Tento rok nás Lenovo prekvapuje modelmi, ktoré by nemali nechať nikoho chladným. Servíruje novinky, ktoré svojim konštrukčným a softvérovým prevedením určujú nové trendy vo svojich triedach.

V aktuálnej recenzii sa zameriame na zástupcu nižšej strednej triedy a väčší model zo série E4, model Lenovo Moto E4 Plus. Ide o kvalitne spracovaný DualSIM smartfón s 5,5” HD displejom a štedrou batériou s kapacitou 5000 mAh.

Konštrukcia a hardvér

Z konštrukčného hľadiska musíme pochváliť použité materiály a zlícovanie častí smartfónu. Zadná stena je kovová v tvare vaničky a je odnímateľná. Tento použitý prvok sa nám veľmi páči kvôli pod krytom ukrytými slotmi pre MicroSD kartu a dve SIM karty. Každá karta má svoj samostatný vstup. Takto pôsobí E4 Plus harmonickým dojmom bez narušenia dizajnu slotmi pre karty. Aj keď sa dokážete dostať “é štvorke” pod kožu, batéria nie je používateľsky vymeniteľná.

Ovládacie prvky sú umiestnené na pravej strane. Napájacie tlačidlo je tradične ryhované pre odlíšenie a lepšie nahmatanie. Má aj vyšší zdvih oproti tlačidlám pre reguláciu hlasitosti, ktoré sa nachádzajú nad ním. Ľavá stena je kompletne prázdna. Oceníte to hlavne vtedy, pokiaľ chcete smartfón používať ako vodováhu, alebo len tak si prehrať video v horizontálnej polohe. Vtedy všetky potrebné tlačidlá ostávajú dostupné.

Spodná hrana združuje hlasitý reproduktor, micro USB konektor a hlavný mikrofón. Zo vstupov nájdete na hornej hrane smartfónu aj 3,5 mm vstup pre slúchadlá. Veľmi hodnotne pôsobí predná stena s 5,5” HD displejom s krycím ochranným 2,5D ochranným sklom Gorilla Glass 3, ktoré zamedzuje tvorbe škrabancom aj nadmernému zachytávaniu odtlačkov prstov.

Možno si veľa z vás kladie otázku, či nebude rozlíšenie 720 × 1280 pixelov na takto veľký displej málo. Veru nie je. Jednotlivé body pri bežnom používaní nie je vidieť a samotný displej je aj takto menej náročný na spotrebu energie. Displej je pekný a kontrastný. Má peknú bielu a čierna farba nie je moc presvetlená. Len rámčeky okolo neho mohli byť trochu menšie.

Slúchadlo pre hovory má po stranách 5 Mpx fotoaparát s LED bleskom. Vedľa prednej kamery nájdete aj notifikačnú LED diódu. Je menšia, ale neprehliadnete ju. Na prednej stene sa nachádza aj multifunkčná čítačka odtlačkov prstov, ktorá je jemne zapustená a vyniká svojou kvalitou. Odomknutie E4 Plus je spoľahlivé aj keď určite nepatrí k najrýchlejším na trhu. Zadná stena sa ujala 12 Mpx fotoaparátu, ktorý je vďaka veľkej batérii a širšiemu telu zapustený, a spolu s LED bleskom je združený v kruhu. Je to tradičný rozpoznávací prvok série Moto.

Srdcom Moto E4 Plus sa stal chipset od Mediatek, MT6737, ktorý je taktovaný na frekvenciu 1,3 GHz. Grafiku má  na starosti Mali – T720. Tieto hodnoty nasvedčujú, že táto horúca novinka nebude patriť k najvýkonnejším smartfónom na trhu. Ale aj tento hardvér určite uspokojí bežného používateľa a to vďaka maximálne možnej odladenosti systému. Hráči už budú limitovaní hlavne grafikou, ktorá najnovšie herné tituly nedokáže plnohodnotne vykresliť. V redakcii sme testovali verziu so 16 GB vnútorným úložisko a 3 GB pamäťou RAM. Pre médiá ja potom možné použiť MicroSD kartu do hodnoty 128 GB.

Zamrzí akurát vyššia hmotnosť. 200 gramov je už jednoducho cítiť. Rozmery 155 × 77,5 × 9,6 mm nám prídu už trochu veľa a v tomto smere je jasné, že nemôže ísť o dizajnovú žiletku nakoľko sa v tele ukrýva obrovská 5000 mAh batéria. Vďaka nej môžete kľudne na dva dni zabudnúť na nabíjačku a keď nebudete Moto E4 Plus príliš zaťažovať, pripojiť ju znovu môžete až o tri dni. Nabitie takto veľkej batérie z 20 na 100% trvá dve hodiny, čo je vzhľadom na kapacitu akumulátora veľmi dobrá hodnota. Spolu so smartfónom dostanete v balení aj 2A nabíjačku s USB káblom a slúchadlá, ktoré poslúžia aj ako anténa.

Recenzia je rozdelená do štyroch častí:

1. strana: Konštrukcia a hardvér
2. strana: Softvér, konektivita a multimédiá
3. strana: Fotografovanie a video
4. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.