Miix 720 od Lenova je aktuálne jeden z najlepších konvertibilných Windows tabletov na trhu a trúfame si povedať, že možno aj (v tejto dobe) najlepší.

Tomu však zodpovedá cena, ktorá sa pohybuje na úrovni 1469 eur pre nami testovanú konfiguráciu s procesorom Intel Core i7-7500U, 8 GB RAM a 1 TB SSD diskom. Škoda, že operačná pamäť nemá veľkosť 16 GB. K zvyšku výbavy by sa to viac hodilo. Je však zrejmé, že výrobca sa rozhodol navrhnúť Miix 720 ako prémiové zariadenie. V prípade Miix 700 bola cítiť snaha Lenova držať cenu zariadenia na úrovni notebookov strednej triedy, čo sa prejavilo na výsledku. Novinka ide na to opačne a hoci je cena vyššia, zodpovedá použitému hardvéru aj používateľskému zážitku. Miix 720 sme si počas testovania obľúbili a nemáme pocit, že by bola jeho cena predražená. Vzhľadom k výbave a spracovaniu je viac ako zodpovedajúca.

Lenovo Miix 720 je v jadre 12-palcový tablet s pomerom strán 3:2 a rozlíšením 2880 x 1920. Formát zariadenia sa oproti predchodcovi nezmenil, zväčšilo sa však rozlíšenie displeja. Tabletová časť má rozmery 292 x 210 x 8,9 mm a hmotnosť 780 gramov. V tomto smere nemáme pripomienky. Miix 720 má pomerne jednoduchý, avšak elegantný dizajn. Konštrukcia je zo zliatiny hliníka, ktorá je ľahká, ale pôsobí odolným dojmom. Počas používania sme nemali problém s tým, že by sa objavili škrabance alebo odtlačky prstov. Displej chráni sklo Gorilla Glass. Spodná polovica zadnej strany funguje ako vyklápateľný stojan. Rovnako ako pred rokom. S tabletom sa nám dobre pracovalo aj na kolenách.

Čo sa tabletovej časti týka, vo výbave má infračervenú prednú kameru, ktorá umožňuje prihlásenie do zariadenia pomocou biometrickej technológie Windows Hello. Zadanie PIN kódu je obvykle o niečo rýchlejšie, ale aj prihlásenie cez kameru má svoje čaro a používali sme ho. Na zadnej strane sa nachádza 5 Mpx kamera s automatickým zaostrovaním. Bočné hrany obsahujú porty – USB 3.0, USB 2.0 a USB-C s podporou technológie Thunderbolt 3. Tento konektor zároveň slúži aj na nabíjanie tabletu. Bočné stereo reproduktory nesklamú, ale ani neohúria. Subjektívne považujeme za aktuálnu špičku reprodukciu zvuku tabletu ASUS Transformer 3 Pro. Miix 720 je z hľadiska reproduktorov lepší priemer, avšak predinštalovaná aplikácia Dolby Audio s možnosťou nastavenia zvuku poteší.

Lenovo Miix 720 si nás získal odnímateľnou klávesnicou, ktorá počas prenášania tabletu funguje už štandardne ako ochranný obal. Tablet má s pripojenou klávesnicou hrúbku 14,6 mm a hmotnosť 1,1 kg. Klávesnica je skutočne výborná, až sme mali pocit, že pracujeme s prémiovým notebookom a nie konvertibilným tabletom. Jasné, oba segmenty sa k sebe neustále približujú a Miix 720 je prémiové zariadenie, avšak doteraz sme boli zvyknutí na to, že ultratenké klávesnice tabletov za notebookmi trošku zaostávajú. V tomto prípade to neplatí a klávesnica má takisto výborný a nadštandardne veľký touchpad.

Ide o jeden z mála konvertibilných tabletov, pri ktorom sme nemali potrebu používať externú Bluetooth myš a dokázali sme všetko pohodlne ovládať aj pomocou touchpadu. Z hľadiska pohodlia pri písaní a používaní touchpadu si zaslúži Miix 720 absolutórium a je to jeden z hlavných dôvodov, prečo ho považujeme za jeden z najlepších konvertibilných tabletov na trhu. Používateľov pravého Shiftu však upozorňujeme, že je umiestnený hneď pri smerových šípkach smerom hore a doprava, čo môže niekomu prekážať. Kolega Mišo Reiter mal s takýmto umiestnením v prípade notebooku Yoga 910 problémy.

Vo výbave nájdete aj dotykové pero Lenovo Active Pen 2. To dokáže rozoznať 4096 úrovní citlivosti tlaku a podporuje platformu Windows Ink. V rámci nášho testovania sme pero často nepoužívali, avšak vzhľadom k cene je fajn, že ide o súčasť základného balenia. V balení je aj držiak na tablet, aby ste pero nemuseli nosiť samostatne.

Lenovo Miix 720 dosiahol v teste výdrže batérie PCMark 8 necelé 3 hodiny. V tomto segmente ide o štandardný výsledok. V reálnej prevádzke sa výdrž pohybuje na úrovni 5 až 6 hodín v prípade kancelárskej roboty a pri neustálom pripojení do internetu. Samozrejme, závisí aj od nastavenia jasu. Tento konvertibilný tablet chválime za vynikajúcu klávesnicu a touchpad, malú hrúbku a hmotnosť a dobre prenosnú USB-C nabíjačku. Jeho výbava obsahuje to najlepšie, čo je na trhu dostupné. Presne takto si predstavujeme prémiové mobilné zariadenie.

Cena: 1469 €
Zapožičal: Lenovo

Plusy

+ Výborné spracovanie
+ Špičková klávesnica a touchpad
+ Výkon a 1 TB SSD úložisko
+ Ľahká, tenká a odolná konštrukcia

Mínusy

– Iba priemerné reproduktory
– Ocenili by sme 16 GB RAM

Verdikt

Lenovo Miix 720 je konvertibilný tablet, ktorý by sme si dnes kúpili, ak by to financie dovolili. Vo svojej kategórii patrí k tomu najlepšiemu, čo je aktuálne dostupné na trhu. Model 720 nie je iba o lepšom hardvéri. Prináša vylepšenia vo všetkých smeroch a klávesnica si zaslúži naozaj pochváliť. Je výborná.

Parametre testovaného tabletu:

ModelLenovo Miix 720 
Veľkosť, typ displeja a rozlíšenie12″, IPS, 2880 × 1920
Operačný systémWindows 10 Pro, 64-bit
ProcesorIntel Core i7-7500U, 2,70 GHz, dvojjadro
RAM a interná pamäť8 GB RAM, 1 TB / 950 GB k dispozícii
PortyUSB 3.0, USB 2.0, USB-C (Thunderbolt 3), microSD
Digitálna kameraZadná, 5 Mpx, predná, 1 Mpx + IR
Rozmery a hmotnosť292 × 210 × 8,9 mm / 0,78 kg

Výsledky testovania tabletu so systémom Windows 10:

Model (OS Windows 10)Lenovo Miix 720 
PCMark 8 – Home accelerated2 902
Work acceleratedTest neprebehol
Creative accelerated3 571
PCMark 8 – Home battery test2:45
3DMark – Sky Diver3 971
Cloud Sky6 041
Ice Storm51 535
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Základná výbava/cena4/5
Dodatočná výbava a funkcie4/5
Výdrž3/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 4/2017 ako súčasť testu tabletov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia Fujitsu Stylistic R726: Prémiový tablet pre podnikových používateľov

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit