to na úrovni 70 až 80 stupňov Celzia pre procesor aj grafickú kartu. Lenovo v tomto smere výrazne predčilo moje očakávania, nakoľko ide o teploty v záťaži. Tento vynikajúci výsledok je daný aj tým, že Lenovo používa v notebooku tekuté chladenie, ktoré navrhol Cooler Master.

Lenovo Legion 9 tiež využíva umelú inteligenciu na optimalizáciu výkonu podľa potreby, čo takisto prispieva k efektívnejšiemu chladeniu a využitiu výkonu notebooku.

Lenovo Legion 9Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion 9

Všetko potrebné si nastavíte cez softvér Lenovo Vantage

Umelú inteligenciu si môžete zapnúť alebo vypnúť v nastaveniach výkonu v programe Lenovo Vantage. Odporúčam, aby ste sa s ním zoznámili, pokiaľ si kúpite tento notebook alebo iný Lenovo Legion.

Vantage ponúka prístup ku všetkým dôležitým nastaveniam, umožňuje zvoliť preferovanú grafickú kartu, čo môžete využiť napríklad počas cestovania, aby ste predĺžili výdrž batérie. K dispozícii sú aj ďalšie nastavenia, ktoré vám pomôžu dostať z notebooku maximum.

Podobný softvér majú aj ostatní výrobcovia a Lenovo Vantage funguje v poriadku. Ponúka základný dizajn, avšak k dispozícii sú všetky potrebné nastavenia.

Výdrž batérie notebooku dosahuje 4 hodiny a 45 minút v prípade kancelárskej práce pri polovičnom nastavení jasu a 4 hodiny sledovania videa s maximálnym nastavením jasu v SDR zobrazení.

Lenovo Legion 9Zdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion 9

Verdikt

Lenovo Legion 9 je prvotriedne spracovaný herný notebook, čomu zodpovedá aj cena. Chválim jeho dizajn a konštrukciu, celkové prevedenie a herný výkon.

V porovnaní s konkurenciou môžu byť výhodou porty na zadnej hrane, čo je vlastnosť, ktorú niektorí používatelia vyžadujú. Silnou stránkou notebooku je tiež efektívne chladenie a nižšie teploty v záťaži aj v priamom porovnaní s konkurenciou s totožnou výbavou.

Cena: od 3549 eur

Zapožičal: Lenovo

Páči sa nám

  • kvalitné spracovanie šasi
  • brutálny výkon
  • skvelé chladenie a zároveň porty na zadnej hrane
  • Tobii funkcie webkamery
  • pohodlná klávesnica
  • špičkový Mini LED displej
  • kvalitná reprodukcia zvuku

Nepáči sa nám

  • menšie rozmery touchpadu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit