Silnejší a výkonnejší ThinkPad s procesorom Intel Core i5 z deviatej generácie. Vhodný na grafické aplikácie aj na hry, hoci podľa tejto grafickej karty to nebude úplne herný stroj. Skôr multimediálny, na strih videa a grafiku. To všetko v tele z horčíkovej zliatiny.

Vyhotovenie a používanie

Lenovo si v sérii ThinkPad drží pevné materiály, o to viac poteší pevné telo pri rozmere 15,6 palca. Nie je tu ale numerický blok. Nebýva to už veľmi zvykom a priestornejšia základňa okolo klávesnice sa nám zdala výhodnejšia ako do notebooku natlačiť aj numerickú klávesnicu.

Z hľadiska konštrukcie sa výrobca zameral na pracovné funkcie a celkový dojem. Vlastne by ste si nemali veľmi uvedomovať, že nemáte menší ThinkPad, ale o niečo väčšiu uhlopriečku a rámiky okolo displeja. Nie je oveľa väčší ako 14-palcový T490. Iste, väčšie rozmery, ale aj displej pocítite.

My sme si vyskúšali, že je to stále dobrý stroj na cestovanie. Kĺb displeja ho otvorí až na 180° a na túto vlastnosť sme si zvykli aj pri nedotykovom displeji. Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia, teda štandard vo svete ThinkPadov. V našej konfigurácii sme mali bežnú kameru chránenú krytom ThinkShutter. Kúpiť si môžete aj verziu s infračervenou kamerou. Náš Full HD displej nám postačoval, no fajnšmekri majú možnosť zvýšiť rozlíšenie na 4K a vybrať si variant s OLED displejom.

Používanie touchpadu so samostatnými klávesmi myši je vynikajúce, nemáme k nemu žiadne výhrady. Vlastne je to jedna z najlepších veci, ktorú si notebooky tejto série ponechávajú. Čítačka odtlačkov funguje bezchybne. Jej umiestnenie je skutočne nenápadné a vpravo od šípok by ste ju aj prehliadli. Zatiaľ nie je integrovaná v tlačidle na zapnutie, ako to postupne vidíme pri iných výrobcoch alebo sérii Lenovo ThinkBook.

Výkon a výbava

V skutočnosti by sme prijali, keby mala edícia Extreme len procesory Intel Core i9, pretože tie sú v tomto segmente najsilnejšie a dostanete extrémny výkon. Faktom ale je, že aj v našom prípade bol procesor Intel Core i5-9400H 2,5 ÷ 4,3 GHz podstatne výkonnejší, než nízko napäťové modely bez prívlastku H. Vieme, že s 8 GB RAM a SSD diskom sa dá fungovať, prijali by sme aspoň 16. Je tu variabilita a v konfiguráciách sa dá ísť až na 64 GB.

Grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1650 so 4 GB VRAM dvíha celkový výkon notebooku. Výrobca na to myslel a pribalil 135 W adaptér. Ten potrebujete na dosiahnutie rýchleho nabíjania. Nabíjať ho môžete aj iným adaptérom s obdĺžnikovým tvarom a nižším výkonom. Bude to trvať podstatne dlhšie prípadne sa notebook prestane nabíjať, ak ho výkonovo veľmi zaťažíte.

Chladenie je vynikajúce, zahrieva sa len minimálne a nie je ani veľmi hlučný. V kancelárskom režime budete mať nehlučný nástroj, ktorý vás nebude otáčkami ventilátora nijako rušiť. Chválime aj dobrú výbavu portov. Z praktického hľadiska by sme ocenili jeden USB 3.1 port na opačnej strane. Je to však len detail.

Ďalším pozitívom je spotreba. Je to silná konfigurácia, ale vyladená, a tak pri bežnom režime dosiahnete výdrž takmer 5 hodín.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2
ProcesorIntel Core i5-9400H 2,5 ÷ 4,3 GHz, 8 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD
Displej15,6″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1650, 4 GB VRAM
Porty2 × USB 3.1, 2 × USB-C + TB, HDMI 2.0, Lenovo LAN, SmartCard, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]362 × 246 × 18
Skutočná hmotnosť [kg]1,87
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2990
PCMark 10 – Kancelársky výkon4233
Essentials8247
Productivity7108
Digital Content Creation3512
3DMark 11 – Herný výkon8291
Graphics score10646
Physics score4872
Combined score5165
VR Mark – Virtuálna realita
Orange Room4321
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1342,7
Access time [ms]0,087
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]4:49
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]308,9
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]37,8 / 39,9
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]40,6 / 48,1
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,58
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie5/5
Celkový výkon5/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • Výkon a silnejšia grafická karta
  • Odolné vyhotovenie v štýle ThinkPad
  • Systém chladenia a nízka hlučnosť
  • Výborná klávesnica a touchpad

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Rozloženie USB portov

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 je odolný notebook, zároveň je vďaka silnému CPU a grafickej karte zvýšený jeho výkon. Napriek tomu je dobre chladený a vydržíte s ním na batériu v kancelárskom režime ako pri klasickom notebooku s o polovicu nižším výkonom. Od extrémnej edície by sme ale čakali ešte lepší procesor a ponuka by mala začínať v inej minimálnej konfigurácii.

Cena: 2990 €

Zapožičal: Datacomp.sk

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.