Legion Y720 Tower je počítač navrhnutý na hranie. Najnovšie je dostupný aj v konfigurácii s procesorom a grafickou kartou od AMD.

Lenovo Legion je herná značka, ktorá je na trhu od minulého roka. Doteraz sme sa s ňou stretávali najmä v segmente notebookov a herného príslušenstva. Lenovo však pred pol rokom na výstave Gamescom oznámilo aj stolné herné počítače, ktoré sa nazývajú Legion Tower. Y720 je označenie modelu, ktoré definuje jeho triedu a bude sa meniť s každou novou verziou.

Do redakcie nám zavítal model Y720 Tower s výbavou od AMD. Výrobca ju označuje popisom (AMD) za názvom zariadenia. Testovaná konfigurácia mala vo výbave procesor AMD Ryzen 5 1400 so štyrmi jadrami a taktom 3,20 GHz a grafickú kartu AMD Radeon RX 570 so 4 GB video pamäte. Počítač ďalej obsahoval 16 GB RAM a kombináciu 128 GB SSD disku a 1 TB pevného disku.

Parametre testovanej konfigurácie

Legion Y720 Tower je prezentovaný ako herný počítač strednej triedy. Nejde o prémiové zariadenie, ktoré obsahuje tie najvýkonnejšie komponenty. Lenovo sa v prípade Y720 snaží nájsť optimálny pomer cena/výkon a to platí ako v segmente notebookov, tak aj v prípade stolných počítačov. Cena testovanej zostavy začína na úrovni 969 eur a vyskladať takto lacný/drahý počítač s procesorom a grafickou kartou nie je ľahká úloha. Dôvod je ten, že najnovšie karty Radeon RX Vega spadajú do prémiového segmentu a preto musel výrobca zvoliť o niečo staršiu kartu RX 570.

Skrinka počítača má veľkosť Midi Tower a umožňuje rýchly prístup ku komponentom bez nutnosti použiť skrutkovač. Stačí prepnúť posuvník, „odomknúť“ skrinku a stlačením špeciálnej plochy na hornej strane otvoriť bočný panel. Následne si všimnete dosku Lenovo 36E1, ktorej by mohol niekto vytknúť iba 2 sloty pre moduly RAM a jeden 16-pinový PCI Express slot. V praxi to znamená, že operačnú pamäť či grafickú kartu si vymeníte rýchlo a jednoducho, ale tieto komponenty si nerozšírite o ďalšie moduly. Nároční hráči to môžu považovať za negatívum, ale tí si asi nebudú kupovať vopred poskladanú zostavu, ale vytvoria si vlastný počítač na mieru. Treba však na tieto obmedzenia myslieť, keď si budete chcieť počítač vylepšovať – komponenty vymeníte iba kus za kus.

Prístup ku komponentom je rýchly a pohodlný. Grafickú kartu či moduly RAM si vymeníte, avšak nerozšírite o ďalšie kusy

Grafická karta MSI Radeon RX 570 je pomerne rozmerná a o napájanie sa stará 450 W zdroj Lenovo s účinnosťou 80 Plus Bronze. 1 TB pevný disk je značky Western Digital, pamäť RAM je od výrobcu Ramaxel Technology. Vo výbave nájdete aj DVD mechaniku. Niekto by možno ocenil skôr Blu-ray mechaniku, avšak popravde – optickú mechaniku sme v redakcii nepoužili ani nepamätáme. Súčasťou balenia je aj základná klávesnica a myš. Hráčom odporúčame kúpu špecializovaného príslušenstva.

Skrinka počítača je dizajnovo pekná a ponúka bohatú portovú výbavu. Na prednej strane pri napájacom tlačidle sú 4 × USB porty (2 × USB 2.0 a 2 × USB 3.0), čítačka pamäťových kariet a 3,5 mm jacky pre mikrofón a slúchadlá. Na zadnej strane nájdete ďalších 5 × USB 3.0 portov, dvojicu USB 2.0 portov a dokonca aj USB-C port. Ten by sme skôr ocenili na prednej strane skrinky. Nechýba ethernetový port a audio výstupy (aj optický). Grafická karta má 3 × DisplayPort a 1 × HDMI výstup.

