Ide o špeciálny notebook pre profesionálov. Skutočne podnikový stroj na prácu s grafikou, 3D modelovaním a vysokými nárokmi. Aj preto je tu grafická karta NVIDIA Quadro a najvyššia edícia Windows 10 Pro s prívlastkom for Workstations.

Vyhotovenie a používanie

Po konštrukčnej stránke je to stále notebook radu ThinkPad, odpovedá tomu aj odolnosť tela. Vyhotovenie z horčíkovej zliatiny a uhlíkových vlákien mu dodáva extra pevnosť a odolnosť. Ako iné stroje tejto série, prešiel viac ako 200 testami spoľahlivosti v rôznych podmienkach. Klávesnica je odolná voči vode a telo je kompletne odolné proti pádom. Výrobca hovorí o tom, že by mal prežiť pády z výšky väčšej ako 1 meter na tvrdý povrch.

Notebook sa veľmi dobre používa aj vďaka touchpadu so samostatnými klávesmi nad ním. Klávesnica má dva stupne bieleho LED podsvietenia a je veľmi tichá. V nej nájdete, už tradične polohovací klobúčik Trackpoint.

Aj napriek tomu, že je tu 15,6″ displej, výrobca nepridal samostatný numerický blok. Kĺb displeja je pevný a veko sa dá otvoriť jednou rukou takmer bez toho, aby sa vám zdvihla základňa. Čítačka odtlačkov je vpravo vedľa klávesnice, rovnako aj tlačidlo na vypnutie. To má v novej sérii biele svetlo, na rozdiel od zeleného v minulosti.

Spokojní sme boli aj s materiálom základne. Opierka na ruku má veľmi mierne zdrsnenú, možno skôr matnú povrchovú úpravu.

Napriek tomu, že notebook nie je v živých a lákavých farbách, je prvotriedne spracovaný a veľmi dobre sa používa.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad P1
ProcesorIntel Xeon E-2176M 2,7 ÷ 4,4 GHz, 12 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný diskIntel, 512 GB
Displej15,6″, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA Quadro P2000 with Max-Q design, 4 GB VRAM
Porty2 × USB 3.0, 2 × USB-C, HDMI, RJ45 Ext. Connector, čítačka SD a Smart Card, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro for Workstations
Rozmery [mm]362 × 246 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,691
ZapožičalLenovo

Výkon a hardvérová výbava

Ako sme už v úvode uviedli, toto je trochu iný typ počítača. Pracovná stanica nie je jeho náhodné označenie a viac ako z pohľadu navonok, vyplýva z jeho vnútorných komponentov.

Ak si pozorne všimnete, v tomto vydaní máme na pohľad identický notebook. Je to Lenovo ThinkPad X1 Extreme v našom dueli a na pohľad ich s modelom P1 nemáte šancu od seba odlíšiť.

Odlišnosti sú hneď v procesorovej výbave. Lenovo použilo serverový procesor Intel Xeon E-2176M 2,7 ÷ 4,4 GHz. To už je ozaj silný procesor. V našom prípade sme mali 16 GB RAM, ale maximum je 64. Grafická karta NVIDIA Quadro P2000 with Max-Q design a 4 GB VRAM je ideálna na použitie s rôznymi podnikovými aplikáciami. Notebook má certifikáciu kompatibility ISV (Independent Software Vendors). Tú si môžete overiť priamo na stránkach Lenovo a zistíte, ktoré programy majú záruku spoľahlivého chodu na tomto notebooku. Napríklad AutoCAD, Creo, SolidWorks atď.

Microsoft Windows 10 Pro for Workstations podporuje napríklad štyri fyzické CPU, na rozdiel od maximálne dvoch vo verzii Pro. Takisto podporuje perzistentné RAM, čo sú rýchle RAM moduly, ktorých obsah sa nevymaže po strate napájania. Aj vďaka tomu je možné po vypnutí notebooku prácu rýchlo obnoviť. Je tu viac špecifikácií systému, no nie všetky využijete v tejto konfigurácii notebooku.

Zaujímavosťou je, že aj napriek takejto výkonnej zostave nie je hlučný. Chladenie prebieha podľa potreby, nezostáva dlho hlučný.

Model / TestyLenovo ThinkPad P1
Kancelársky výkon – PCMark 105157
Essentials9441
Productivity7715
Digital Content Creation5111
Herný výkon – 3DMark 118456
Graphics score8433
Physics score9031
Combined score7868
VR Mark
Orange Room3417
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1662,7
Access time [ms]0,028
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:53
Teplota – kancelársky/výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]33,1/37,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]34,2/49,3
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,89
Odolnosť tela5/5
Dizajn3/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • odolné telo
  • tichý
  • vysoký výkon
  • certifikácia ISV
  • CPU Intel Xeon

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • vyššia cena

Verdikt

Lenovo ThinkPad P1 je pracovná stanica s procesorom Intel Xeon, certifikáciou ISV a špeciálnou grafickou kartou na CAD aplikácie. Zároveň je odolný ako ostatné ThinkPady. Nech už ho použijete v kancelárii alebo kdekoľvek v teréne, nesklame vás.

Cena: 3500 EUR
Zapožičal: Lenovo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.