Konvertibilný notebook zo série X1 prináša odolné telo v štýle zariadení X1. Teda v najvyššej kvalitatívnej triede a s technológiami tohto výrobcu. Pripravte sa ale na to, že vlastniť notebook v nami testovanej konfigurácii, nie je lacný špás. Má totiž HDR displej s podporou technológie Dolby Vision. Obraz je naozaj vynikajúci a plne kontrastný.

Vyhotovenie a používanie

Existujú dva farebné varianty. Klasická čierna, ktorú výrobca používa na počítače série ThinkPad. Kto chce, má možnosť siahnuť aj po striebornej farbe. Notebook je na pohľad identický ako dobre vybavený prenosný počítač. Yogové vyhotovenie však umožňuje používanie v režime tabletu alebo ho postaviť do rôznych režimov na stole. Súčasťou je dotykové pero zasunuté vpravo na bočnej hrane.

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia, výrobca pridal aj snímač na jej automatické rozsvecovanie podľa okolitého osvetlenia. Klávesnica je pohodlná a je presne taká, na akú ste pri tejto sérii notebookov Lenovo zvyknutí. Touchpad sa dobre používa, navyše máte tlačidlá myši nad ním. V klávesnici je totiž klobúčik trackpoint a s ním tieto tlačidlá využijete.

Klávesnica má ešte jednu špecialitu. Tou je zasúvanie pri otočení displeja o 145°. Keď potom displej otočíte úplne, bude sa vám v režime tabletu celý notebook držať lepšie. Klávesy, hoci odpojené, sa vám nebudú pod rukami stláčať.

Výhrady máme k snímaču odtlačkov. Po osprchovaní alebo umývaní riadov vás takmer istotne nerozpozná a po niekoľkých pokusoch vás Windows donúti zadať PIN kód. Snímač odtlačkov má zabudovanú technológiu na rozpoznávanie vašich odtlačkov ak sa napríklad porežete. Rovnaký odtlačok potom očakáva aj pri ďalších pokusoch, kým sa prst postupne nezahojí. Naľavo od touchpadu je NFC čip.

Model notebooku/ParameterLenovo ThinkPad X1 Yoga (3rd Gen)
ProcesorIntel Core i7-8550U 1,8 ÷ 4,0 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3
Pevný diskSamsung, 512 GB
Displej14″, IPS, HDR, dotykový, max. rozlíšenie               2560 × 1440 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics 620
Porty2 × USB 3.0, 2 × USB-C, HDMI, čítačka microSD, Nano SIM, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]333 × 229 × 17
Skutočná hmotnosť [kg]1,443
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2979

Výkon a hardvérová výbava

Silný procesor Intel ôsmej generácie a 16 GB RAM je solídny základ výkonu. Po tejto stránke neprídete skrátka a notebook je určený nielen ako kancelársky nástroj alebo počítač na prezentácie. Je určený pre grafikov. Tí môžu využiť dotykové pero. Dobre sa s ním píše a využijete ho vtedy, ak chcete kresliť alebo si robiť poznámky rukou.

Počas testovania sme mali problémy s nastavením prechodu do úsporného režimu. Notebook ignoroval nastavenia Windows. Po zamknutí účtu zhasol displej podstatne skôr. To by v rámci úspory neprekážalo, avšak odpojil nás po chvíli aj od internetu. Ak si teda chcete na počítači nechať niečo sťahovať alebo vykonávať iné operácie, nesmie vám zhasnúť displej. To sme pri notebooku za takmer 3000 eur nečakali, čakáme na vyladenie softvéru.

Lenovo ThinkPad T480s v striebornej verzii

Lenovo ThinkPad T480s v čiernej verzii

Pri poriadnej záťaži sa notebook viac prehrieval. Rekordom je nameraných 55 °C na spodnej hrane. Počas náročnejších operácií sa notebook musel viac chladiť, tým bol zároveň aj hlučnejší. To však nie je problém len tohto modelu, ale všetkých notebookov s procesormi Intel Core i ôsmej generácie. S tým súvisí aj výdrž batérie. Reálne testovanie potvrdilo náš benchmarkový test, kde sme dosiahli 4 hodiny výdrže. To je podstatne menej ako výrobcom udávaná výdrž 15 hodín.

Klávesy na modeli ThinkPad X1 Yoga sa zasúvajú pri otočení kĺbu do tela

Lenovo Vantage ponúka detailnejšie nastavenie správania notebooku. Keď zapnete režim Lietadlo, automaticky sa prepne do šetrnejšieho režimu. Tým sa dostanete aj cez 4 hodiny bežnej prevádzky. Pri zamknutí účtu prihláseného používateľa sa dá nastaviť zníženie jasu obrazovky. Ďalej je tu možnosť inteligentného chladenia alebo nastavenie technológie Dolby audio pri telefonovaní cez notebook alebo prehrávaní multimediálneho obsahu. Poslednej spomínanej funkcii sme však neprišli na chuť. Ak totiž pozeráte film v okne a potom sa prepnete napríklad do internetového prehliadača, zmení sa spôsob reprodukcie zvuku a použije iný ekvalizér. To má dopad aj na zmenu hlasitosti.

 

Model / TestyLenovo ThinkPad X1 Yoga (3rd Gen)
Kancelársky výkon – PCMark 103685
Essentials7865
Productivity5974
Digital Content Creation2891
Herný výkon – 3DMark 112032
Graphics score1816
Physics score6649
Combined score1770
VR Mark
Orange Room717
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1245,3
Access time [ms]0,055
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]4:11
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]36,3 / 42,2
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]46,9 / 55,1
Celkové hodnotenie
Faktor mobility2,89
Odolnosť tela5/5
Dizajn4/5
Klávesnica5/5
HW a SW vyladenie3/5
Celkový výkon4/5
thumbs-up-icon

Výhody

  • superodolné telo podľa vojenských štandardov
  • zasúvacia klávesnica
  • vysoký výkon
  • dotykové pero
  • špičkový HDR displej

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • nižšia výdrž batérie
  • ešte nedoladené rozšírenia od výrobcu

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Yoga (3rd Gen) je superdrahý, ale aj supervybavený notebook. Minúť skoro 3000 eur nebude pre každého. Je to ale ThinkPad na prácu a zároveň použiteľný aj ako tablet s perom v balení. Výhodou je práve to, že výrobca ponechal poriadnu portovú výbavu, aby to bol ozajstný pracovný tablet. Sme radi, že sa vyhol konceptu – hlavne, že je pekný aj keď na skutočnú prácu bude obmedzujúci.

Cena: 2979 EUR

Zapožičal: Datacomp

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.