Portová výbava na prednej strane

Počítač počas testovania ponúkal viac ako dostatok výkonu pre hranie vo Full HD rozlíšení s najvyšším nastavením kvality grafiky. Poradí si aj s virtuálnou realitou a vyššími rozlíšeniami. V 4K rozlíšení však predpokladáme, že to bude už na úkor nižšieho nastavenia kvality. Počas testovania počítača sme mali k dispozícii monitor Lenovo Y27f s rozlíšením 1920 × 1080 px a 144 Hz obnovovacou frekvenciou.

Ide o vhodný monitor k testovanej zostave, nakoľko počet snímok za sekundu často prevyšoval hodnotu 60. Pri hraní DOOMa, automobilovej hry Project Cars či Rise of the Tomb Raider vykresľovala grafická karta často 80-90 snímok za sekundu, takže sme využili aj vyššiu obnovovaciu frekvenciu monitora.

Všimnite si držiak na slúchadlá, ktorý je súčasťou monitora. Skrinka počítača je elegantná, obsahuje aj DVD mechaniku

Lenovo Legion Y720 Tower počas hrania potešil tichou prevádzkou. Teploty však boli vyššie a to sa týka najmä grafickej karty, ktorá sa v záťaži bez problémov dostala na hranicu 80° C. V porovnaní so stolnými počítačmi s grafickými kartami NVIDIA sú teploty vyššie, avšak to bolo pre AMD vždy špecifické.

Procesor dosahoval maximálne 46° C, čo je dobrá hodnota. Výsledky testovania pomocou benchmarkov nájdete v tabuľke. Pre porovnanie, takmer identické výsledky dosahovali počítače s procesorom Intel Core i5 alebo i7 7. generácie a grafickou kartou NVIDIA Geforce GTX 1060 so 6 GB video pamäte. Tento fakt vám môže pomôcť pri rozhodovaní, či si vybrať konfiguráciu od AMD alebo kombináciu Intel + NVIDIA a to aj s ohľadom na cenu jednotlivých konfigurácií.

Teplota grafickej karty sa v záťaži štandardne pohybovala na úrovni 80° C. Počítač bol však tichý

Verdikt

Lenovo Legion Y720 Tower ponúka v nami testovanej konfigurácii stabilný výkon na hranie vo Full HD rozlíšení vo vysokej kvalite. Zvládne aj vyššie rozlíšenia, v niektorých prípadoch bude potrebné znížiť detaily. Počítač bol počas testovania väčšinu času stabilný, zaznamenali sme dva pády ovládačov grafickej karty v záťaži. Chválime spracovanie skrinky a bohatú portovú výbavu. Niekoho môže zamrzieť chudobnejšia ponuka slotov pre pamäť RAM.

S počítačom sme testovali aj 27-palcový Full HD monitor Lenovo Y27f. Je zakrivený, ponúka 144 Hz obnovovaciu frekvenciu a výbornú kvalitu obrazu. Monitor chválime, ide o výborný doplnok k hernému počítaču. Naplno sme ho využili aj pri testovaní počítača Legion Y720 Tower – vo Full HD rozlíšení dokázala grafická karta vykresľovať viac ako 60 snímok za sekundu a tak sme využili aj vyššiu obnovovaciu frekvenciu monitora.

Počítač sme testovali v kombinácii s 27-palcovým zakriveným monitorom Lenovo Y27f. Ten sa predáva samostatne. Súčasťou balenia počítača je základná klávesnica a myš. Hráči si pravdepodobne dokúpia herné príslušenstvo

Cena: Legion Y720 Tower – od 969 eur

Lenovo Y27f – od 349 eur

Zapožičal: Lenovo 

Technické parametre a namerané hodnoty:

ModelLenovo Legion Y720 Tower (AMD)
ProcesorAMD Ryzen 5 1400, 3,20 GHz, štvorjadro
Grafická kartaMSI Radeon RX 570, 4 GB
Operačná pamäť16 GB DDR4, 2666 MHz
Pevný disk128 GB SSD + 1 TB HDD
Konektivita7× USB 3.0, 4× USB 2.0, USB-C, HDMI, 3× DisplayPort, ethernet, 7× 3,5 mm jack, čítačka kariet
PCMark 10 
Rozšírený test4 963
Základné používanie6 684
Produktivita5 966
Tvorba digitálneho obsahu4 979
Hranie8 263
3DMark
Time Spy3552 / 1624 (Extreme)
Fire Strike2726 (Ultra) / 5076 (Extreme) / 9954
Sky Diver22 778
Cloud Gate24 160
Ice Storm113 020
VRMark
Orange Room6 097
Blue Room877

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit