Tento notebook je istým spôsobom podobný modelu X1 Carbon, no je to hlavne konvertibilný notebook.

V tele notebooku je nabíjateľné dotykové pero, s ktorým sa dá písať alebo kresliť. Testovali sme ho v konfigurácii so 4K displejom. Je tenký, tichý, ale zároveň výkonný, vždy keď to bude potrebné.

Čo prináša?

X1 Yoga je v piatej generácii a výrobca inovuje zariadenie tak, aby ste mali vždy dostupné nové technológie. Spracovanie odpovedá sérii ThinkPad X1 a kupujete si nielen tenký profil, ale aj odolné telo. Je však trochu ťažšie ako pri notebooku X1 Carbon.

Výrobca ponechal čítačku odtlačkov, a to popri možnosti rozpoznávania tvárou. Kameru môžete zakryť prepnutím krytu na hornej časti displeja. Stále je tu digitálny zámok cez bezpečnostné nástroje Lenovo Vantage. Nezabudnite odomknúť oba spôsoby zabezpečenia webovej kamery, inak ju nebudete môcť použiť. Tenké rámiky zväčšujú plochu v 14-palcovom modeli, no aj tu je spodný rámik hrubší. Je to z pohľadu ergonómie dobré riešenie.

Tým, že je notebook konvertibilný, otvoríte si displej pod uhlom, aký potrebujete a nie sú tu žiadne limity. Kĺb je dostatočne pevný, aby ho udržal v každej polohe. Použitie ako tabletu je možné, no pri hmotnosti vyše 1,3 kg ho budete používať skôr na kolenách alebo na stole, než v ruke.

Yoga má podporu videokonferencií v podobe nastavenia mikrofónu so zameraním hlasu na vás alebo na skupinu používateľov. Inteligentných funkcií je tu viac, napríklad aj rozpoznanie, či na notebooku pracujete. Ak nie, obrazovka stmavne skôr. Na druhú stranu sa nemusíte obávať stmavnutia pri sledovaní displeja. Ak teda budete sledovať filmy alebo nejakú prezentáciu, obrazovka nijako nestmavne.

V prípade, že používate kompatibilnú aplikáciu ako zväčša Skype for Business alebo Microsoft Teams, budú fungovať aj klávesy na začatie a ukončenie hovoru alebo začatie konverzácie.

Yoga tu znamená, že dostanete plne otočiteľný displej, ThinkPad zase to, že máte klasiku z tejto série. Trackpoint v klávesnici ako aj tlačidlá nad touchpadom a všetky ostatné záležitosti známe z tejto série.

Rovnako ako pri X1 Carbon v tomto teste, používa Yoga systém štyroch reproduktorov. Dva výškové a dva basové. Hrajú dobre a dajú sa použiť aj na hudbu. A tiež máte prispôsobenie zvukového profilu reproduktorov v nástroji Lenovo Vantage. Tu je prepojenie na Dolby Atmos a ekvalizér z tejto aplikácie.

Notebook má dobré riadenie spotreby a v tomto smere sa správa rovnako, ako Carbon. Mali sme ich v konfigurácii s identickými procesormi a tak mali ako zostava porovnateľnú energetickú náročnosť. Môžete ho nastaviť ako úplne tichý počítač alebo prepnúť na maximálny výkon. V úspornom a zároveň tichom režime sa výrazne menej zahrieva.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Pevný kĺb displeja
  • Dotykové pero ako súčasť notebooku
  • Štyri reproduktory, podpora Dolby Atmos
  • Vyladený s Windows 10
thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne podstatné

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Yoga 5th je veľmi dobre spracovaný počítač. Priplácať budete za to, že je konvertibilný. Opäť platí, že ak chcete ušetriť, je vhodné zobrať variant s Full HD displejom. Jeho cena je vyššia práve kvôli tomu, že vychádza zo série ThinkPad. Prešiel 12 testami, ktoré zaručujú jeho zvýšenú odolnosť.

Cena: 2779 €

Zapožičal: Datacomp

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Yoga 5th
ProcesorIntel Core i7-10510U 1,8 ÷ 4,9 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3 (max. 16 GB)
Pevný diskSamsung, 1 TB SSD
Displej14″, IPS LCD, HDR400, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaIntel UHD Graphics
Wi-Fi / Bluetooth2 × USB-C / TB + PD, 2 × USB 3.1, HDMI 1.4, microSD, WWAN-LTE, kombinovaný audio
PortyWi-Fi 6 / Bluetooth 5
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]323 × 218 × 15
Hmotnosť [kg]1,35
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2779
Model / TestyLenovo ThinkPad X1 Yoga 5th
PCMark 10 – Kancelársky výkon3685
3DMark 11 – Herný výkon1901
VR Mark – Orange Room700
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1240
Access time [ms]0,043
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:13
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]430
Faktor mobility5,35

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.